Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лековитата билка гръмотрън – при кои заболявания помага?

От билката Гръмотрън с латинското название Ononis arvensis на ботаниците са известни 18 хиляди вида. Седем от тях за разпространени и в България. Това е многогодишно тревисто лечебно растение с много полезни за здравето качества. В народната медицина корените от Гръмотрън-а се използват успешно като противовъзпалително, диуретично, жлъчегонно, болкоуспокояващо и хомеостатично средство. 

В българия са разпространени 7 вида от билката Гръмотрън

В медицината

Отвара и тинктура от корените на тази билка са разрешени за употреба и в медицината.

За лечебни цели се използват тинктура и водна отвара от корените на Полския гръмотрън . Прилагат се при лечение на хемороиди като кръвоспиращо, аналгетично и слабително средство. Отвара и екстракт от Гръмотрън действат  ефективно диуретично, дезинфекционно и потогонно. Поради тази причина често се препоръчват за нормализиране на обмяната на веществата в организма, за подобряване на работата на ендокринните жлези, за разтваряне на камъни и премахване на възпалителни заболявания на бъбреците и пикочните пътища.

Коренът от Гръмотрън се използва и при подагра, кожни заболявания, маточно кървене с различна етиология, особено по време на менопаузата.

Експериментално е установено, че корените на Полски-я гръмотрън повишават кръвното налягане и увеличават амплитудата на сърдечните съкращения, а също така имат кръвоспиращо действие. Поради полезните си свойства Полският гръмотрън е се използва за лечение на много заболявания: ревматизъм, хроничен запек,  слабо кръвообращение, гломерулонефрит, хемороиди, уретрит, цистит, простатит, уролитиаза, дерматит, екзема и др.

Билката гръмотрън е много лековита

Набавяне и подготовка на билката

Лечебните части  на билката Гръмотрън са изсушените корени както на диви растения, така и на култивирани форми на Полски гръмотрън (Radix Ononidis). Корените обикновено се събират през есента (септември-октомври). Цялото растение се изкопава, почиства се от почвата и се отрязват надземните части. А корените се измиват със студена вода.

В рамките на 1-2 дни измитите корени се подсушават, след което се сушат на въздушни сушилни в продължение на 6-7 дни. Може и на  сушилни на огън при температура не по-висока от 40-60 ° С.

Билката се суши цяла или нарязани надлъжно парчета корени с дължина до 40 см и ширина 0,5-2,5 см. Корените са много твърди, дървесни, цилиндрични, понякога ъгловати или леко сплескани. Повърхността им е надлъжно набраздена, на места кората се ексфолира При счупване коренът  е влакнест. Цветът на корена е светлокафяв, а при счупване жълтеникаво-бял. Миризмата е особена, вкусът е сладникаво-горчив, леко стипчив.

Химичен състав

В корените на Полски-я гръмотрън са открити много биологично активни вещества. По-специално гликозиди (онид и ононин, астралгин), сапонини (оноцерал), флавоноиди, танини и смолисти вещества, етерични и мастни масла, органични киселини. Както и протеини, нишесте, слуз и до 10% минерални соли.

В допълнение, корените на билката съдържат около 0,3% двуосновен тетрацикличен тритерпенов алкохол – оноцерин. А също и макро- и микроелементи (бор, йод, олово, хром, стронций, молибден, желязо, цинк, никел, магнезий, мед , селен, калций, манган, ванадий, калий, алуминий).

Фармакологични свойства

Фармакологичното действие на корените на Гръмотрън-а се дължи основно на наличието в тях на флавоноида ононин.Препаратите от корени на билката причиняват краткотрайно понижаване на кръвното налягане, повишават диурезата, намаляват чупливостта на капилярите и спомагат за намаляване на времето на кървене, като същевременно не засягат съсирването на кръвта.Освен това корените имат кръвоспиращо, диуретично, жлъчегонно, болкоуспокояващо, противовъзпалително и хомеостатично действие.

Приложение в традиционната медицина

Историческа справка. Билката Гръмотрън е древно народно лекарство. Лечебните му свойства са известни още от времето на Диоскорид. Още през 1893 г. (X. Hager) в своите медицински трактати отбелязва неговия диуретичен и кръвопречистващ ефект. В старите времена билката се предписвала при главоболие, затруднено уриниране и за лечение на много други заболявания.

Източник: dzen.ru

Глобал Хелт Дерматил
ДЕРМАТИЛ – крем №1 при слънчеви изгаряния и ухапвания от насекоми

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *