Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

5 често срещани причини за сутрешно гадене

Сутрешното гадене не е задължително да е причинено от бременност. Има редица други състояния, които могат да доведат до неприятното усещане

сутрешно гадене

Ако сте жена, гаденето сутрин е известно като един от първите признаци, че сте бременна. Но това не е единствената причина да се чувствате гадно, когато се събудите.

„Когато чуем за сутрешно гадене, първата мисъл на повечето хора е бременност“, каза д-р Джанис Джонстън, главен медицински директор и съосновател на Redirect Health. „Това е така, защото сутрешното гадене е много често срещан страничен ефект по време на бременност, особено през първия триместър, засягащ около 7 от 10 бременни жени.“

Причината сутрешното гадене да е толкова често се дължи на конкретен хормон, наречен човешки хорионгонадотропин или HCG. Тялото започва да произвежда HCG веднага щом оплодената яйцеклетка се прикрепи към лигавицата на матката, което води до чувство на замаяност, гадене и може да причини повръщане.

Според медицински специалисти сутрешното гадене може да бъде причинени от голямо разнообразие от неща, включително диета, начин на живот и психическо благополучие.

 

5 прични за сутрешно гадене:

 

1. Нередовен сън

Нарушеният цикъл на съня, независимо дали е от безсъние, сънна апнея или просто стоене до късно, може да повлияе на храносмилателната ни система, каза Джонстън.

„Това може да ви накара да имате чувство на безпокойство в стомаха, когато се събудите сутрин“, допълва още тя.

Всичките хормони са в деликатен баланс. Някои ни правят сънливи, като мелатонин, а други, като грелин, контролират апетита ни. Така че храненето или сънят в нередовни часове може да има по-продължително въздействие, отколкото си даваме сметка.

2. Ниска кръвна захар

Ако кръвната ви захар е ниска, това може да причини чувство на ниска енергия и слабост, според Джонстън.

„Ниската кръвна захар може да дойде от липсата на добре балансирани ястия с фибри и сложни въглехидрати“, казва тя. „Ако се събудите с разстроен стомах, това може да е защото сте пропуснали вечерята или просто не сте яли достатъчно предния ден.“

„Макар да звучи контраинтуитивно, изяждането нещо малко за закуска, когато усещате гадене сутрин, може напълно да облекчи симптомите“, уверява тя.

3. Киселинен рефлукс

Сутрешното гадене може да бъде причинено и от вашата диета. Например, яденето на голямо количество храна, която е много мазна, точно преди лягане, може да причини киселинен рефлукс, според Джонстън.

„Стомашната киселина може да се издигне през хранопровода и да причини усещане за парене и болка и понякога разстроен стомах“, казва тя.

д-р Джанис Джонстън, главен медицински директор и съосновател на Redirect Health
д-р Джанис Джонстън, главен медицински директор и съосновател на Redirect Health

4. Безпокойство

Безпокойството може да причини гадене, особено ако предстои важно събитие, като важна среща, интервю или изпит.

„Нашата стомашно-чревна система е тясно свързана с централната нервна система и мозъка“, казва д-р Джонстън „Тези две системи комуникират една с друга, така че когато едната е засегната, другата също може да бъде усети неразположение.“

Когато чувствате силен стрес или тревожност, се освобождават хормони. Когато те навлязат в храносмилателния тракт, това може да повлияе на храносмилането и да причини разстроен стомах.

5. Запушен нос

Странно, но запушеният на нос също може да бъде причина за сутрешна замаяност и гадене. Запушването на носа или синусите може да окаже натиск върху вътрешното ухо, което води до разстроен стомах и гадене.

 

Съвети за справяне с проблема:

 

Ако изпитвате сутрешно гадене и замаяност, породени от горепосочените причини, не е нужно да посещавате лекар. Може да опитате просто да излизате по-често на чист въздух, да пиете чай от мента или джинджифил, да ядете по-често на по-малки порции през деня или да използвате капки за нос, ако се налага.

Разбира се, ако имате по-сериозни симптоми като повръщане, загуба на тегло, силно главоболие или болки в корема, задължително се свържете с лекар.

Източници: https://www.insider.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *