Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Педиатър: Давам тези 3 добавки на децата си, за да са здрави

Трябва ли да се дават хранителни добавки на децата, в какви случаи са полезни и кога не са? Ето какво казва известна педиатърка по тези въпроси

добавки за деца

Д-р Уитни Касарес е педиатър, автор и подкастър и е посветила кариерата си на това да помага на майките и техните деца са здрави и щастливи.

Като майка на две малки деца, Касарес също знае колко упорито работят родителите, за да поддържат децата си здрави и колко трудно може да бъде да се ориентират в препоръките за детско здраве.

За повечето деца, особено ако получават балансирана диета, „изобщо не се нуждаят от добавки“, категорична е Касарес. Но понякога има конкретни случаи, в които детето може да трябва да използва такива продукти.

 

Това са трите добавки, които Касарес дава на собствените си деца:

 

1. Витамин D

В по-северните географски ширини, като Портланд, Орегон, където живее тя, може да е трудно както за децата, така и за възрастните да получават достатъчно слънчева светлина, за да задоволят ежедневните нужди от витамин D.

„Тук понякога получаваме не повече от 15 минути пряка слънчева светлина на ден в продължение на осем месеца в годината“, обяснява Касарес.

За да се увери, че децата й получават достатъчно витамин D, който е от съществено значение за поддържане на здравословното развитие на костите, тя им дава добавка.

 

2. Пробиотици

Ако на децата й бъде предписан антибиотик за бактериална инфекция, Касарес ще им даде пробиотици за стимулиране на здравите чревни бактерии.

„Ако дете или възрастен на каквато и да е възраст пие антибиотик за нещо като пневмония или ушна инфекция“, казва Касарес, „трябва задължително приема полезни чревни бактерии по същото време чрез добавка. Това е така, защото антибиотиците не правят разлика между добри и лоши бактерии, а унищожават всичко.“

Тя препоръчва да се дава на деца на една или повече години пробиотик, който съдържа 20 милиарда образуващи колонии единици по време на антибиотичния режим и една седмица след това.

„Това важи и ако детето има стомашно-чревно заболяване като диария или повръщане“, допълва още педиатърката.

За деца, които приемат антибиотици, тя препоръчва да пият пробиотик, които съдържат щама Lactobacillus.

Д-р Уитни Касарес е педиатър, автор и подкастър
Д-р Уитни Касарес – педиатър, автор и подкастър

 

3. Мелатонин

„Мелатонинът за деца е спорна тема”, признава Касарес. Това е така, защото нямаме много изследвания, които да показват дългосрочните ефекти на мелатонина върху съня на децата или върху развитието на мозъка.“

Освен това има известно безпокойство относно мелатонина при децата, тъй като някои изследователи подозират, че той може да забави пубертета, въпреки че са необходими повече изследвания.

Специалист обаче препоръчал мелатонин за всяко от децата й поотделно, за да им помогне да заспиват. Най-голямото й дете има аутизъм, а най-малкото има обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР). И двете състояния могат да затруднят заспиването на децата.

Докато и двете деца на Касарес приемат мелатонин, тя определено не го препоръчва за всички.

„Бих бил много внимателна, когато става въпрос за мелатонин“, споделя педиатърката. „Отидете при вашия педиатър, за да видите дали ползите от употребата на мелатонин надвишават рисковете.“

 

Не прекалявайте с добавките! Използвайте ги, само ако е нужно.

 

Някои добавки за деца могат да бъдат полезни, но е задължително да говорите с педиатър преди да започнете да давате на детето си каквото и да било.

И това, че нещо е „напълно естествено“, не означава, че е добро за вашето дете. „Винаги си напомням, че отровният бръшлян също е естествен, но не бих си натъркала кожата с него“, казва Касарес.

Добавки трябва да се дават на децата, единствено ако има нужда от тях и са предписани от добър педиатър.

Източници: https://www.insider.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *