Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Изключителната лековита сила на скромната цикория: помага при анемия, камъни в жлъчката, хепатит, акне, косопад. Рецепти

Цикорията, с народното название Синя жлъчка, е двугодишно, понякога многогодишно тревисто растение от семейство Сложноцветни. Родината на растението е Средиземноморието, но е разпространена в много други региони на планетата.

В индустриален мащаб се отглеждат 2 вида цикория – обикновена и салатна. Коренът на растението се използва като заместител на кафето и е естествен източник на инулин. Полизахаридът се предписва като добавка към общото лечение на захарен диабет, остеохондроза, артрит, затлъстяване, проблеми с  атеросклероза, камъни в бъбреците. Листата на култивираните видове се добавят към салати за подобряване на вкуса на ястията и се сервират като гарнитура към месо.

Химически състав на синята жлъчкаСиня жлъчка

 

Листата и коренът на цикорията са източник на минерални калиеви соли, захари, лактони и инулин.

Витаминният състав е представен от каротин, аскорбинова и цикоринова киселина, витамини от В-групата. Горчивият вкус на листата се дължи на съдържанието на гликозида интибин. Съставът на корена включва кумарини, флавоноиди, гликозиди, ненаситени стероли, тритерпеноиди, танини. В семената на растението са концентрирани пирокатехин алдехид, инулин и гъсто масло. Цветовете са богати на кумариновия гликозид хикорин, който при хидролиза се разпада на ескулетин и глюкоза. Млечният сок съдържа тараксастерол, лактукопикрин, сесквитерпенови лактони – лактуцин.

Благодарение на богатия си витаминен и минерален състав, цикорията се използва не само в традиционната медицина, но и в кулинарията за подобряване на вкуса и подсилване на ястията.

Младите розови листа се добавят към салати, пасират се, а издънките на растението се пекат в тесто, варят се, задушават се или се пържат. Изсушени смлени корени се варят вместо кафеени продукти, използват се в сладкарската и консервната промишленост под формата на сироп.

Как помага на здравето синята жлъчка?

Цикорията има общоукрепващи организма свойства.

Препоръчва се на лица със заболявания на бъбреците, черния дроб, далака, панкреаса, нервната система, при мигрена, безсъние, психични разстройства.

Растението има противотуморен ефект. От него се приготвят лосиони, компреси, настойки, отвари, чайове за външна употреба. Ефекти от приема на цикория:

  • Подобрява настроението, дава сила.
  • Намалява нивото на кръвната захар.
  • Помага за отслабването на хората със затлъстяване.
  • Тонизира кожата.
  • Действа противовъзпалително.
  • Стимулира заздравяването на раните.
  • Помага при псориазис, дерматит, екзема – чрез външна тинктура.
  • Премахва дисбактериозата.
  • Помага при запек.
  • Подобрява структурата на косата, стимулира растежа ѝ – при външно приложение.
  • Подпомага очистването на организма от отровите.
  • Укрепва имунната система.
  • Нормализира сърдечният ритъм, разширява кръвоносните съдове.
  • Напитката (без добавка на краве мляко)от цикория е много полезна при хипертония и тахикардия и атеросклероза.
  • Предпазва и лекува от анемия.
  • Стимулира отделянето на жлъчка, прочиства черния дроб и бъбреците от токсини, паразити.
  • Предпазва бременните жени от киселини, подуване и гадене.

Кога НЕ трябва да се лекувате със синя жлъчка?

Въпреки многото си полезни свойства, цикорията не трябва да се приема от кърмещи майки, тъй като компонентите на напитката могат да намалят лактацията при жените и да имат силен стимулиращ ефект върху нервната система на бебетата. В допълнение, напитката проявява тонизиращи и имунологични свойства, които могат да причинят тежка алергична реакция при бебета чрез кърмата.

Противопоказана е цикорията също така при разширени вени,гастрит, язва,хемороиди,камъни в бъбреците,подагра, ревматоиден артрит,съдови нарушения,алергия към витамин С,по време на  антибиотично лечение, приреспираторни заболявания.При някои хора напитката от цикория може да причини превъзбуждане на нервната система, безсъние и повишен апетит.

Синята жлъчка – помощник в борбата за отслабване, камъни в жлъчката, хепатит

Основните свойства на смлените частици от корените на растението подпомагат процеса на отслабване: Ускоряват метаболизма поради изобилието от инулин, пектин, интибин в растителните суровини.

Подобрява усвояването на бързите въглехидрати. Стимулира изгарянето на мазнините, премахването на излишната течност и токсините от тялото. Нормализира изпражненията. За да отслабнете с цикория, енергийната стойност на дневната диета трябва да бъде намалена до 1500 калории. Без задължителни физически упражнения и строги диети ефектът от напитката ще ви помогне да сваляте по 4 кг на месец. Как да приемате цикорията? Пийте всеки ден по 200 ml 3 пъти дневно в продължение на 3-4 месеца 1 час след хранене. Цикорията не само премахва холестерола и подобрява метаболизма, но и облекчава прекомерното изпотяване.

Как да приготвите правилно напитка от синя жлъчка за отслабване?

  1. Пет грама смлян и изсушен корен от цикория се вари 10 минути в половин литър вода. Отстранете съда от огъня, покрийте го с капак и оставете да кисне минимум 2 часа. Прецедете. За подобряване на вкуса към топлия разтвор може да се добави мед или тръстикова захар.
  1. Купете мигновена цикория на прах

Изсипете 5 гр суха смес в чаша, налейте 200 мл вряща вода. Разбъркайте енергично, изчакайте 5 минути.

  1. Сварете 1 литър вода

Залейте  2 см корен от джинджифил, половин лимон. Оставете сместа за една нощ в затворен буркан. На сутринта добавете 10 г корен на прах от цикория, 10 мл мед. Разбъркайте добре напитката. Приемайте 30 минути преди хранене през целия ден.

  1. Цикория на прах (5 г) се залива със 150 мл вряща вода. Разбъркайте добре напитката и охладете до 25 градуса. Добавете 50 мл прясно изцеден ябълков сок, мед.

За да се запазят полезните свойства на цикорията, след отваряне на опаковката смленият корен (на прах) се изсипва в стъклен съд и се затваря херметически с капак, за да се предотврати навлизането на влага в продукта.

Не забравяйте, че само коренът на растението се използва за отслабване, тъй като неговите съцветия действат обратното – стимулират апетита.

Какво препоръчва народната медицина? Рецепти

За лечебни цели се използват всички части на цикорията: корени, листа, стъбла. От тях се приготвят билкови препарати, прах, отвари.

При диатеза: 60 ​​гр корени от цикория се нарязват на ситно, залива се с 250 мл вряща вода, варят се половин час. Охладете отварата, прецедете. Използвайте външно във вани или като лосион.

За лечение на жлъчен мехур, бъбреци, черен дроб, запек: 15 г счукани корени се заливат с 600 мл гореща вода. Поставете съдържанието на огън. Вари се 10 минути. Охладете, прецедете. Приемайте 3 пъти на ден по 70 мл.

За подобряване на храносмилането и заболявания на черния дроб: Залейте корените и сухите листа от цикория (30 гр) с 1 литър вряща вода, варете 5 минути, оставете да киснат 30 минути. Приемайте по 150 мл сутрин на гладно и вечер преди хранене.

При болки в ставите: Смелете сух корен от цикория (20 г), налейте 200 мл вода, поставете на огъня, варете сместа четвърт час на слаб огън.  Прецедете. Навлажнете марля в отварата, нанесете върху възпалени стави.

При панкреатит, хипертония, холецистит, хепатит, жлъчнокаменна болест: Начин на приготвяне: 10 г суха билка цикория се заливат с 400 мл вода. Вари се 10 минути. Прецедете преди употреба. Препоръчителната доза е 100 мл 3 пъти на ден.

При аритмия и отоци от сърдечен произход: Запарката не е необходимо да се вари.

За приготвяне на продукта 20 g сухи суровини се изсипват в 200 ml вряща вода. Съдът се увива с кърпа, престоява така 30 минути, след което се филтрира. Схема на прием: 30 ml 3 пъти дневно.

За повишаване на апетита, при екземи и циреи, при акне: Листата и стръковете на растението (сухи или пресни) в обем 15 г се заливат с 400 мл вряща вода. Запарката се завива, след като изстине се прецежда. Приемайте по 50 ml 25 минути преди хранене 3 пъти на ден. За да премахнете кожни проблеми, използвайте външно за измиване на засегнатата област.

При анемия: Пресните късчета от растението се измиват старателно, попарват се с вряща вода, смилат се в блендер или се смилат в месомелачка.

Получената маса се изстисква. Сокът се довежда до кипене, вари се 3 минути, охлажда се. Съхранявайте на хладно място при температура на околната среда до 8-10 градуса над нулата. Преди пиене 5 ml сок се разтварят в 100 ml топло мляко, добавят се 5 ml мед. Пийте 3 пъти на ден в продължение на един месец.

При хемороиди: Счукан корен от цикория (5 г) се залива с 200 мл гореща вода. Оставете за час. Приемайте по 100 мл три пъти на ден.

Цикорията се използва в народната медицина за вътрешна и външна употреба. Растението предотвратява косопада, подобрява структурата и растежа им, придава жизненост, естествен блясък. В допълнение, отвари от корен от цикория се използват за премахване на гнойно акне, лечение на акне.

Пауър Ню Хеър Лосион
Пауър Ню Хеър лосион против косопад

При алопеция: За приготвяне на отвара 50 г трева и натрошени корени се заливат с чаша вряща вода.

Варете 20 минути, отстранете от огъня и дръжте на топло място за 8 часа (нощ). Предварително измийте косата си, втрийте отварата в зоната на корените, не изплаквайте.

За укрепване на косата: Начин на приготвяне: залейте корени от цикория (30 г) с вряща вода (400 мл) и загрейте на водна баня за не повече от 20 минути.

След това охладете отварата, прецедете и я доведете до първоначалния ѝ обем – допълнете с преварена вода. С получения разтвор изплаквайте редовно измитата си коса.

При акне: Изсипете суха трева от цикория (15 g, залейте я  с вряща вода (200 ml), варете 10 минути, оставете за 20 минути. След охлаждане прецедете разтвора. Изхвърлете пулпата. Навлажнявате памучен тампон с отварата. Избърсвайте лицето си 3 пъти на ден: сутрин, следобед, вечер.

Бъдете здрави!

Холимин
ХОЛИМИН – при проблеми с черния дроб и жлъчката

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *