Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Чаровният народен празник Еньовден: Кой е Иван Бильобер?

Незнайно защо историците наричат Еньовден езически празник. Като думата езически внушава, че хората, които и досега тачат този ден като благодарност към Твореца, подарил ни лековитите билки, не са много образовани, че са изостанали.

БилкиБилките са дар на човека от Твореца

Разместен е несправедливо смисълът

на изразите традиционна и нетрадиционна медицина. Като сега първата е тази, която се учи в университетите и се практикува в болниците (странно защо не се наричат лечебници или здравници, а БОЛНИЦИ?).

Но всъщност е точно обратното. Традиционна медицина е тъкмо народната медицина, практикувана в продължение на десетки хиляди години и която не само че не е забравена и затрита. Тя продължава да се използва ефикасно и досега. В това число и от все повече дипломирани лекари. Не е никак случаен

бумът на производството на хранителни добавки напоследък,

като тези продукти преобладаващо са съставени от лечебни растения. Докато официалната медицина е едва на няколко века, но преживява истински бум най-вече през последните сто години.

Еньовският венец е изплетен от много лековити билкиЕновският венец е изплетен от много лековити билки

На безотказно работещия принцип „проба-грешка“ са натрупани огромни познания, които са се предавали от поколение на поколение. Не е случайна българската народна мъдрост – „За всяка болка си има и билка“. В различните региони този празник има различни названия, но най-колоритно е във Великотърновско -Иван Бильобер. И сега няма семейство, едва ли има човек в България, който да не е търсил помощ от билките. С билки се лекуват дори невръстните бебета. Всеки сам или ги събира или си ги купува – все по-често и от аптеките.

Има места в България, където събирането на лековити билки на Еньовден – когато силата им според традицията, е най-голяма, е тачен празник.

Вече седма година поред читалището в софийския квартал Симеоново организира истински празник. „Виновна“ за това почти изцяло е дългогодишната читалищна деятелка Виолета Герчева.

Виолета ГерчеваВиолета Герчева

„На 24 юни ставаме сутрин рано преди изгрев слънце. В 5 часа вече сме в местностите „Дешеви ливади“ и „Банище“. Берем еньовче , ранилист , подбел, блатен тъжник, жълт кантарион, хвощ и  още много, много други билки“, казва тя.

На този ден – на Лятното слънцестоене,

лековитата сила на билките е най-голяма, защото растенията са попили от силата на Слънцето. Но също и на звездите в нощта преди празника, защото тогава, според поверието,  звездите слизат най-ниско до Земята и също правят билките най лековити.

С набраните билки участниците в ритуала – най-вече жени, изплитат Еньовски венец, който поставят отстрани на откритата сцена в Симеоново. А след това започва фолклорен фестивал.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *