Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да победим жегата без климатик

През горещото лято, хората чиито климатик по една или друга причина не работи, трябва да ползват различни трикове, за да се охладят

климатик

Ето кои са най-ефективните начини за оцеляване в летните жеги без климатик.

Народните методи за спасение от жегата без климатик са абсолютни спекулации и неадекватни начини, които могат да навредят на здравето. Терапевтката Олга Рязанова обяснява стъпка по стъпка как да се охладим в горещините без да съсипем благосъстоянието си или да харчим излишни средства.

Д-р Олга Рязанова

Стъпка 1. Спасете се от жегата у дома без климатик

Ако имаше климатик, проблемът щеше да се реши с две щракания на дистанционното. Но, нещо се е случило и климатик няма. Затова трябва да импровизирате, за да избегнете жегата. Организирайте почистването. Измийте пода със студена вода и избършете мебелите, за да премахнете излишния прах. Ако е възможно, правете това рано сутрин, вместо фитнес, например. От 11:00 до 19:00 е по-добре да затворите прозорците. Ако изложението ви е източно, затворете прозорците и пуснете щорите малко преди слънцето да изгрее. Но когато топлината спадне, не забравяйте да проветрите. Ако изложението е южно и слънцето грее през целия ден, окачете чаршафи или кърпи, навлажнени със студена вода из стаята. Вземете душ, но не стойте под хладка вода повече от пет минути. Не мийте и косата със студена вода.

Между другото, лекарите не одобряват широко разпространения начин за поставяне на спално бельо във фризера и разстилане върху леглото. Хрема, възпалено гърло, схванати мускули, болезнени стави – всичко това може да ви се случи вместо добро утро. Пикочно-половата система също е уязвима.

Стъпка 2. Преди да излезете навън

Облечете се възможно най-леко, не забравяйте да носите шапка от лека, светла материя. Дайте предпочитание на кройки, които не ограничават движението. Цветовете са бели или ярки. Идеалните материи са памук и лен. Токчетата и синтетиката – настрана. Жените трябва да се откажат от основата за грим и мазния крем.

Стъпка 3. На работа

През лятото хората бързат за работа, за да избягат от жегата под служебния климатик. Но нека си представим, че не сте имали късмет и нещо се е случило с охлаждащата система. Експертите препоръчват да поставите спрей с лимонена вода наблизо и периодично да пръскате около себе си. Или купете термална вода от козметичен магазин – удобно е да я носите в чантата. Ако работите на бюро, можете да си купите мини вентилатор. За всеки случай си вземете и ветрило.

Стъпка 4. С какво да се храните в жегите

За да се спасите от жегата без климатик, ще трябва да преразгледате диетата. Месото, тежките протеинови храни не са подходящи. Тялото изразходва повече енергия, за да смила такава храна. Предпочитание дайте на растителните храни: зърнени зеленчуци, плодове, зърнени храни. Подходящи са студените супи – таратор, гаспачо. Екстремен начин за разхлаждане: хапнете пикантно ястие с черен пипер или джинджифил. Ще започнете да се потите, без да загрявате тялото и така то ще се охлади. Последният съвет е строго противопоказен за хора с гастрит и язва и за всички, които не обичат пикантния вкус. Разбира се, не се препоръчва и на онези, които са алергични към джинджифил или черен пипер.

Стъпка 5. Какво да пиете и какво да не пиете

Два литра вода, за предпочитане минерална. Внимавайте с лечебната минерална вода – само след консултация с лекар. Ако няма проблеми със стомашно-чревния тракт, тогава си пригответе лимонада: лимонов сок, малко охладен ментов чай, вода. Можете леко да посолите, ако не слагате мента, или да използвате друга билка като лайка или бъз. Айран, билкови отвари, плодови и ягодоплодни компоти с малко количество захар – всичко това е за предпочитане. Прясно изцедените сокове с целина се разреждат 1:1. Може и сами да си направите студен чай.

Рецепта за студен чай

Направете си предпочитания от вас билков чай. Може да е липа, мента, лайка, мащерка или комбинация от няколко билки.

Охладете в хладилник. Разредете билковата отвара едно към едно с преварена вода, добавете малко мед, кубчета лед и консумирайте с удоволствие.

Имайте предвид, че чаят и кафето действат диуретично. Кока-колата и всякакви подобни на нея газирани напитки и „натурални“ сокове с високо съдържание на захар, няма да помогнат. Алкохолът води до дехидратация. От бирата ще ви стане тежко.

СЪВЕТ: Три начина за бързо охлаждане в жегата без климатик

1. Увийте главата с влажна кърпа. Не е необходимо да държите кърпата във фризера преди това или да я накисвате в ледена вода.

2. Носете със себе си мокри кърпички. Избършете челото, врата, подмишниците.

3. Изплакнете краката със студена вода – това ще даде усещане за прохлада на цялото тяло. Можете да поставите и китките под струята. Пригответе си малка хавлиена кърпа, която да намокрите и съвсем леко да охладите в хладилник, без да прекалявате. След като стане поносимо студена, сложете я върху врата и покрийте раменете. Чувството за свежест и охлаждане е невероятно.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *