Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лешниците като лекарство – помагат на сърдечната и костната система, предпазват от рак, усилват мъжката потентност. Народни рецепти

Лешникът – Corilus, е от семейството на брезите. Човекът е култивирал леската преди повече от 2000 години. Любопитното е, че името му е модифицираната гръцка дума pontikos – Черно море.

Калоричното съдържание на лешниците е 670 kcal на 100 грама продукт. В сравнение с калоричното съдържание на месото и рибата, лешниците превъзхождат тези продукти по хранителна стойност, въпреки че съдържат по-малко въглехидрати. За да си набави дневния прием на калории е достатъчно човек да изяде само 200 г лешници.

Имайте предвид, че лешниците са способни да натрупват токсичния радиоактивен микроелемент стронций (в 100 g – 25% от допустимата дневна доза).

Ценните компоненти на лешниците отдавна привлича хората, които консумират лешниците както като храна, така и като лекарство.В състава им влизат  витамин Е – има положителен ефект върху репродуктивната функция и е антиоксидант.Витамини от група В – отговарят за функционирането на мускулната и сърдечно-съдовата система, омега-3 мастни киселини – осигуряват тонуса на съдовите стени, предотвратяват появата на холестеролни плаки. Както и Pakletasel – вещество, което помага за предотвратяване на образуването на злокачествени тумори, микро- и макроелементи (цинк, фосфор, магнезий, калий, желязо, калций),укрепващи костната тъкан.Лешниците предпазват от рак

Лешниците предпазват от рак

И децата, и възрастните могат да си набавят много ценни вещества, полезни за здравето, като ядат лешници. Лешниците са особено полезни за бременните жени.

9 научно доказани ползи за здравето от лешниците

  1. Лешниците имат антиоксидантни качества с благоприятен ефект върху функционирането на сърдечния мускул. Предпазват тялото от ракови клетки.

За да получите най-голяма полза за здравето си от лешниците, се препоръчва да ги консумирате необработени, непечени.

  1. Влияят положително на сърдечно-съдовата система. Проучванията доказват ползите от лешниците за функционирането на сърдечно-съдовата система. Според резултатите от изследването нивото на лошия холестерол и триглицеридите намалява значително. В същото време нивото на добрия холестерол остава непроменено.
  2. Лешниците намаляват риска от рак. Благодарение на антиоксидантните свойства, както и на съдържащите се в лешниците минерали и витамини е възможен антитуморен ефект. Лешниците, в сравнение с други ядки, съдържат най-много антиоксиданти. В лаборатория е доказано, че ядките са полезни при рак на шийката на матката, гърдата, дебелото черво и черния дроб.
  3. Намаляват възпаленията. Лешниците могат да намалят някои маркери на възпаления, които са свързани с концентрациите на мазнини. 60 грама лешници в продължение на 12 седмици помагат за намаляване на възпалителните маркери при хора с наднормено тегло с диабет. Потвърдено е, че 40 грама ядки на ден намаляват възпалителните реакции при здрави хора.
  4. Намаляват нивата на кръвната захар. Ядки като орехи и бадеми намаляват нивата на захарта. Лешниците имат подобен ефект.
  5. Подобряват храносмилането. Проучванията са доказали, че диетичните фибри и мастните киселини от лешниците спомагат за подобряване на храносмилането и нормализират полезните микроорганизми. Това е особено важно при запек и синдром на раздразнените черва.
  6. Укрепват костната тъкан. Лешниците съдържат големи количества витамини Е и С, както и минерали – магнезий, желязо, калций и калий. Всички те влияят благотворно върху състоянието на костната тъкан и регенерацията на остеоформиращите клетки.
  1. Подсилват имунната система. Стимулират функционирането на имунната система. Това е възможно благодарение на антиоксидантните свойства на лешниците и съдържащите се в тях феноли. Тези съединения предпазват организма от хронични заболявания и инфекции от всякакъв произход.
  1. Подпомагат мозъчната дейност. Мозъчната дейност зависи от аминокиселините тирозин и триптофан, които се съдържат в лешниците. 100 грама лешници съдържат около 0,222 g триптофан, който се счита за доста рядка аминокиселина, която не се среща в много храни. Триптофанът стимулира производството на серотонин, което влияе върху поведенческите фактори, депресията и чувствителността към болка. А тирозинът активира мозъчната дейност.

Лешниците са полезни и за бременните жени, препоръчва се да се приемат още от първия триместър. Влияят положително при оформянето на костната и централната нервна система на бебетата.

Представителите на силния пол  получават много ползи от лешниците – попълват енергийните си резерви, изразходвани по време на физическо натоварване. Протеинът в ядките помага за изграждането на мускулна маса. Лешниците, както и другите ядки, са полезни за мъжката репродуктивна система, подпомагат еректилната функция и увеличават продължителността на половия акт.

При жените повишават плодовитостта, състоянието на косата, кожата, придават ѝ здрав вид, При кърмачките подобряват качеството на майчиното мляко, но нормата за дневен прием не трябва да се превишава. Помагат при безплодие.

Лешници за деца

Лешниците се използват като имуномодулатор, стимулират развитието на нервната система и опорно-двигателния апарат, попълват запасите от хранителни вещества.

Яденето на ядки нормализира метаболизма на мазнините при децата и помага да се отърват от метеоризма. Максималната норма за деца е не повече от 10 ядки на ден, като е по-добре е да не се дават на деца под 3 години.

Маслото от лешници е много полезно за здраветоМаслото от лешници е много полезно за здравето

Противопоказания

Ценните свойства на лешниците губят своето значение, ако човек злоупотребява с консумацията им.

Максималната дневна доза за възрастен е 50 – 60 гр, тъй като по-голямото количество претоварва храносмилателната система с голямо количество фибри. Лешниците са противопоказани за пациенти с хронични заболявания на храносмилателната система. Преяждането с тази ядка води до наднормено тегло, чувство на гадене. Последиците от злоупотребата с ядки са отрицателно въздействие върху черния дроб и стомаха. Могат да причинят силно главоболие поради веществата, съдържащи се в лешниците, които причиняват вазоспазъм -спазми на съдовете. Лешниците трябва да се консумират с повишено внимание при алергии или диабет.

Лечебни рецепти

В народната медицина се използват за приготвяне на отвари и запарки за лечение на високо кръвно налягане, хемороиди, диария и световъртеж.

Отвара за профилактика на простатит. Черупките от 2 кг ядки се заливат с три литра вода и се варят 3 минути. След това течността се кисне в продължение на 4 часа на парна баня. Охлажда се и се филтрира. Резултатът ще бъде 2 литра светлокафява течност, без цвят и мирис, която трябва да се съхранява в хладилник. В продължение на 2 месеца се консумират по 2 супени лъжици на ден. След двумесечна почивка лечението се повтаря.

Чай от лешникови листа. Използва се при лечение на мигрена, депресия, астма и неврози като тонизиращо и възстановително средство.Лечебният чай е ефективен при миома и аденом на простатата. Приготвя се много просто.Достатъчно е една супена лъжица сухи листа от леска да се залеят с чаша вряща вода и да се остави напитката да престои 40 минути.Може да се пие на няколко приема.

Плодовете на ядката се използват за лечение на високо кръвно налягане.

Вътрешната обвивка (1 супена лъжица) се залива с 200 ml горещо мляко, кисне половин час, прецежда се и се добавя мед. Това количество настойка трябва да се изпие през деня на 3 приема.

За приготвяне на отвара за клизма се използват смлените ядки, счуканите листа и кората на растението.

За да приготвите лека, залейте с вряла вода 1 с.л.  смес, оставете да къкри на слаб огън 30 минути, филтрирайте и след охлаждане използвайте по предназначение.

Лешниково масло. Маслото се извлича от лешниковите ядки чрез студено пресоване. Тъй като е произведено без нагряване, маслото има фин орехов аромат и много ценни качества. Има висока хранителна стойност и се използва в чист вид и като добавка. Съхранявайте ядковото масло на хладно и тъмно място в плътно затворен съд.  При нанасяне върху тялото освежава кожата, има матиращ ефект. Маслото не придава на кожата мазен блясък, абсорбира се перфектно и решава проблемите на мазната кожа, склонна към възпаления. Използва за подправяне на салати, предястия, добавя се към десерти.

Когато се приема през устата, лешниковото масло се усвоява отлично, помага за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, камъни в бъбреците и нежно почиства тялото.

Противопоказания за лешниково масло

Единственото противопоказание за употребата на лешниково масло е при свръхчувствителност към неговите компоненти, също и при склонност към алергии.

Предупреждение! Този текст е информационен. Винаги се консултирайте със специалист преди да приложите някоя от рецептите!

Източник: dzen.ru

витамин Б17 комплекс форте
Новият B17 Комплекс Форте: витамин Б17 (B17 100 мг.) + рейши, чага, облепиха, корен от глухарче и джинджифил

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *