Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Не подценявайте хипотиреоидизма! Ако не го лекувате, последиците могат да са сериозни и дори – опасни

Хипотиреоидизма или понижената функция на щитовидната жлеза е свързана с неспособността на тази важна жлеза да произвежда достатъчно хормони, от които се нуждае организмът. Тази хипофункция се отразява негативно върху нервната, скелетната, храносмилателната, дихателната, репродуктивната и кръвоносната системи.

Какво е важно е да знаете?

  1. Хипотиреоидизмът често не проявява никакви очевидни симптоми,

които биха могли да бъдат пряко свързани с болестта. Понякога пациентите първо отиват на кардиолог, дерматолог или дори психиатър, преди да отидат на ендокринолог. Идентифицирането на причините за заболяванията често отнема много месеци, а понякога дори години.

През това време болестта прогресира и започва да сее хаос в тялото, тъй като дефицитът на хормони на щитовидната жлеза засяга почти всички тъкани и органи на човешкото тяло.

Хипофункцията на щитовидната жлеза всява хаос в целия организъм

Хипотиреоидизмът се отразява негативно на нервната, скелетната, дихателната, репродуктивната, кръвоносната и храносмилателната системи. Всява хаос в целия организъм

  1. Симптоми на хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизмът първоначално е неясен и често е трудно да се идентифицира заболяването без лабораторни изследвания. Най-честите симптоми включват например: запек, наддаване на тегло без повишен апетит, прекомерна сънливост, постоянна умора. Причинява и разстройства на настроението (включително депресия), усещане за студ, проблеми с паметта и концентрацията, брадикардия, бавно мислене и говор. Също така и слабост, суха кожа, косопад и чупливост, чупливи нокти, подуване – особено на клепачите и чертите на лицето, менструални проблеми.

Ако не се лекува, болестта ще прогресира и може да причини сериозни усложнения с течение на времето.

В екстремни случаи настъпва хипометаболитна кома. За да се избегнат сериозните последствия, хормонозаместителната терапия трябва да започне възможно най-скоро. Това лечение не е досадно – достатъчно е да приемате таблетка, предписана ви от ендокринолог, всеки ден. Но, за съжаление, до края на живота си.

  1. Последици от хипотиреоидизма

Нелекуваният хипотиреоидизъм може да доведе до различни усложнения – те могат да бъдат групирани по системи от органи. За нервната система най-сериозното заболяване е хипотиреоидизмът, който води до тежки тревожни и депресивни разстройства. За сърдечно-съдовата система много тежка последица от нелекуван хипотиреоидизъм е перикардитът и сърдечната недостатъчност, както и анемията.

В допълнение, жените са изложени на риск от менструални проблеми, които по-специално могат да доведат до безплодие. А по време на бременност – до спонтанни аборти и преждевременни раждания.

На свой ред мъжете изпитват намалено либидо и еректилна дисфункция.

Ако заболяването не се лекува много дълго време, то може да доведе до хипометаболитна криза, която се характеризира, наред с други неща с кома, хипотермия, диселектролитемия, хипогликемия или хиповентилация. Освен това хипометаболитната кома е свързана с много висок риск от смърт – 60%.

  1. Нелекуван хипотиреоидизъм и бременност

Нелекуваният хипотиреоидизъм по време на бременност може да бъде особено опасен. По време на бременността нуждата на тялото от хормони, произвеждани от щитовидната жлеза, се увеличава значително, така че много жени за първи път изпитват симптомите на заболяването само в това състояние. Ако заболяването на щитовидната жлеза не се лекува по време на бременността, то може да доведе до изключително сериозни усложнения за развиващия се плод, както и да причини много акушерски усложнения. Най-сериозните от тях са спонтанен аборт, преждевременно раждане, прееклампсия, отлепване на плацентата и следродилен кръвоизлив.

Като отчитате  написаното по-горе става ясно, че е много важно да се измерват нивата на TSH в кръвта преди бременността или поне скоро след бременността, ако такъв тест не е бил направен преди това. В случай на положителен резултат се препоръчва допълнително определяне на концентрацията на fT4 и fT3 в кръвта, както и анти-TPO и анти-TG антитела (за изключване на възможна болест на Хашимото).

Ако се диагностицира хипотиреоидизъм (висока концентрация на TSH), се започва лечение със синтетичен тиреоиден хормон под формата на левотироксин.

Правилната концентрация на TSH по време на бременност трябва да бъде по-ниска от 2,5 mlU/L (оптимално 1 mlU/L).

За съжаление, нелекуваният хипотиреоидизъм по време на бременност може да има много негативни последици за плода, тъй като хормоните на щитовидната жлеза отговарят на правилното развитие на нервната система, регулирането на метаболитните процеси и развитието на костите.

До 12-та седмица от бременността щитовидната жлеза на плода не е напълно развита, така че той трябва да използва хормоните на майката. Ако те са дефицитни, за съжаление, плодът също развива дефицит, което може да доведе до сериозни усложнения.

Освен това плодът използва хормони, осигурени от майката до края на бременността, така че е важно да наблюдавате щитовидната си жлеза през цялата бременност до раждането.

Имайте пред вид, че ако детето развие вроден хипотиреоидизъм поради нелекуван хипотиреоидизъм на майката, то може да получи сериозни умствени или двигателни проблеми, предупреждават ендокринолози.

ти лайф капсули
ТИ ЛАЙФ (капсули) – при проблеми с щитовидната жлеза

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *