Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Внимание! Какво задължително трябва да знаете за РАКА НА КОЖАТА и Слънцето?

Актьорът Хю Джакман с няколко рецидива на базалиома : „Моля, не бъдете глупави като мен. Не пропускайте да се преглеждате!“

Ракът на кожата е сред най-често диагностицираните.Слънчевата светлина е важен фактор за развитието на различни видове рак на кожата.Въпреки че лятото върви към своя край, през август слънчевата активност е все още висока, мечтаният сезон на отпуските тепърва навлиза в най-активния си период.

Каква е разликата между рака на кожата и меланома?

Меланомът също ли е рак или е някакъв специален рак? Има само два вида немеланомен рак на кожата – базалноклетъчен карцином и плоскоклетъчен карцином. Според Световната здравна организация те се развиват върху изложените на силно слънце уши, шия и предмишниците, коментира Станислав Волченков, ординатор по онкология.

Умишленото натрупване на тен не е задължително условие за тези заболявания.

Те могат да се появят дори ако никога не сте изгаряли на Слънце – достатъчно е само да държите посочените части на тялото изложени на Слънце. Както базалноклетъчният, така и плоскоклетъчният карцином рядко са фатални. Лечението им обаче е доста болезнено. Освен това е трудно да се направи без да останат сериозни белези.

Меланомът е най-сериозният от всички видове рак на кожата. За разлика от немеланомните видове рак, меланомът може да възникне дори ако сте били изгаряни един единствен път и то  – за много дълго време. Меланомът не трябва да се приема несериозно.

Опасният меланом

Меланомът може ли  да се появи от обикновена бенка, от така нареченият невус?

Може би. Въпреки че повечето невуси никога не стават ракови, хората с повече бенки са изложени на по-висок риск от развитие на меланом, обяснява онкологът.

Може ли немеланомният рак на кожата също да се развие от бенка или по друг начин?

При немеланомните ракови заболявания бенките не са задължителни. За да стане по-ясно: бенката е място на концентрация на пигментни клетки – меланоцити. Слънчевата светлина уврежда ДНК и меланоцитите могат да се развият в злокачествени клетки и да доведат до меланом. При немеланомните ракови заболявания на кожата меланоцитите не се засягат. Следователно рискът от развитие на базалноклетъчен карцином или плоскоклетъчен карцином от пигментни лезии е изключително нисък. Около 1% от случаите на базалиоми са свързани с невуси, казва докторът.

Как да разберем, че бенката ни заплашва с меланома?

Доста просто. Има алгоритъм ABCDE от Американското онкологично дружество, според който нормалната бенка трябва да бъде:

  • без асиметрия, със заоблена форма;
  • без „скъсани“ ръбове и назъбвания;
  • еднакъв нюанс без външни включвания;
  • не повече от 6 мм в диаметър;
  • ако бенката се е променила за определен период от време – променила е формата, цвета, границите, размера си – отидете на дерматолог.

Ако бенката не отговаря на критериите за симетрия, правилна форма, равномерен цвят и подходящ размер, тогава си струва да я проверите или при онколог, който разбира от невуси, или при онкодерматолог.

Как да разбера дали съществува риск за мен?

  • Ако имате светла кожа и лунички, светла или червена коса, зелени или сини очи;
  • меланом или друг рак на кожата сред най-близките в семейство ви;
  • ако преди сте откривали неоплазми;
  • ако сте имали слънчево изгаряне, особено в детството;
  • ако посещавате солариум или сте го правили преди;
  • ако имате нетипични бенки;
  • ако ви се появят нови бенки след 40- годишна възраст.

Имате много бенки по тялото си. Какво трябва да направите?

Преброявайте ги веднъж месечно. За да видите бенки на труднодостъпни части на тялото, вземете огледало или помолете близък човек да прегледа задните ви части, гърба, задната част на краката. Проучете ги според горния алгоритъм. Самоизследването е наистина ефективно. Това е единственият наистина препоръчителен метод, тук не е необходим скрининг на състоянието. За хората в риск е необходима информация, записана на хартия или в специална програма (карта на бенките) за местоположението и характеристиките на бенките.

Има ли смисъл да се „запечатват“ бенки докато се събира тен?

Има смисъл. Ако са много просто трябва да избягвате слънцето. Ако трябва да запечатате бенка, всичко, което не пропуска ултравиолетова светлина, дори обикновен лейкопласт, работи. Но запомнете: няма безопасен тен! По-добре не правете слънчеви бани!

Добра илюстрация на факта, че е по-добре да не се шегувате със Слънцето, е историята на актьора Хю Джакман, който преживя няколко рецидива на базалиома.

Сега актьорът се появява под слънцето само с широкопола шапка и очила. „Моля, не бъдете глупави като мен. Не пропускайте да се преглеждате!“, споделя Хю Джакман.

Но ако много ви се иска  да натрупате шоколадов загар?

Ако наистина искате това, тогава можете да сте на под лъчите на Слънцето до 10 сутринта или от 16 часа нататък. Ако слънцето пече силно и UV индексът е повече от 2, тогава трябва да използвате слънцезащитни кремове. Но все пак не си струва да се правят слънчеви бани. Доказано е, че слънчевите лъчи причиняват стареене на кожата – тя изсъхва по-бързо, покрива се с бръчки, със старчески петна.

Но тогава какво да кажем за витамин D? Човешкото тяло си го набавя само от Слънцето?

Всъщност основният път за синтеза на витамин D3 е през кожата. За това обаче са достатъчни откритите ни ръце и лица. По един или друг начин всички хора получават витамин D3 докато са на слънце. Като цяло няма абсолютно никаква нужда да се излагате на слънчевите лъчи с цялото си тяло, твърди докторът. Малко количество витамин D3 идва и от храната. Въпреки това, за тези, които вече са имали меланом, се препоръчва заместителна терапия с витамин D3 под формата на добавки, съветва онкологът.

Основното нещо, което трябва да запомните е, че ако имате подозрителна бенка и я премахнете, лекарят трябва да изпрати материала за хистологично изследване.

Едно неофициално научно, но логично обяснение

Съществува предположение, че сами по себе си слънчевите лъчи не причиняват рак. Фактор е изгарянето на кожата. Виждали сме по плажовете хора с кожа на недопечена пържола. Изглежда много болезнена само на гледане, какво ли пък му е на „препечения“. Това си е просто една отворена рана, при това огромна – покрива почти цялото тяло. А всяка рана, всяко възпаление е отворена врата, през която в организма може да влезе всякакъв невидим агресор. В това число и рак, който си е някакъв вид паразит.

Така че умната – не подценявайте опасността, която ви дебне по време на плажа. Мечтаният тен бързо ще избледнее, докато здравето ще ви трябва завинаги.

Д-р Волченков

витамин Б17 комплекс форте
B17 комплекс форте

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *