Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кои хранителни добавки и лекарства не трябва да се смесват?

Едновременният прием на определени добавки и лекарства може да бъде опасен за здраветодобавки и лекарства

Неприятен факт е, че с напредването на възрастта се появяват и повече здравословни проблеми и хронични заболявания, които обичайно се третират с лекарства с рецепта. Много хора също така използват продукти и добавки без рецепта, като допълнителна мярка.

Употребата на хранителни добавки и лекарства е нещо обичайно, особено сред по-възрастните хора. Но експертите казват, че едновременното приемане на някои определени медикаменти и добавки може да има опасни и дори животозасташаващи последици. Именно затова е нужно хората да са нясно с потенциалните взаимодействия.

„Комбинирането на добавки и медикаменти е нещо обичайно и дори полезно, но когато се прави без взимане на някои комбинации предвид може да доведе до различни вредни ефекти, включително намалена ефективност на лекарствата, повишена токсичност и неочаквани странични ефекети”, казва Даниел Крамбъл Смит, диетолог в “Top Nutrition Coaching”.

Даниел Крамбъл Смит, диетолог в “Top Nutrition Coaching”
Даниел Крамбъл Смит, диетолог в “Top Nutrition Coaching”

 

Комбинации от добавки и лекарства, които намаляват ефективността:

 

Д-р Мерилин Тан, ендокринолог, експерт по вътрешни болести и клиничен доцент по медицина в медицинския факултет на “Stanford University”, казава, че някои добавки и витамини могат да повлияят на усвояването или метаболизма на лекарствата, отпускани с рецепта. Има и други, като витамин К, които дори могат да противодействат на ефектите на определени лекарства.

Ето няколко възможни взаимодействия, които трябва да имате предвид:

• Витамин В6 и леводопа. Приемането на витамин В6 с леводопа, лекарство за болестта на Паркинсон, може да намали ефективността на лекарството. Въпреки това, някои лекарства с леводопа също съдържат карбидопа, която може да противодейства на взаимодействието.

• Витамин К и лекарства за разреждане на кръвта. Витамин К може да противодейства на ефектите на лекарства за разреждане на кръвта като варфарин и да ги направи по-неефективни. Ако приемате медикаменти за разреждане на кръвта, говорете с лекаря си, преди да вземете добавки с витамин К или да увеличите хранителния си прием на витамин К.

• Някои добавки като желязо и калций могат да попречат на усвояването на лекарства за заместване на хормоните на щитовидната жлеза като левотироксин. Най-добре е да приемате тези добавки и лекарства за заместване на хормоните на щитовидната жлеза през поне четири часа.

Д-р Мерилин Тан, ендокринолог, експерт по вътрешни болести и клиничен доцент по медицина в медицинския факултет на “Stanford University”
Д-р Мерилин Тан, ендокринолог, експерт по вътрешни болести и клиничен доцент по медицина в медицинския факултет на “Stanford University”

 

Вредни и опасни комбинации от добавки и лекарства:

 

• Витамин С и антиациди, които съдържат алуминий. Витамин C увеличава усвояването на алуминия от антиацидите, котио са за неутрализиране на стомашната киселина и помагат за облекчаване на киселини или лошо храносмилане. Приемането на витамин С и антиациди заедно може да доведе до токсични нива на алуминий в тялото. Следователно те трябва да се приемат през интервал от поне два часа.

• Витамин Е и лекарства за разреждане на кръвта. Витамин Е може да увеличи риска от кървене, когато се приема с лекарства за разреждане на кръвта като варфарин. Ако приемате медикаменти за разреждане на кръвта, попитайте лекаря си, преди да започнете да приемате витамин E.

• Жълт кантарион и различни лекарства. Добавките от жълт кантарион могат да взаимодействат с много лекарства, включително антидепресанти, противозачатъчни хапчета и разредители на кръвта. Жълтият кантарион може да намали ефективността на тези лекарства и смесването им може да причини вредни ефекти.

• Гинко билоба и лекарства за разреждане на кръвта. Добавките с гинко билоба също могат да увеличат риска от кървене, когато се приемат с лекарства за разреждане на кръвта като варфарин или аспирин.

• Корен от женско биле и диуретици или лекарства за кръвно налягане. Добавките, които съдържат корен от женско биле, могат да взаимодействат с диуретиците и лекарствата за кръвно налягане, като влошат страничните им ефекти или дори причиняват сериозни проблеми като калиев дисбаланс или колебания на кръвното налягане в тялото.

 

Какво е най-важно да знаете, ако приемате едновременно добавки и лекарства?

 

Ако взимате лекарства по предписание и планирате да използвате добавки, таймингът е всичко. Например, д-р Тан казава, че лекарствата за хормони на щитовидната жлеза трябва да се приемат на празен стомах и да се пият с поне 4 часа интервал от добавките, особено ако съдържат калций и желязо.

„Други ендокринни лекарства като лекарството за остеопороза Фосамакс и лекарството за диабет Рибелсус трябва да се приемат на празен стомах и с поне 30 минути интервал от други лекарства или хранителни добавки“, добавя Тан.

Като общо правило, пийте лекарствата и добавките си с поне два часа разлика.

 

Кога да се консултирате с лекар?

 

Вашият личен лекар, който трябва да е нясно със здравословните ви проблеми и лекарствата, които взимате, трябва да ви обясни кои кобинации от медикаменти и хранителни добавки да избягвате. Като цяло никога не е лоша идея да го уведомите, ако мислите да пиете добавки.

„Добавките са безвредни, но ако приемате лекарства за определени състояния, е наистина важно да се консултирате с експерт”, добавя Кръмбъл Смит.

Източници: https://www.verywellhealth.com; https://www.topnutritioncoaching.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *