Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Токсините са навсякъде около нас! Кои са най-опасните и какво ни причиняват?

Буквално сме обсадени от отрови – в храната, въздуха, водата, облеклата. Норвежки учени установиха, че миещите и почистващите препарати, които непрестанно използваме, ни убиват. Почти по същия начин като цигарите, които сериозно влошават състоянието на белите дробове.

За храната, замърсена от пестициди, торове, безброй Е-та, вече повечето хора знаят доста. Но как стоят нещата при миещите и почистващи препарати, които всеки ден използваме дори по-често от храната?

токсините
Токсините са навсякъде!

Всички ли домакински химикали действат на тялото така опасно агресивно?

Подобни изследвания започнаха да се провеждат преди двадесет години и благодарение на това напоследък производствените технологии се подобриха значително.

Вярно е обаче, че опасните съединения не са изчезнали. Какво да правим, когато наоколо има толкова много вредни химикали? И как да разберем кой продукт е по-добре да оставим на рафта на магазина. Кой продукт да поставим в кошницата?

Повърхностно активни вещества – ПАВ: какво трябва да знаете за тях?

Това съкращение е първото нещо, на което трябва да обърнете внимание при избора на почистващ продукт, съветват специалистите.

Повърхностно активните вещества са необходими, за да може препаратът да чисти, сапунът да мие, дезинфектантът да се справи с мръсотията и микробите. Повърхностно активните вещества се добавят към всички продукти за миене на съдове, подове, огледала и други повърхности, прахове, шампоани и дори сапуни.

Най-опасните са анионните от повърхностно активните вещества

Повечето от веществата от тази група не се отмиват напълно с вода от съдовете и дрехите дори след десетократно изплакване, навлизат в тялото през устата, кожата и белите дробове, след което се натрупват в органите, разрушавайки тялото отвътре.

Нейонните повърхностно активни вещества или n-повърхностно активни вещества са по-безопасни, те са хипоалергенни, напълно се разлагат след употреба и не се натрупват в тялото.

Въпреки това, в тези препарати също не трябва да има много повърхностноактивни вещества.

Най-подходящият метод да предпазване е отказ от продуктите, съдържащи най-опасните съставки.

Понякога това не е никак лесно, дори само защото можете да прочетете състава на повечето продукти на пазара само с лупа – шрифтът е толкова дребен. Съществува мнение, че това е специален маркетингов ход, така че купувачът да е твърде затруднен или мързелив да чете и да не намира веществата, от които да се пази. Ето ги най-опасните:

Фосфати и фосфонати (на етикетите – Phosphate, Phosphonate, NTA, EDTA, Polycarboxylat). Те са необходими за омекотяване на водата и предотвратяване на образуването на варовик и котлен камък. В много страни фосфатите бяха забранени още през осемдесетте години, тъй като те сериозно вредят на околната среда, причиняват алергии и нарушават функциите на вътрешните органи.

Хлор (натриев хипохлорит, натримперборат).

Познаваме го като добър дезинфектант, средство за отстраняване на петна и като белина. В същото време хлорът е най-силният алерген, опасен за кожата, очите и косата. А изпаренията му могат да бъдат отровни, дори когато просто се съхраняват в банята!

SLS и SLES. Те разграждат мазнините и са отговорни за буйната пяна в препаратите за миене на съдове и праховете за пране. Ако редовно използвате продукти със SLS и SLES в състава, очаквайте намаляване на естествените бариери на кожата, алергични реакции, парене и сърбеж.

Формалдехид.

Той е консервант, отговорен за трайността на перилния препарат. И също така се класифицира като канцероген, може да провокира белодробни заболявания, да доведе до пневмония и да причини онкологични заболявания.

Важно е да се разбере, че вредността на много вещества зависи пряко от тяхната концентрация.

Безопасни продукти, които са преминали успешно екотестове и имат надеждни екомаркировки, могат да съдържат същите фосфати, но в микродози, а не като едно от основните повърхностноактивни вещества в състава.

Друг решаващ фактор е продължителността на употреба на съответните токсични препарати. Отравяне за една седмица с хлор в продукта, който стои под мивката, най-вероятно няма да е опасно. Но ако го използвате редовно в продължение на няколко години, рискът от негативни последици за тялото се увеличава драстично, особено ако има малки деца у дома.

Може би е по-лесно да почиствате по стария начин, с народни средства?

Разбира се, че не. Но ако ви е мило здравето преминете към доказани еко-марки. Преди да се появят на пазара по-старателните домакини пускаха пералната машината в режим на допълнително изплакване, защото обикновените прахове не се изплакват напълно от тъканите. А това причинява дискомфорт при контакт с кожата, а с натрупване – и заболявания.

Източник: dzen

Д-р Силвър - генератор за сребърни йони
Пригответе си полезна сребърна вода в домашни условия

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *