Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ендокринолог обяснява защо миризмата на пот се променя драстично

Всеки човек има свой уникален мирис на пот. Случва се обаче миризмата на тялото да започне да се променя и не винаги към по-добро

пот

Това обикновено се свързва с промени в състава на нашата пот. Защо може да се появи и какво да направите, ако телесната миризма е станала неприятна, обяснява д-р Тамара Гелашвили, ендокринолог, терапевт, експерт в областта на детската ендокринология и ендокринологията за възрастни.

Миризма на пот

Трябва да е ясно, че самата пот не мирише. Миризмата идва от бактериите, които живеят в части от човешкото тяло, като например подмишниците. Когато се потите, тези бактерии разграждат определени протеини в потта до киселини, което води до миризма.

Д-р Тамара Гелашвили

Потта се произвежда от апокринните и екринните жлези. Миризмата на тялото започва да се появява, когато потта идва от апокринните жлези, които я отделят от космените фоликули, разположени в подмишниците, слабините и пубисната област. Потта от тези жлези се произвежда от топлина или стрес и съдържа мазнини и други съединения, които миришат след като бъдат разградени от бактериите.

Екринните жлези се намират по цялата повърхност на кожата и произвеждат пот през канал за терморегулация. Тази пот не съдържа мазнини и други съединения, които могат да миришат, когато се разграждат от бактериите.

Защо се променя миризмата на пот?

Има много причини, поради които миризмата на потта може да се промени.

Наднормено тегло

Когато напълнеете, по тялото се образуват кожни гънки, от които се отделя излишна пот. Тя от своя страна, взаимодействайки с бактериите, става източник на неприятна миризма.

Хранене

Лукът, чесънът и някои кръстоцветни зеленчуци съдържат сяра, която може да се натрупва и освобождава през екринните потни жлези, правейки миризмата на тялото още по-силна. Пикантните храни също могат да накарат човек да се поти повече, което от своя страна може да произведе по-силен мирис.

Заболявания

Заболявания като диабет, проблеми с бъбреците или чернодробни болести, хипертиреоидизъм (хиперсекреция на хормони на щитовидната жлеза), както и някои генетични заболявания могат да доведат до промяна в миризмата на тялото.

В някои случаи странната телесна миризма може да е признак за нещо по-сериозно. Например миризмата на урина може да показва проблеми с бъбреците или черния дроб. Струва си да приемате сериозно промените в миризмата на тялото и навреме да се консултирате със специалист. Той ще назначи нужните изследвания, които ще покажат причината за зловонието, което се разнася от тялото.

Стрес

Стресът ускорява сърдечната честота и изпраща сигнал до потните жлези да произвеждат пот за терморегулация. Въпреки че потта може да бъде освободена през екринните жлези, голяма част от нея, причинена от стреса, ще бъде освободена и от апокринните жлези, които създават по-неприятна миризма.

Генетика

Ако членовете на вашето семейство имат по-зловонна пот, шансовете вие ​​да имате същата се увеличават. Гените са един от факторите, които определят индивидуалната миризма на човека.

Прекомерно изпотяване

Състояние, наречено хиперхидроза, води до прекомерно изпотяване. Хората с това заболяване се потят без външни фактори, влияещи върху изпотяването, като топлина или стрес. Ако се добавят допълнителни тригери, като болести или грешки в храненето, миризма също ще се появи и ще бъде по-дълготрайна, заради голямото количество пот.

Хормони

Хормоналните промени по време на бременност могат да повишат телесната температура и да накарат тялото да мисли, че е по-горещо, отколкото е в действителност. Това ще доведе до повишено изпотяване и промяна на миризмата.

Пубертетът е друг момент, в който хората могат да имат по-силна и не особено приятна телесна миризма от обикновено. Това се дължи на факта, че приливът на хормони прави потните жлези по-активни, което води до по-изразен аромат.

Менопаузата също може да причини прекомерно изпотяване поради промени в нивата на хормоните, които влияят на способността на тялото да регулира температурата, съответно да променя и миризмата.

Инфекциозни заболявания

Потните подмишници са често срещан симптом на инфекциозните заболявания. Като изхвърля излишната течност тялото се опитва да се отърве от токсините и по пътя да понижи телесната температура. Най-очевидният пример е грипът и ТОРС. Въпреки това, прекомерното изпотяване може да означава и наличието на по-сериозни инфекции в тялото.

При белодробна туберкулоза, бронхит, пневмония има силно изпотяване през нощта, което води до развитие на кисела телесна миризма. Често потта на такива пациенти е лепкава, обилна и концентрирана.

Заболявания на сърдечно-съдовата система

Повишената работа на потните жлези също може да показва проблеми и със сърдечно-съдовата система. При лошо кръвообращение сърцето трябва да работи буквално „до износване“, което води до повишаване на телесната температура. В този случай с помощта на пот тялото се опитва да установи терморегулация.

Тумори

Повишеното отделяне на пот може също да показва наличието на неоплазми в тялото: както доброкачествени, така и злокачествени. Има изследвания, доказващи връзка на нощното изпотяване с онкологични заболявания на костите, черния дроб, кръвта и лимфната система.

Кожни проблеми

Колкото и да е странно, дори при кожни лезии потта може да придобие патологична миризма. Ако има зачервяване, дразнене на кожата и признаци, които показват бактериална или гъбична зараза, а именно наличието на язви, циреи, пустуларни кожни лезии, потта има неприятна гнилостна миризма или се усещат сладникави нотки. Подобна миризма може да има при някои форми на онкология.

Как да се отървете от силната телесна миризма

Разбира се, миризмата на тялото може да донесе дискомфорт и да промени рутината на живота. Възможно е да попречи на плановете и да ви постави в неудобно положение, следователно, на първо място, трябва да разберете причината за появата на неприятна миризма. За да направите това, почти задължително е да се консултирате с лекар. Успоредно с това можете да приемете редица импровизирани методи, които ще ви позволят да се справите с неприятното изпотяване у дома.

Ежедневен душ

Вземете душ поне веднъж на ден. Използвайте сапун или душ гел, които трябва да се разпенят добре в процеса на къпане. Обърнете специално внимание на зоните, склонни към телесна миризма.

Ако сте на много горещо или влажно място, може да се наложи да се къпете два пъти на ден. Може също да използвате влажна кърпа или пакет мокри кърпички, за да измиете само подмишниците, слабините и кожните гънки. Не забравяйте да вземете душ веднага след тренировка или друга дейност, която може да причини прекомерно изпотяване.

Дезодорант срещу изпотяване

Изберете правилните продукти за вашата зона под мишниците. Има два вида продукти за подмишниците: дезодоранти и антиперспиранти. Дезодорантите правят подмишниците ви по-малко податливи на бактерии. Те също така помагат да се прикрие телесната миризма с приятен аромат. Антиперспирантите блокират потните жлези, за да намалят отделянето на пот. Ако не се потите много, но все още усещате миризмата на тялото, дезодорантите са добър избор. Ако се потите много, потърсете продукт, който е едновременно антиперспирант и дезодорант.

Носете дишащи материи

Естествените тъкани като памук са по-добри от полиестера, найлона и изкуствената коприна за контролиране на телесната миризма. Естествените влакна дишат, което позволява на потта да се изпарява.

Избягвайте тъкани, които задържат потта върху кожата. Те създават по-удобна среда за миризма на тялото. Когато тренирате, изберете влагоотблъскващи тъкани.

Променете диетата си

Елиминирайте или минимизирайте храните, които причиняват промени в миризмата на пот от вашата диета. Това могат да бъдат продукти като:

• къри;
• чесън;
• люти чушки;
• брюкселско зеле;
• броколи;
• лук.

Тези продукти могат да причинят по-силна миризма на пот. Дори алкохолът може да промени миризмата на тялото.

Бръснене или кола маска

Апокринните жлези са концентрирани в области, покрити с косми, а именно в подмишниците и пубисната област. Космите задържа потта и така се създава благоприятна среда за размножаване на бактериите. Обезкосмяването може да помогне за контролиране на телесната миризма.

Ако почувствате промени в миризмата на тялото, консултирайте се с лекар, за да се изключи възможно заболяване. Ако сте здрави и няма очевидни причини за промяна в миризмата на тялото, погрижете се за корекцията на начина на живот.

Източник: naked-science.ru

чай за женския хормонален баланс
Чай за женския хормонален баланс

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *