Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Колко време сте заразни, след като хванете сезонен вирус?

Тук ще разберете колко дълго сте заразни, след като се разболеете от настинка, грип, респираторно синцитиален вирус или Ковид-19

колко време е заразен РСВ, ковид-19, грип и настинка
Сега сме в сезонът на боледуването от различни вируси

Ако има един положителен резултат от пандемията, това може би е повишената ни осведоменост за това как вирусите, особено респираторните, могат да се разпространяват от един човек на друг. Болният човек, който настоява да издържи и да отиде в офиса или на училище (и да разболее няколко други хора в резултат на това), за щастие е все по-рядко явление.

На този етап е ясно, че никой не иска да бъде разпространител на вируси, но няма консенсус кога може да се върне към нормалния си ритъм на живот.

Тук ще разберете колко време сте заразни, ако имате настинка, грип, Ковид-19 или РСВ (респираторно синцитиален вирус) и как фактори като ваксинационен статус, лекарства или тежест на симптомите играят роля.

 

Колко време е заразна настинката?

 

Обикновената настинка е леко заболяване на горните дихателни пътища, което е относително заразно, казва Дийн Уинслоу, професор по медицина и лекар по инфекциозни заболявания в Stanford Medicine в Калифорния.

„Настинките се причиняват от много различни вируси и риновирусът (който има много видове) е най-честата причина“, казва той. Други вируси на обикновена настинка включват аденовируси и коронавируси.

„Ето защо може да получите няколко настинки в един сезон – защото те могат да бъдат причинени от различни вируси или щамове”, обяснява д-р Уинслоу.

Настинките се разпространяват от човек на човек по въздуха и от близък личен контакт. Най-честите симптоми са кихане, запушен нос, болки в гърлото, кашлица и (рядко) температура.

„Всъщност може да сте заразни до около ден преди появата на симптомите и след това обикновено сте най-заразни за около 24 до 48 часа след появата на симптомите“, обяснява професорът.

 

Колко време е заразен грипът?

 

Повечето човешки грипни заболявания се причиняват от грипни вируси А и В, които могат да засегнат носа, гърлото и понякога белите дробове.

Симптомите на грипа могат да варират от леки до тежки и включват:

• Температура

• Втрисане

• Кашлица

• Възпалено гърло

• Хрема или запушен нос

• Мускулни болки

• Главоболие

• Умора

• Повръщане и диария (въпреки че стомашно-чревните симптоми са по-чести при деца)

Грипът се разпространява най-вече във въздуха чрез малки капчици, произведени, когато заразените хора кашлят, кихат или говорят, които след това могат да попаднат в устата или носа на другите. Може да се разпространи и чрез контакт с предмети, ако човек докосне нещо с грипния вирус върху него и след това докосне носа или устата си, въпреки че това е по-рядко.

„Както при настинката, може да отделите грипния вирус и да заразите други хора до 24 часа преди появата на симптомите”, казва Уинслоу. „Най-зразни сте през първите ден или два след появата на симптомите“, казва той.

До третия или четвъртия ден все още може да има много симптоми в резултат на активирането на имунната система, но количеството вирус, което се отделя, е значително по-малко. „Въпреки че е по-малко, вероятно може да заразите някой. За да сте сигурни, бих препоръчал на да носите маска почти през цялото време, когато имате симптоми на горните дихателни пътища“, съветва д-р Уинслоу.

Грипната ваксина може да намали шансовете да се разболеете от грип. А ако се разболеете, дори след като сте се имунизирали, е по-малко вероятно да го карате тежко.

Дийн Уинслоу, професор по медицина и лекар по инфекциозни заболявания в Stanford Medicine в Калифорния колко време е заразен грипът, ковид-19, настинка и РСВ
Дийн Уинслоу, професор по медицина и лекар по инфекциозни заболявания в Stanford Medicine в Калифорния

 

Колко време е заразен РСВ?

 

РСВ (респираторно синцитиален вирус) е силно заразен вирус, който причинява възпаление на дихателните пътища и обикновено причинява леки симптоми, подобни на настинка. Може да е трудно да се направи разлика между двете състояния, въпреки че при РСВ обикновено се наблюдава повече отделяне на слуз.

Хората, заразени с този вирус, развиват симптоми в рамките на четири до шест дни след контакт с патегона.

Симптомите на инфекцията обикновено включват хрема, намален апетит, кашлица, кихане, температура и хрипове.

Вирусът се разпространява чрез капчици, освободени във въздуха, когато заразен човек кашля или киха, директен контакт (като целуване на човек с РСВ) или от докосване на замърсена повърхност (като дръжка на врата) и след това докосване на устата, носа или очите.

РСВ може да е заразен ден или два преди да се появят симптомите и след това от три до осем дни.

„След първите няколко дни на симптоми, количеството на вируса, което отделяте, намалява драстично, освен ако имунната ви система не е компрометирана” пояснява проф. Уинслоу.

 

Колко време е заразен Ковид-19?

 

„В този момент вирусът е много заразен”, казва докторът. „Начинът, по който вирусът се е развил, е, че има тенденция да става по-заразен и да причинява по-леко боледуване, което е обичайна стратегия, която се наблюдава при еволюцията на повечето патогени“, обяснява той.

Симптомите на COVID-19 могат да варират от леки до тежки и включват:

• Температура

• Втрисане

• Кашлица

• Недостиг на въздух

• Умора

• Болки в мускулите или тялото

• Главоболие

• Загуба на вкус или мирис

• Възпалено гърло

• Хрема

• Гадене

• Повръщане и диария

Вирусът се разпространява чрез капчици и много малки частици, издишани от хора, които са заразени. След това други могат да хванат вируса, ако тези частици бъдат вдишани или попаднат върху очите, носовете или устата на хората. По-рядко вирусните частици могат да попаднат на повърхности и да се разпространят по този начин.

„Изследванията потвърждават, че може да разпространявате вируса до 24 часа преди появата на симптомите и след това сте най-заразни един до два дни след появата на симптомите“, казва Уинслоу.

Тежестта на боледуването влияе върху това колко дълго може да заразите някой. Хората, които са заразени, но нямат симптоми, или хората с леко протичаща инфекция трябва да се изолират поне за 5 дни (ден 0 е денят, в който са се появили симптомите или датата, на която сте дали положителен тест).

Хората с умерен или тежък Ковид-19 трябва да се изолират поне до 10-ия ден. Тези с тежък COVID-19 могат да останат заразни след 10 дни и може да се наложи да удължат изолацията до 20 дни.

Ако сте ваксинирани, но все пак се заразите, е възможно да разпространявате вируса, но да сте по-малко заразни, тъй като го отделяте за по-кратък период, според проучване на Харвард.

Доказано е, че тежестта на симптомите обикновено отговаря на вирусния товар. Тоест, ако имате някакъв съществуващ имунитет от ваксината, е по-малко вероятно да отделите вируса.

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.freepik.com/

ИНОВИРОН
ИНОВИРОН – за силен имунитет и предпазване на дихателната система

колко време е заразен ковид-19, грипът, настинката и РСВ

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *