Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Чай с препечена филийка: как да разпознаете симптомите на сериозно заболяване при възрастен роднина

Синдромът „Чай с препечена филийка“ е вид недохранване, често срещано при възрастни хора, които не могат да си приготвят храна или да се грижат за себе си

 препечена филийка

Този термин не е специфичен и не означава, че те ядат само чай с препечена филийка. Това описва модел на ограничено хранене, който води до загуба на калории и причинява недостиг на витамини и други хранителни вещества.

Има много причини възрастен човек да е недохранен и лечението на това състояние може да бъде трудно.

Основното предизвикателство е признаването, че пациентът има проблем, преди да са нанесени много и непоправими щети.

Общото мнение е, че недохранването сред старите хора, живеещи сами, е преди всичко въпрос на пари. Вярно е, че доходите на много о тях са фиксирани. Хранят се зле, защото не могат да си позволят друго – особено ако приемат и скъпи лекарства.

Недохранването е много по-сложно от това. Ниските доходи в никакъв случай не са единствената причина за проблема.

Дори при най-добрите обстоятелства, с напредване на възрастта тялото може да стане по-малко умело

Това си проличава и в смилането на храната, и в усвояването на хранителни вещества. Затова, дори ако някой се храни сравнително здравословно, това може да не е от полза. Намаленото производство на стомашна киселина, например, затруднява усвояването на витамини от група В, проблем, който може да има сериозни последици.

С напредването на годините сетивата на възрастните хора не функционират добре, лишавайки храната от нейната привлекателност. Това е особено вярно, когато става въпрос за обонянието (броят на вкусовите рецептори също намалява.)

Намаленото умствено функциониране също може да затрудни хората сами да си приготвят храна или да следят колко ядат, а физическите увреждания затрудняват готвенето или носенето на храна, да не говорим за пазаруването. Също така е обичайно лошото здраве на зъбите да възпрепятства хората да ядат богати на хранителни вещества храни или да ги усвояват правилно, ако го правят. Всичко това може да доведе до нещо, което лекарите условно наричат Синдром на чай с препечена филийка, при който някои възрастни хора се прехранват с лека, непретенциозна храна. Ако недохранването стане сериозно, тялото започва да се изключва, намалява апетита и прави човека още по-малко склонен да яде.

И плюс всичко изброено по-горе има проблеми, причинени от лекарства. Възрастните хора често приемат множество медикаменти, които могат да имат сериозен ефект върху апетита и усвояването на хранителните вещества. Те могат да накарат тялото да отделя повече хранителни вещества.

Самотата също влияе на апетита

Отвъд физиологичното обаче един от най-големите фактори, допринасящи за недохранването, според здравните експерти, е обикновената изолация, както и депресията, която често я придружава. Затова достъпът до балансирани, лесни за приготвяне ястия може да не е достатъчен.

Геронтолозите, лекарите, които се занимават с проблемите на стареенето, наричат ​​този синдром важен знак, който трябва да принуди роднините да обърнат внимание на близките, които вече са на 70 и повече години.

Оксана Драпкина

„Този ​​термин обозначава специална форма на недохранване, с която обикновено се сблъскват по-възрастните хора, които не могат или нямат желание сами да си приготвят храна“, пояснява академик Оксана Драпкина. – Като резултат диетата се състои предимно от храни, които не изискват готвене – препечени филийки, най-обикновени сандвичи, крекери, чай, солети, което води до дефицит на протеини, витамини и минерали. С течение на времето човек започва да губи тегло, да чувства постоянна слабост и дори да припада. Имунитетът намалява, раните зарастват лошо, костите стават крехки. Бъбречната функция се влошава и може да се развие хипонатриемия (тежък дефицит на натрий).

Хипонатремията може да причини различни неврологични проблеми, от главоболие и намалена мисловна способност до гърчове и кома в най-тежките случаи

Така че „синдромът на чай и препечена филийка“ не е просто нежелание за ядене, а сложно преплитане на физиологични, социални и психологически проблеми, които само се засилват с възрастта.

Това не е само свързано с възрастта намаляване на вкуса и обонянието, но и други здравословни проблеми. Освен това, за много хронични заболявания се предписват лекарства, които също намаляват апетита.

По-лесно е с препечена филийка и чай

„Влошаването на паметта и мисленето може да повлияе на способността на човек да пазарува, да си приготвя сам ястия и да следи количеството консумирана храна“, отбелязва Оксана Драпкина.

Ако когнитивното увреждане прогресира до деменция, тогава възрастните хора напълно губят желание да се хранят. Депресията, която е често срещана в напреднала възраст, също влияе върху липсата на апетит. Ако възрастният човек живее сам, това задълбочава проблемите…

ВАЖНО! Как да помогнем на любимите баби и дядовци

✔ Проверете съдържанието на хладилника и шкафовете, за да прецените количеството налична храна. Обърнете внимание на пресните зеленчуци и плодове, както и броя на бисквитите и сладките, които може да се хапнат набързо.

✔ Попитайте възрастния човек какво му се яде, осигурете го и го наблюдавайте, докато яде. По възможност се отбивайте по-често за обяд или го канете да ви посети.

✔ Предложете му варианти за доставка на готова храна. Осигурете периодични напомняния, за да яде макар и малки порции плодове, зеленчуци и ядки.

✔ Не забравяйте за нуждата от протеини: извара, месо, риба и яйца. Всичко това също трябва да е прясно и да е в достатъчно количество всеки ден.

✔ За стимулиране на апетита използвайте подправки и пресни билки (например магданозът стимулира производството на стомашен сок).

✔ Консултирайте се с лекар за необходимостта от прием на мултивитаминни комплекси. И също така разберете дали лекарствата, които приемат, могат да повлияят на апетита или храносмилането на храната и за възможните начини за решаване на тези проблеми.

Източници: www.ayzdorov.ru, www.nytimes.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *