Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

9 странни улики подсказват, че тялото ви страда от протеинов дефицит

Протеините са необходими здравето на тялото. Важно е да ядете протеинови храни всеки ден, за да избегнете здравословни усложнения и преждевременно стареене.

Много диети водят до това, че тялото започва да изпитва остър дефицит на този „строителен материал“.

Какви симптоми показват, че не получавате достатъчно протеини?

Протеинът е ключов строителен материал в организма. Съдържа се в продукти, които подобряват метаболизма и изгарянето на мазнините. Протеинът осигурява образуването на тъкани и клетки. Протеините са вериги от аминокиселини, които постъпват в тялото ни със следните храни: месо, млечни продукти, яйца, риба. Растителните продукти като бобовите храни и семената съдържат значително по-малко количество протеини. За какво са необходими протеините на тялото? Каква е тяхната функция?

Значение на протеините за здравето

Протеините са необходими ежедневно, за да се осигури енергия на тялото. Те са важни за растежа и поддържането на всички компоненти на тялото (от кожата и косата до храносмилателните ензими и имунните антитела). Вътрешните органи, мускулите, тъканите и редица хормони се състоят от протеини. Освен това протеините образуват хемоглобина и антителата. Те участват във всичко – от контролирането на кръвната захар до заздравяването на раните и борбата с бактериите. Следователно без протеини нямаше да има живот.

Протеините играят важна, дори – критична, роля в стареенето. Например съдържанието на протеин намалява с възрастта, а мускулите, сърцето, мозъкът, далакът и яйчниците се нуждаят от него. Пълната липса на протеин застрашава от образуване катаракта – или пердета на очите, от сърдечни проблеми и мускулна атрофия. Такива състояния често се срещат при по-възрастни хора.

Имате ли протеинов дефицит?

Липсата на протеинова храна в диетата е свързана със следните симптоми:

  • Намален метаболизъм.
  • Трудно отслабване.
  • Липса на жизнена енергия и умора.
  • Лоша концентрация и трудности с ученето.
  • Промени в настроението.
  • Болки в мускулите, костите, ставите.
  • Повишаване нивата на кръвната захар, риск от диабет.
  • Бавно зарастване на раните.
  • Отслабен имунен отговор.

9 признака, че не получавате достатъчно протеин

  1. Висок холестерол. Високият холестерол и триглицериди могат да бъдат причинени от възпаление, хормонален дисбаланс и излишък на захар в диетата.Ако човек предпочита сладкиши, бързи въглехидрати и преработени храни пред протеиновите храни, холестеролът се повишава, тъй като чернодробните клетки обработват мазнините по-малко ефективно.
  2. Безпокойство. Аминокиселините са градивните елементи за невротротрансмитерите, които контролират настроението. Протеините насърчават синтеза на хормоните допамин и серотонин в мозъка, които са свързани с изпитването на удоволствие и радост.
  1. Спортните тренировки вече не са ефективни. Протеинът е важен за изграждане на мускулна маса и поддържане на енергията в организма. Яденето на твърде малко протеини води до мускулна атрофия, умора и натрупване на мазнини. Дори и да тренирате повече, резултатът ще е слаб, защото диетата ви е бедна на протеинови храни.
  1. Нарушение на съня. Нарушението на съня може да бъде свързано с промени в кръвната захар, със скокове на кортизола и отслабен синтез на серотонин. Скокове на кръвната захар се наблюдават и през нощта. Въглехидратите изискват повече инсулин, отколкото мазнините или протеините. Яденето на протеинова храна преди лягане насърчава производството на триптофан и серотонин, които имат малък ефект върху нивата на кръвната захар.
  1. Замъгляване на съзнанието. Протеинът е важен за нормалното неврологично функциониране. Замъглено съзнание, отслабена концентрация и затруднено усвояване на нова информация показват ниско ниво на важни невротрансмитери (допамин, адреналин, норепинефрин, серотонин). Невротрансмитерите се произвеждат в мозъка чрез аминокиселини, а здравословната диета с високо съдържание на протеини подобрява производителността, ученето и двигателната функция.
  1. Храносмилателни проблеми. Редица метаболитни и храносмилателни механизми зависят от аминокиселините. Ако изпитвате липса на протеини, това ще повлияе негативно на синтеза на ензими и мускулните контракции на храносмилателния тракт.
  1. Натрупване на наднормено тегло. Протеиновите храни могат да бъдат по-калорични от въглехидратните храни. Но храните, съдържащи много протеини са по-засищащи, така че предотвратяват преяждането. Спомагат за нормализиране на кръвната захар и поддържане на мускулната маса.
  1. Менструални проблеми. Основната причина за това е синдромът на поликистозните яйчници. Ключовите фактори за развитието на синдрома на поликистозните яйчници са затлъстяването и диабетът. Диетите с дефицит на протеини, с високо съдържание на захар и въглехидрати причиняват инсулинова резистентност, умора, възпаление и наддаване на тегло, което нарушава баланса на женските хормони.
  1. Чести наранявания и бавно заздравяване. Диетата с нисък процент протеини увеличава вероятността от мускулна слабост, безсилие и бавно заздравяване на костите, на фрактурите и остеопороза.

Факт е, че протеинът е важен за усвояването на калция и костния метаболизъм.

Източник: econet.ru

НЕВРОХЕЛТ плюс – стимулира мозъчната дейност, при постоянно безпокойство и стрес
Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *