Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Конският кестен може наистина да ви изправи на крака. Народни рецепти

И официалната медицина отдавна използва конския кестен за лечение на много заболявания, включително на хемороиди, тромбофлебит, кървене, разширени вени.

Какви свойства притежава Конският кестен, благодарение на които той си е спечелил своето място във фармакопеята? Как правилно да приемаме и приготвяме препаратите от това растение, което има широк спектър от благоприятни ефекти върху човешкото тяло?

За медицински цели се използват и цветовете, семената, кората и листата на това познато ни дърво . Цветовете и листата се събират през май. Внимателно се нарязват и изсушават, като постоянно се обръщат и прикриват от пряка слънчева светлина.

Семената започват да се събират в началото на септември, сушат се две до четири седмици, разпръснати на тънък слой.

Пролетното време е подходящо за прибиране на кората, тя се отстранява от клоните след подрязване на дърветата. Кората, нарязана на парчета, се суши под навес или в добре проветриви помещения.

кестен
Какви лечебни вещества съдържа конският кестен?

Какви лечебни вещества съдържа конският кестен?

Семената съдържат кумаринови гликозиди, като ескулин, фраксин, есцин. Съдържат още танини и нишесте. Установено е наличието на гъсто масло, тритерпенов сапонин есцин. Кората е богата на есцин и дъбилни вещества. Освен ескулин и фраксин съдържа и витамин С и тиамин. Листата на конския кестен са богати на гликозиди, пектинови вещества и каротеноиди. Цветовете на това дърво могат да наситят човешкото тяло с флавоноиди. Полезни също така са слузта, танините и пектина.

Приложение на конския кестен

Традиционната медицина е натрупала богат опит в използването на конски кестен. Официалната медицина също широко използва полезните свойства на това лечебно растение.

Благодарение на ниската си токсичност и полезните ескулин, фраксин и ексцин, фармакологичните свойства на растението имат отличен ефект върху организма при много заболявания. (Има обаче и противопоказания. Вижте какви по-долу).

Популярни са алкохолните тинктури от семената и цветовете на кестена

Те облекчават възпаленията и подуването. В резултат на действието на конския кестен се забавя съсирването на кръвта, поради което той е невероятно ефективен срещу тромбозата и влияе върху намаляването на пропускливостта на капилярите. Ескулинът стимулира производството на вещество, което предотвратява образуването на кръвни съсиреци.

Отвара от кората ефективно помага при малария, диария и заболявания на далака, нормализира киселинността на стомашния сок. Идеална е за лечение на маточно кървене, премахва съдовите спазми и се справя с нарушения на секреторната функция на жлъчния мехур. Кората от кестен може да се използва и за лечение на остър бронхит.

От цветовете на конския кестен се получава чудесна тинктура, използвана за разтриване при ревматоиден артрит, подагра и ишиас. Тинктура от цветове на кестена в ракия или отвара е истински еликсир при заболявания на сърцето и черния дроб. Добре въздейства на гастрит, белодробна туберкулоза, анемия и задух. Приемайки 20-30 капки пресен сок от цветовете на кестена на 1 супена лъжица вода 2 пъти на ден, можете да премахнете застоя на венозна кръв при разширени вени, хемороиди и трофични язви. Инфузията от цветовете на конския кестен въздейства подмладяващо.

Рецепта срещу синузит от плодовете на кестена

От пресен кестен (можете да вземете и такъв, който вече е окапал, но първо го накиснете във вода за едно денонощие) се изрязват „свещички“ за поставяне в носните проходи.

От съображения за безопасност (в края на краищата, това си е чуждо тяло в носа и е потенциално опасно), зашийте с конец края на свещичката, за да улесните отстраняването ѝ след процедурата. Кестеновата свещ може да се забоде и на клечка за зъби, отново за по-лесно отстраняване от носните проходи.

Поставете последователно в едната ноздра, докато от другата, когато легнете, ще започне да тече обилно слуз и гноен секрет.

Не дръжте дълго – около 5-7 минути, тъй като понякога може да почувствате доста силно парене. След процедурата смажете ноздрите с рициново или лайково масло. Обикновено 5-6 процедури са достатъчни за подобряване на състоянието.

Тъй като всичко е индивидуално, за някои лечението на синузита с кестен ще завърши с излекуване, докато други могат да получат изгаряне на лигавицата, ако не се спазва времето на процедурата. Ако ви пари  силно, съкратите времето на 3-4 минути.

Рецепта срещу аденом на простатата

Кората, отстранена от сухите плодове, се смила на прах. Измерете 25 грама. Залейте с половин бутилка ракия или водка и оставете за един месец. Приемайте по 10-15 капки два пъти дневно в продължение на 20 дни. Правите 10-дневна почивка, след което курсът се повтаря.

Рецепта при миома на матката

Запечете плодовете на кестените, по-добре е на две или три стъпки, така че плодовете да са еизпечени, но не и изгорени. След това се смилат в кафемелачка. За лечение вземете една чаена лъжичка прах без връх и я разредете в чаша вряща вода. Изпийте тази отвара за 1 ден, като разделите съдържанието на чашата на три дози. Приемайте продължително време. Правете едноседмична почивка от лечението всеки месец. Печените кестени са полезни и при маточно и хемороидално кървене (но само печени!)

Внимание! Ако предозирате, пръстите на ръцете и краката ви започват да се схващат, тогава не забравяйте да намалите дозата!

Всеки знае, че конският кестен ефективно помага срещу разширени вени. Но цветът на това растение може да премахне не само съдови заболявания. Традиционните лечители винаги си подготвят кестенови цветове за бъдеща употреба. Лечебните свойства на въпросните билкови суровини могат да решат други проблеми на тялото, както и да предотвратят преждевременното стареене на кожата.

Тинктурата от конски кестен помага при много болести

При разширени вени и хемороиди

50 г смлени кестени се заливат с 500 мл водка. След 5-7 дни тинктурата трябва да се филтрира и да се приема през устата по 5-10 капки преди хранене, 3-4 пъти на ден.

При радикулит, тромбофлебит, възпаления на мускулите, солни отлагания

Прекарайте зрелите плодове през месомелачка заедно с кората, изсипете в стъклен съд. За 1 литър запарка ще ви трябват 300 г смлени плодове от кестен, залети с ракия. Тази настойка трябва да стои на тъмно място в продължение на 7 дни.

Чай от кестени срещу кашлица

Чаена лъжичка сухи листа от кестен се поставят в чаша вряща вода. Разбъркайте. Оставете за петнадесет минути. Можете да добавите чаена лъжичка мед.

Противопоказания за употребата на конски кестен

При прием на продукти на базата на конски кестен може да се появят гадене и киселини.

Следователно, те трябва да се приемат само след посещение на лекар и проследяване на протромбина в кръвта. Противопоказанията могат да включват още атоничен запек, гастрит, менструални проблеми.

Източник: liveinternet.ru

ВЕНОТОН - S Единственият продукт за разширени вени, който решава проблема до 10 дни

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Конският кестен може наистина да ви изправи на крака. Народни рецепти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *