Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Потни и остарели: ускорява ли горещото време промените, свързани с възрастта

Професор Москалев: сладките храни в горещото време увеличават появата на бръчки

Как необичайно горещото време влияе на свързаните с възрастта промени в тялото ни? Вярно ли е, че стареенето се ускорява, кожата губи еластичност, или подобни страхове са преувеличени? На тези и други въпроси отговаря професор Алексей Москалев, геронтолог, директор на Института по биология на стареенето.

Еволюционната „застраховка“ не винаги работи

– В резултат на дългата еволюция на човека, ензимите на нашето тяло (една от движещите сили на метаболизма) са адаптирани да работят ефективно при определени условия на околната среда. Сред най-важните фактори са температурата и киселинността. В същото време диапазонът на оптималните температури е доста тесен, – обяснява ученият. – Когато стане твърде горещо или твърде студено, в тялото се активират специални защитни механизми. Възможностите им обаче не са неограничени. Поради това хората изпитват прегряване или хипотермия.

Много проучвания показват, че рискът от прегряване на тялото е особено висок, когато температурата на околната среда се доближава до нормалната температура на човешкото тяло. Тоест, в диапазона на 36 – 37 градуса. В същото време, ако хората имат някакво заболяване, топлообменът може да бъде нарушен. Тогава е вероятен топлинен удар дори и при по-ниска температура.

Как прегряването ни лишава от кислород

Какво точно се случва когато човек прегрее и как това влияе на различните процеси, включително свързаните с възрастта промени и стареенето на човека? Геронтологът Алексей Москалев изброи възможните последствия:

1. При прегряване се нарушава работата на някои важни за метаболизма протеини. Такива повреди в невроните на мозъка могат да доведат до загуба на съзнание.

2. С повишаване на телесната температура способността на хемоглобина да насища тялото с кислород намалява. Освен това намалява и отделянето на въглероден диоксид. Това може да повлияе неблагоприятно на работата на всички органи и тъкани.

3. По-нататъшното повишаване на температурата може да доведе до необратимо увреждане структурата на протеините, които изграждат всички наши клетки (това явление се нарича денатурация на протеини).

– Денатурираните протеини се слепват в неразтворими агрегати, намалявайки жизнеспособността на клетките – казва проф. Москалев. – Подобни процеси, само че в по-бавна скорост, се развиват при хората с възрастта, причинявайки стареене на клетките.

Прегряването ускорява ли стареенето?

Има важен нюанс. Ако повишаването на температурата е краткотрайно, тогава защитните механизми в тялото имат време да работят. Нашите клетки може дори да преминат към повишено ниво на защита срещу бъдещи щети. Това, донякъде, забавя стареенето. Например, такива ефекти се наблюдават при периодични посещения на турска баня или сауна (ако човек няма противопоказания по здравословни причини). Въпреки това, ако прегряването е силно или продължително, тогава увреждането на протеина може да повлияе неблагоприятно на благосъстоянието.

Дали това ще е временно неразположение или реално състаряване на организма?

Наскоро беше публикувана публикация на биолози от Обединеното кралство, които установиха, че метаболизмът на хората се ускорява при големи горещини. А редица учени смятат, че колкото по-висок е метаболизмът, толкова по-бързо настъпва стареенето.

Разбира се, постоянното влияние на температурата е важно за продължителността на живота

Например, експерименти показват, че ако студенокръвни животни се държат при по-ниска околна температура, животът им може да се удължи. Що се отнася до топлокръвните животни, когато телесната температура на мишките с променен хипоталамус (в него се намира центърът за терморегулация на тялото) леко се понижи, те също живеят по-дълго. Проучванията за връзката между скоростта на метаболизма, стареенето и продължителността на живота на хората днес обаче не са достатъчни, за да се направят недвусмислени заключения.

Така или иначе жегите у нас не продължават достатъчно дълго

Или ако продължават, то те се случват в определени райони на страната (Сандански, Пловдив, Ямбол). За значително влияние на топлото време върху скоростта на стареене може да се говори тогава, когато жегата е с продължителност повече от месец, е мнението на специалиста.

Топлината увеличава вредата от захарта върху кожата

Лекарите не се уморяват да повтарят, че излишната захар вреди както на кожата, така и на целия организъм. В горещините тази вреда може да се задълбочи, предупреждава Алексей Москалев. Ученият даде убедителен аргумент, който може да обезсърчи желанието за сладко у мнозина. Или поне при онези, които се стремят да се поддържат здрави, млади и привлекателни.

– Високите нива на кръвната захар, свързани с повишаването на температурите в горещините, могат да ускорят процеса на стареене на кожата, отбелязва експертът. – Такива условия допринасят за образуването на кръстосани връзки между протеина, колагена и еластина.

Нека обясним: подобни процеси влияят неблагоприятно както на структурата, така и на външния вид на кожата. По-специално се активира образуването на бръчки.

– Затова в горещо време си струва да ограничите консумацията на захар и сладки напитки, съветва професорът.

7 съвета за горещото време от професор Москалев

Професор Алексей Москалев

Ученият изброи какви мерки взема самият той за добро здраве в горещото време и съветва да последваме инструкциите му.

1. Опитайте се да стоите в хладни помещения, особено в най-горещата част от деня (от 12 до 17 – 18.00 часа).

2. Носете светли, широки дрехи от естествени материали, които позволяват на кожата да диша.

3. Не забравяйте да носите шапка, за да се предпазите от пряката слънчева светлина (непокритата глава увеличава риска от слънчев удар).

4. Пийте достатъчно вода, за да останете хидратирани. Алкохолът и кафето могат да влошат дехидратацията, затова е препоръчително да ги ограничите в жегата (или да попълните загубата на вода след пиене на такива напитки).

5. Избягвайте физическата активност на открито през най-горещата част от деня. Ако ви се налага да извършвате физическа работа, опитайте се да я правите в по-хладни часове или в климатизирана стая.

6. Използвайте слънцезащитен крем с високо ниво на UV защита.

7. Бъдете нащрек за признаци на прегряване като: замаяност, слабост, главоболие или гадене. Ако се появят тези симптоми, намерете хладно място възможно най-скоро и се опитайте да се охладите (разкопчайте дрехите, направете хладни компреси и др.).

Важно: ако облекчението не настъпи в рамките на 15-20 минути, трябва да се обадите на Бърза помощ. Също така, бързата намеса на лекарите е необходима, ако се появи топлинен удар при дете, възрастен човек, или такъв с хронични заболявания.

Източник: ayzdorov.ru

Глобал Хелт Анти-пигмент
Глобал Хелт Анти-пигмент – крем за премахване на пигментни кожни петна

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *