Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Индийски лечител обяснява какво лекува напитката с куркума

Напитката с куркума има изразено противовъзпалително действие. Освен това е доста ефективна при определени заболявания, като например артрит

напитката с куркума

Смята се, че напитката с куркума е в състояние да забави развитието на болестта на Алцхаймер. Ето как да си я приготвите.

Куркумата е любим и широко използван продукт в дългогодишните индийски (и като цяло азиатски) кулинарни традиции. Неслучайно, куркумата е намерила своето почетно място и в природната медицина. Напитка, направена от този толкова полезен корен, съдържа около 300 антиоксиданта и широка гама от хранителни вещества.

Индийският лечител Панкай Нарам дава своята рецепта за здравословната напитка и също така обяснява защо жълтият корен е толкова полезен.

Панкай Нарам

Напитка с куркума: лечебни свойства и технология на приготвяне

Коренът на куркумата има леко горчив и пикантен вкус (ако го сравняваме със суровия джинджифил). Той е основната съставка в лечебна напитка, предложена от индийския лечител. За приготвянето на споменатия „еликсир на здравето“ можете да ползвате изсушен корен. Но, както казва лечителят Панкай Нарам, по-добре е да се набави пресен корен.

Той трябва да бъде добре измит и почистен предварително.

Какви са ползите от напитката с куркума?

Куркумата действа като антикоагулант. ВАЖНО! При камъни в жлъчния мехур консумацията на жълтия корен е противопоказана.

Куркуминът намалява болката от артрит (и дори тушира с времето възпалението и всичко, което произтича от него). Освен това, активната съставка на куркумата има силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.
Напитката облекчава неприятните симптоми на ревматоиден артрит и остеоартрит.

Плюс това е и естествен антиканцероген, тъй като може да
предотврат разпространението на злокачествени клетки в тялото.

Веществото куркумин инхибира функционирането на свободните радикали (в резултат на това се запазва целостта на клетъчните мембрани). Помага за предотвратяване на такива видове онкологии като рак на простатата, гърдата, белия дроб, кожата и ректума.

Профилактика на болестта на Алцхаймер

Напитката с куркума потиска развитието на това нелечимо и сложно заболяване. Както вече стана ясно, куркумата има мощен противовъзпалителен ефект. Поради това ензимът COX-2 се блокира (този ензим провокира възпалението на невронните тъкани при деменция и Алцхаймер).

Редовната употреба на здравословния коктейл с куркума създава приток на кислород в областта на мозъка, което забавя развитието на болестта на Алцхаймер.

Полезна и за диабетици

Според индийския лечител Панкай Нарам тази напитка може да допринесе за регулиране на кръвната захар.

Допълнителни ползи

Куркумата се препоръчва при повишена киселинност, предпазва и чисти натрупаните токсини. От полза е и за хората, които имат псориазис, използва се при дерматологични лезии и дори при депресия.

Този ценен продукт предотвратява преждевременното стареене и подпомага функцията на черния дроб.

Как да използвате куркумата правилно

Има два начина: обикновено се консумира под формата на прах (в това число влизат и хранителните добавки с куркума) или се прави напитка. Във втория случай може да се използва и суров корен.

Куркумата се добавя към супи, чай, смутита, мляко, оризови ястия, тесто и дори десерти.

Приготвяне на напитката с куркума

Ще имате нужда от:

Корен от куркума – 12 см (една равна чаена лъжичка ако използвате прахообразна куркума);
Плодове тамаринд – 5 броя (алтернатива – фурми, стафиди, ябълка). Има готова паста от тамаринд, която се предлага в здравословните магазини, може да се прибави малко от нея след като напитката изстине;
Питейна вода – 2 чаши (0,5 л);
Сок от един лимон;
Мед – 2 лъжици (50 гр.).

Технология на приготвяне

Ще ви трябва още: хаванче, за предпочитане дървено, но може да се ползва и блендер, цедка и бутилка (или съд с плътно затварящ се капак).

• Сложете ръкавици и обелете корена на куркумата;
• Отворете плода на тамаринда и го почистете;
• Налейте вода в подходящ съд и сварете суровия корен. Ако ползвате прахообразна куркума, сложете я малко преди окончателно да отдръпнете съда от огъня.
• Добавете плодовете тамаринд и оставете докато омекнат. Същото се отнася и за ябълките, фурмите или стафидите. Може да ползвате трите заместителя поотделно, а може и заедно.
• Най-общо казано, трябва да се получи нещо, подобно на компот, като след това сварените плодове и корена от куркумата се счукват, прецеждат и се объркват с водата, в която са варени. Ако имате под ръка блендер или пасатор, може да ползвате тях, разбира се. Прахообразната куркума се добавя към вече сварените плодове малко преди да се махнат от огъня. Тя няма нужда от продължителна термична обработка. Към нея задължително се прибавя и щипка черен пипер.
• Изстискайте лимоновия сок и го добавете към сместа;
• Щом изстине, подсладете с мед;
• Изсипете получената напитка в стъклен съд и оставете в хладилник за три до четири дни.

Може да прибавяте така получената напитка към смутита, компоти, прясно мляко. Може и да я разредите с вода и да я пиете като чай. Ако не я правите с тамаринд, разреждането не е задължително. Всичко е въпрос на вкус.

Противопоказания

Всяко, дори най-полезното лечебно средство, може да има определени противопоказания.

Напитката трябва да се приема сутрин на празен стомах. Това вероятно ще причини стомашен дискомфорт.

Спазвайте мярката! Злоупотребата може да провокира обостряне на вече съществуващи стомашни проблеми.

Затова, ако имате определени оплаквания от работата и здравето на стомашно-чревния тракт, препоръчително е да се консултирате с лекар, преди да си направите този лечебен коктейл.

Източник: ayzdorov.ru

КУРКУМА ФОРТЕ
Dr. Nature Куркума Форте – срещу болки и възпаления в тялото и ставите, за силен имунитет

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *