Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Любимата ни мащерка помага за лечението много болести. При кои заболявания е вредна? Народни рецепти

Мащерката пленява с приятния си аромат и обилен цъфтеж. Този малък храст с тънки клонки покрива земята с мек килим. Градинарите украсяват парцелите с мащерка. Тя се поставя на скалисти терени, а трудолюбивите пчели жужат над ароматните й цветове.

Това малко растение е не само красиво, но и много полезно, тъй като притежава лечебни свойства.

Мащерката – лечебно растение

Родът на мащерката включва много видове. Те се различават малко по външния си вид и по състава на веществата, но всички имат лечебни свойства и се използват в традиционната медицина.

Като лекарствена суровина се използва земната част на растението, която се отрязва по време на цъфтежа и се суши на сянка, като се нарежда на тънък слой и периодично се обръща.

Мащерката лекува много болести

Суровина за лекарства

Това невероятно растение съдържа много полезни вещества – етерично масло, богато на тимол и карвакрол. Има и малки количества цимол, пинен, терпинен. Химическият състав съдържа флавоноиди, танини, органични киселини – олеанолова, урсолова, кафеена, витамини, мазнини, смоли, минерални соли.

Лечебни свойства и приложение

Благодарение на биологично активните вещества, които се съдържат в мащерката и които имат положителен ефект върху човешкия организъм, мащерката намира широко приложение и в традиционната, и в народната медицина.

Притежава антисептични, противовъзпалителни, антимикробни, бронходилататорни свойства. Отлично лекарство е за лечение на респираторни заболявания  като трахеит и бронхит, магарешка кашлица, пневмония и туберкулоза.

Лек срещу кашлица с мащерка

Отвара и инфузия от мащерка се използват като отхрачващо средство при кашлица, за изплакване на устата при зъбни заболявания – стоматит, гингивит, при заболявания на фаринкса –  тонзилит, фарингит.

Инфузията се използва и под формата на инхалация. С отвара от мащерка се измиват гнойни рани, язви, правят се лосиони срещу акне и циреи.

Мащерката лекува ишиас, неврит – облекчава болките

Запарка от билката се използва през устата при болки в корема, гастрит, стомашно-чревни колики, запек и метеоризъм. Мащерката има благоприятен ефект върху чревната микрофлора. Чай с добавка на мащерка се пие за подобряване на храносмилането и повишаване на апетита. Външно се използва под формата на компреси, лосиони, добавя се към лечебни вани при ставен ревматизъм. Запарената билка мащерка се използва за лечение на артроза и подагра. Сокът и прахът от растението се използват за лечение на възпаление на седалищния нерв.

Суха мащерка

Успокояващият и сънотворен ефект на мащерката има благоприятен ефект върху нервната система. Използва се за лечение на нервни разстройства, депресия и безсъние.

Възглавница, пълна със суха мащерка, ще осигури бързо заспиване и спокоен здрав сън. Спазмолитичното действие на тази билка се използва за лечение на хипертония и мигрена.

Народните лечители препоръчват измиване на главата с отвара от мащерка при силно главоболие.

Цинкът и други полезни вещества, които съдържа мащерката, имат благоприятен ефект върху мъжкия организъм. Препарати от мащерка – отвари, настойки, масло се използват за лечение на простатит и импотентност. Инфузията се приема през устата, отварата се добавя към терапевтичните вани, маслото се втрива в перинеума.

Чаят с мащерка облекчава умората, повишава имунитета и ефективността, подобрява метаболизма и благосъстоянието, укрепва тялото. Мащерката се използва в хранително-вкусовата промишленост като ароматна подправка, добавя се при приготвянето на различни ястия, маринати и туршии, в състава на алкохолни и безалкохолни напитки, в парфюми и сапуни, в пасти за зъби.

Внимание! Противопоказание за употребата на мащерка

Мащерката има много полезни и лечебни свойства, но ако се използва неправилно, може да навреди на здравето. Мащерката е противопоказана: на бременни и кърмачки, на пациенти с нарушена чернодробна, бъбречна функция, на хора с пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника, при остър стадий с гастрит с висока киселинност, при намалена функция на щитовидната жлеза. Освен това е вредна при хроничен запек, емфизем, бронхиална астма, кардиосклероза и предсърдно мъждене, атеросклероза на мозъчните съдове, за деца под 2 години. В случай на предозиране са възможни алергични реакции под формата на обрив, гадене, повръщане. Продължителната употреба на препарати от мащерка без спазване на дозировката може да доведе до хипотиреоидизъм.

Народни рецепти за лечение с мащерка

Мащерката от древни времена се използва от народните лечители при различни заболявания.

От билката се приготвят запарки и отвари, сухите листа се смилат на прах и се добавят към мехлеми, от пресните суровини се приготвя масло и се прави спиртна тинктура. За лечение се използва и пресен сок от растението.

Настойки и отвари от мащерка

Настойките и отварите се пият при заболявания на дихателните пътища и вътрешните органи.

Инфузиите се използват за изплакване, инхалации, терапевтични вани, като лосиони при натъртвания, стави, рани.

Инфузия за лечение на дихателните пътища

Залейте супена лъжица мащерка с чаша вряща вода, покрийте с капак.

Кисне 15 минути, след което прецедете и пийте течността топла 3 пъти на ден.

При възпалено гърло, фарингит и зъбни заболявания изплаквайте устата и гърлото с топла инфузия 3-4 пъти на ден.

Настойка при ишиас, неврит, ишиас

Изсипете две супени лъжици билка в чаша вряща вода, оставете за три часа, прецедете, приемайте инфузията три пъти на ден по една супена лъжица.

Инфузия при мигрена, главоболие

Една супена лъжица мащерка се залива с чаша вряла вода, оставя се за половин час, пие се 3-4 пъти на ден.

Отвара от мащерка срещу кашлица

Залейте една супена лъжица суха билка с чаша гореща вода, оставете да заври, махнете я от огъня и я оставете за един час.

Прецедете и приемайте отварата три пъти на ден по супена лъжица преди хранене.

Инфузия при бронхит

Залейте супена лъжица мащерка с чаша вряща вода, изсипете в термос.

Престоява два часа. Приемайте по супена лъжица четири пъти на ден.

Инфузия при холецистит, цистит

Залейте една супена лъжица мащерка с чаша вряща вода.

Киснете половин час, прецедете, вземайте по четвърт чаша 3-4 пъти на ден преди хранене. 

Запарка за баня при ревматизъм

Залейте пакет суха мащерка с литър вряща вода, оставете сместа за 2 часа, прецедете, добавете във вана с гореща вода.

Времето за баня е 20 минути, препоръчително е да се къпете така през ден два часа преди лягане.

Инфузия при полова слабост при мъжете

2 супени лъжици билка от мащерка се заливат с 0,5 ml вряла вода, кисне за два часа.

Прецедете запарката и приемайте по половин чаша два пъти на ден преди хранене.

Чай от мащерка

Една чаена лъжичка изсушен или пресен цвят се залива с чаша вряща вода, оставя се за пет минути, прецежда се и се пие като чай, може да се добави мед.

Чаят подобрява работата на стомаха, премахва киселините, облекчава главоболието и е профилактично средство при настинки. Чаят, приет сутрин на гладно, има благоприятен ефект върху чревната микрофлора и помага в борбата с дисбактериозата.

Алкохолна тинктура от мащерка

Спиртната тинктура се приема като отхрачващо средство при кашлица, при настинки и се използва за разтривка при болки в мускулите и ставите.

Тинктурата може да се купи в аптеката или да се приготви у дома.

Рецепти за алкохолна тинктура от мащерка

1. В стъклен съд се слагат 30 грама нарязана мащерка и се заливат със 150 мл ракия или водка. Затворете съда и оставете сместа да кисне при стайна температура за 10 дни. След това прецедете тинктурата и пийте след хранене по 15 капки три пъти на ден, използвайте я и за разтриване и лосиони.

2. Три супени лъжици мащерка се заливат със 100 мл ракия или водка. Оставате сместа на тъмно място в продължение на 21 дни, прецедете, изстискайте билката. Използвайте за разтривки при болки в ставите и кръста, при ревматизъм.

Масло от мащерка

Маслото има противовъзпалително, бактерицидно и аналгетично действие и се използва за лечение на вътрешните органи. Подобрява кръвообращението, нормализира храносмилателния тракт и менструалния цикъл, подобрява имунитета, подобрява емоционалното състояние, облекчава умората. Освен това повишава потентността и предотвратява преждевременната еякулация, облекчава артрита, подаграта, премахва подуването, насърчава загубата на тегло.

Използва се и като антихелминтно средство при педикулоза. Прилага се за лечебни вани, масажи, инхалации. В аптеката можете да закупите готово етерично масло от мащерка или да си го приготвите у дома.

Рецепта за масло от мащерка

Смелете 15 грама суха билка, налейте 100 мл зехтин, затворете съда с капак и оставете на тъмно място при стайна температура в продължение на две седмици. Периодично разклащате сместа.

Прецежда се старателно и се приемат по 5 капки през устата три пъти дневно, както и външно за втриване. Усилва сексуалното влечение. Разтворете 5 ml масло от мащерка в 100 ml вода, добавете мед, разбъркайте добре. Приемайте три пъти на ден.

Лек за педикулоза

(при въшки)

Добавете 10 капки етерично масло от мащерка към 10 ml растително масло, нанесете върху скалпа.

За красива коса

Добавете 7 капки етерично масло от мащерка в шампоана, разклатете добре.

Глобал Хелт Дерматил
ДЕРМАТИЛ – крем №1 при слънчеви изгаряния и ухапвания от насекоми

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *