Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ако ще е сладко, да е от малини: Какво лекува вкусният десерт?

Сладкото от малини е традиционен и любим десерт. Дори децата знаят, че топъл чай с лъжичка от този продукт успешно помага за лечение на възпалено гърло

малини

Сладкото от малини ще помогне не само при настинка. Всъщност, ползите му са доста по-значими. Това зрънце е истинска „съкровищница“ от витамини и лечебни вещества, освен това запазва повечето от положителните си свойства дори и след кратка термична обработка.

Малините са едни от най-популярните горски плодове. В допълнение към приятния вкус и деликатна текстура, те имат и много полезни качества. Най-често плодовете се консумират пресни и като част от сладкиши. Разбира се, не по-малко любимо е и сладкото от малини.

Малината от древни времена се използва като панацея при настинка. Сладкото от малини е с изразен потогонен ефект. Малините съдържат витамин С, който има противовъзпалително и бактерицидно действие. Полезно е при намален имунитет, бронхит и други подобни заболявания.

Трябва да се има предвид, че малиновото сладко не може да се консумира безразсъдно. Нужно е да се използва с повишено внимание, без да забравяме чувството за мярка. Това е особено важно, когато става въпрос за бременни жени и кърмачки. Добре е да се има предвид, че страдащите от алергии или хора с определени хронични здравословни проблеми, както и деца под 3 години, не трябва да ядат сладко от малини.

Свойства на сладкото от малини

Сладкото от малини е продукт, приготвен от цели или намачкани плодове, обикновено сварени със захар в сироп или в собствен сок.

Съставът му е богат на:

• моно- и дизахариди;
• витамини (предимно А, С, Е);
• различни минерали: фосфор, магнезий, калий, мед, желязо, йод, хлор;
• органични киселини (салицилова, елагова, фолиева);
• растителни фитонциди;
• пектини;
• фибри.

Полезните свойства на сладкото от малини отдавна са известни на народната медицина. Използва се като:

• антимикробно и противовъзпалително средство;
• за укрепване на имунната система;
• нормализиране на метаболитните процеси;
• разреждане на кръвта;
• подобряване цвета и състоянието на кожата и косата;
• неутрализиране на канцерогени;
• може да действа като антидепресант.

Ползите за здравето на сладкото от малини зависят преди всичко от това колко време е варено

След продължителна топлинна обработка в състава на тази сладост остават само бета-каротин, пектин и фибри в много малко количество, както и някои минерални соли и органични киселини. Такова сладко по-скоро има стойност просто като сладък деликатес, но не като лечебен продукт, източник на витамини.

ВАЖНО! Сладкото от малини, приготвен по така наречения „студен“ начин (плодове, натрити със захар, но не варени), има същите свойства като пресните малини, с изключение на това, че съдържа малко по-малко витамини.

Защо сладкото от малини е полезно за организма

Ползите за здравето са следните:

• Системното използване на този деликатес в диетата спомага за подобряване на чревната подвижност и активното производство на стомашен сок;
• Поради способността си да разрежда кръвта, намалява риска от инсулти;
• Това сладко е естествен антибиотик, който активно се бори с възпалителните процеси в организма;
• Традиционната медицина го използва за борба с херпес;
• Помага при възпаление на ставите, препоръчва се при лечение на ревматоиден артрит;
• Сладкото от малини има антипиретични и потогонни свойства;
• Смята се, че допринася за активната дейност на мозъка, подобрява паметта;
• Значителното количество желязо в състава му влияе върху повишаване нивата на хемоглобина, затова е полезно и при анемия;
• Наричат го „еликсир на младостта“ – витаминният комплекс, включен в неговия състав, укрепва имунната система, поддържа жизнеността, здравия тен, еластичността и красотата на косата и помага за справяне с негативните ефекти на стреса;
• Бета-ситостеролът, който съдържат малиновите семки, е вещество, което предотвратява натрупването на холестерол в кръвоносните съдове и образуването на кръвни съсиреци, стимулира метаболизма и се използва за профилактика на някои видове рак (карцином на простатата, рак на гърдата).

Сладкото от малини повишава или понижава кръвното налягане

Сред полезните свойства на малиновото сладко е способността леко да понижава кръвното налягане. Не облекчава симптомите на хипертонията, а се бори с причините за нея. Сладкото от малини помага за премахване на излишната течност от тялото, укрепва стените на кръвоносните съдове, предотвратява развитието на аритмии, намалява натоварването на сърдечния мускул и има потогонно действие. Затова пациентите с хипертония се съветват редовно да пият чай, подсладен с малиново сладко. В същото време трябва да е ясно, че то може да бъде само спомагателно средство на лечение, но по никакъв начин няма да замени приема на лекарства.

ВАЖНО! За хора, страдащи от ниско кръвно налягане (хипотония), сладкото от малини не е противопоказано.
Витамините и микроелементите, съдържащи се в него, спомагат за установяването на метаболитните процеси и допринасят за цялостното укрепване на организма. Въпреки това трябва да се използва изключително внимателно, за да се избегне по-нататъшен спад на кръвното.

Колко сладко от малини може да се яде на ден

За да се проявят максимално здравословните ползи от малиновото сладко, трябва да се наслаждаваме на тази сладост в умерени количества.

Разумна норма на консумация е 2-3 чаени лъжици на ден. Диетолозите препоръчват да се приема с чай сутрин, за предпочитане без хляб.

ВНИМАНИЕ! Дори хората без здравословни проблеми не трябва да консумират сладко от малини и мед едновременно. Това може да доведе до рязко покачване нивата на кръвната захар.

Противопоказания

Въпреки многото ползи, трябва да се вземат предвид и противопоказанията, както на сладкото от малини, така и на малините, консумирани сурови. Горските плодове са сред алергизиращите храни. При злоупотреба с малини могат да се развият здравословни проблеми под формата на камъни в бъбреците, пикочните пътища и жлъчния мехур. Те също така влошават хода на заболявания като подагра, язви и ерозия на лигавиците на стомашно-чревния тракт.

И не на последно място – ако ще е сладко от малини, да е от плодове, които сами сте набрали и сварили.

Източник: www.healthifyme.com

Артромин
Артромин – чудото за ставите!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *