Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Безопасно ли е да се пие чешмяна вода по хотелите?

Добра идея ли е да използвате обикновената чешмяна вода за пиене, когато сте на хотел? Ето какво казват специалистите

чешмяна вода

Нормално е да използвате вода от чешмата за ежедневни неща като миене на зъбите или лицето, както у дома, така и докато пътувате. Но трябва ли да пиете чешмяна вода директно от мивката в банята в хотел или да я използвате, за да си направите чаша кафе?

Ето какво трябва да знаете за пиенето на вода от чешмата по хотелите и безопасните алтернативи, на които можете да разчитате по време на следващото си пътуване, според експерти.

 

Безопасно ли е да се пие чешмяна вода в хотел?

 

Безопасността на чешмяната вода зависи най-вече от това къде пътувате, но може да зависи и от конкретния хотел, според Скот Бартел, професор по околната среда в Калифорнийския университет в Ървайн за обществено здраве.

Скот Бартел, професор по околната среда в Калифорнийския университет в Ървайн за обществено здраве
Скот Бартел, професор по околната среда в Калифорнийския университет в Ървайн за обществено здраве

Различните държави и региони могат да имат различни нива на регулации за качеството на водата, инфраструктура и процеси на пречистване. Някои хотели може да имат методи за пречистване на водата, които отговарят на стандартите за безопасност, докато други може да имат неадекватни системи за филтриране или практики за поддръжка.

„Хотелската вода често е толкова безопасна, колкото общественото водоснабдяване, където се намира хотелът“, казава Бартел. „Но някои отдалечени хотели имат свои собствени водоснабдявания, които са по-малко регулирани.“

В някои по-стари хотели чешмяната вода може да е замърсена от оловни тръби, добавя професорът. Ако във вашия хотел има препоръка за преваряване на водата, можете да поискате бутилирана вода или да я преварите, преди да пиете.

Чешмяната вода като цяло е „много безопасна“ в България и Европа, според д-р Натали Ексъм, учен по здравеопазване и околната среда в Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

„Едно от инженерните постижения на 20-ти век е, че можем да врътнем кранчето за вода вкъщи и да не получим диария, когато пием“, казва Ексъм.

Въпреки това качеството на чешмяната вода все още може да варира значително в зависимост от местоположението, добавя тя. Практиките за пречистване на водата могат да се различават в различните райони и когато водата се доставя през тръбопроводи, които собственост в хотели, отговорността за осигуряване на качеството на водата пада върху собственика на имота.

 

Какви са рисковете от пиенето на нечиста чешмяна вода?

 

Пиенето на чешмяна вода, която съдържа опасни нива на замърсители, може да доведе до определени здравословни проблеми, включително стомашно-чревни заболявания, репродуктивни проблеми и неврологични разстройства.

Бебета, малки деца, бременни жени, по-възрастни хора и хора с отслабена имунна система може да са изложени на по-висок риск да се разболеят след пиене на замърсена вода.

Нечистата вода може също да причини болки в стомаха, повръщане, диария, главоболие, треска, бъбречна недостатъчност и хепатит. Но тежестта на симптомите зависи от вида на замърсителя, концентрацията, количеството консумирана вода и чувствителността на индивида.

 

Как може да разберете дали чешмяната вода е безопасна за пиене?

 

Някои признаци може да показват, че водата не е безопасна за пиене, според Ексъм. Ако изглежда мътна или в нея има видими частици, това може да означава, че има проблеми с качеството на водата или водопроводната система. Също така има силна, неприятна миризма или вкус, тя може да е била неадекватно пречистена или да съдържа замърсители.

д-р Натали Ексъм, учен по здравеопазване и околната среда в Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health
д-р Натали Ексъм, учен по здравеопазване и околната среда в Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health

Можете също така да проверите местни предупреждения за качеството на водата в района, където се намира хотелът.

Като цяло България има почти 100% съответствие за качеството на водата с европейските изисквания и водата би трябвало да е безопасна за пиене навсякъде. Ако имате съмнения относно чешмяната вода, най-добре си купете бутилки.

Източници: https://www.verywellhealth.com; https://www.freepik.com/

Изглед на опаковката на продукта Доктор Силвър Dr. Silver
СРЕБЪРНАТА ВОДА, направена с новия генератор за сребърна вода Dr.Silver, е с още повече ползи за здравето

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.