Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Слънцезащитни кремове – колко време предпазват, имат ли срок на годност и кои са най-ефективни?

Много хора дават пари за слънцезащитни кремове, но не ги използват правилно и изгарят, въпреки че се мажат…

различните слънцезащитни кремове

Навярно ви се е случвало да се намажете със слънцезащитен крем и отново да изгорите на плажа. Това явление не е приятно, но е доста често срещано.

Причината за това може да се корени в изтеклия срок на годност на продукта или в недостатъчните повторни намазвания. Дерматолозите са непреклонни, че най-важното е крем да се нанася по-често, отколкото го правят повечето хора.

В тази статия ще отговорим на въпросите колко време предпазва слънцезащитня крем след нанасяне, кои са най-добрите кремове за оптимална защита и може ли да се използват продукти с изтекъл срок на годност.

 

Колко време предпазват слънцезащитните кремове след нанасяне?

 

Дълготрайността на различните слънцезащитни кремове варира от продукт до продукт. Въпреки това, спиред Американската академия по дерматология, трябва да се мажете с крем на всеки два часа, независимо от конкретния продукт, който използвате.

Също така е изключително важно да се слага още крем след всяко влизане в морето или басейна, тъй като съставките се разграждат от слънцето и водата.

Дерматолозите препоръчват използването на масла с поне 30 SFP за по-солидна защита.

 

Имат ли срок на годност слънцезащитните кремове?

 

Като всички продукти за грижа за кожата, слънцезащитните кремове имат срок на годност. Според сертифицирания дерматолог Кристина Лий Чунг, практикуващ в Schweiger Dermatology Group във Филаделфия, слънцепредпазните кремове се развалят след три години.

„Така че, ако закупите слънцезащитем крем и забележите, че няма срок на годност, най-добрата практика е да отбележите датата на закупуване и да го хвърлите, преди да достигнете тригодишната граница” съветва дерматоложката.

Тя смята, че не е добра идея да се използват продуктите след този срок, тъй като губят ефективноста си.

Кристина Лий Чунг, практикуващ дерматолог в Schweiger Dermatology Group във Филаделфия
Кристина Лий Чунг, практикуващ дерматолог в Schweiger Dermatology Group във Филаделфия

 

Кои слънцезащитни кремове са най-устойчиви и се разграждат по-бавно?

 

Времето, в което предпазват, зависи от различните им състави и формули. „Химическите слънцезащитни продукти се разпадат по-бързо поради техните нестабилни активни съставки, като октиноксат и авобензон”, казва дерматоложката Мишел Хенри.

Изследванията показват също, че оксибензонът (друга популярна съставка в слънцезащитните кремове) се окислява особено бързо, което го прави по-малко ефективен с течение на времето. Така че не само е изключително важно да нанасяте такъв тип крем на всеки 2 часа, но също така е нужно да не го оставяте в колата си в горещ летен ден и да не го държите на директна слънчева светлина, когато сте на плажа. Д-р Чунг казва, че това ще влоши съставките и ефективността му.

Физическите слънцезащитни продукти, като цинков оксид и титанов диоксид, който работят на физически принцип, като отразяват светлината и не й позволяват да увреди кожата, са доста по-устойчиви и не се разграждат толкова лесно.

 

По колко слънцезащитен крем трябва да се нанася за оптимална защита?

 

На първо място е нужно да запомним, че не трябва да използваме крем с изтекъл срок на годност, тъй като няма да ни предпази, колкото и да слагаме върху кожата си.

За оптимална UV защита дерматолозите съветват да се нанася по около 30 грама (една чаша за шот) слънцезащитен крем от главата до петите. За лицето е достатъчно да се нанесе крем по дължината на показалеца и средния пръст и да се размаже.

Източници: https://www.wellandgood.com; https://pixabay.com/

Глобал Хелт Дерматил
ДЕРМАТИЛ – крем №1 при слънчеви изгаряния и ухапвания от насекоми

поръчай слънцезащитни кремове

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *