Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Шиповете – болките и сковаността измъчват не само възрастните, но и много млади хора

Много хора изпитват болка в гръбначния стълб, много заболявания могат да бъдат причина за това. Една от тях са остеофитите или шиповете, които са патологии на опорно-двигателния апарат.

Преди това заболяването се смяташе за свързано с напредване на възрастта, но то се среща както при възрастни, така и при млади хора.

Какво представляват шиповете на гръбначния стълб?

Остеофитите на гръбначния стълб или спондилозата са костни израстъци, които се появяват главно на фона на дегенеративни процеси.

От шипове страдат и млади, и възрастни

Спондилозата е хронично заболяване, при което има изразено изтъняване, износване на междупрешленните дискове, което причинява появата на костни израстъци под формата на кука, шипове по тялото на прешлена. В някои случаи те нарастват толкова силно, че започват да се докосват и растат заедно. В тази ситуация два или повече прешлена се сливат в един конгломерат, което води до пълното им обездвижване.

Заедно с други патологии на гръбначния стълб, остеофитите често се срещат при възрастни хора, но ярката клинична картина, като правило, е свързана не с костни израстъци, а с други патологични процеси.

Заболяването може да засегне всяко ниво на гръбначния стълб, по-често засяга лумбалните, цервикалните области. Може да се образува във всяка става.

Ортопедите, травматолозите се занимават с лечението на тази патология, а ако има неврологични прояви и невролозите участват в процеса на лечение. 

Причини за появата на шипове

Има няколко гледни точки относно причините за заболяването.

Някои експерти смятат, че патологията се развива на фона на първичен дегенеративно-дистрофичен процес. Други са склонни към версията, че остеофитите възникват поради нараняване на предния надлъжен лигамент, когато фиброзният пръстен на междупрешленните дискове изпъква. По-често заболяването се разглежда като патология със смесен генезис. Появата на остеофити може да бъде свързана с нарушение на метаболитните процеси, както и на неправилно разпределение на натоварването върху гръбначния стълб. 

Кои са рисковите фактори за появата на това заболяване?

Причини за появата на шиповете могат да бъдат  затлъстяването,тежък физически труд,онкологични заболявания – първични тумори или метастази,сколиоза, кифоза,заседнал начин на живот и лоши навици,удари, натъртвания и други травматични наранявания на гръбначния стълб,носенето на неудобни обувки,нарушени функции на ендокринните жлези,автоимунни заболявания,нарушение в процеса на растеж на костите,инфекциозни заболявания, засягащи гръбначния стълб.Рискове от остеофити е и лошата екологична ситуация, генетичното предразположение.

Прогресията на заболяването може да бъде повлияна от много фактори, които влияят на здравината на костите: промени, свързани с възрастта, хормонални нарушения, постоянен стрес и др.

При наличие на възпалителни процеси засегнатата тъкан не може да функционира пълноценно, а в някои ситуации напълно се разгражда, което води до по-бързо развитие на дегенеративно-дистрофични процеси.

Заседналата работа също е рисков фактор, тъй като мускулите са постоянно в отпуснато състояние и не могат да издържат напълно тежестта, която притиска гръбначния стълб.

В резултат на това междупрешленните дискове се деформират, количеството на отлаганията върху връзките се увеличава, от което след известно време се образуват остеофити.

Спондилозата до известна степен може да се нарече последният етап от развитието на остеохондрозата, така че е по-характерна за възрастните хора, както и за хората, които водят заседнал начин на живот, например шофьори, офис служители и други.

Лечение на шиповете

Целта на терапевтичните мерки е да се предотврати прогресирането на заболяването, да се премахне болката, възпалението, да се укрепят мускулите. На първо място, всички мерки са насочени към лечение на основното заболяване, което е причинило развитието на остеофити.

Като се има предвид тежестта на състоянието, лекарите използват както консервативна терапия, така и хирургия, която се използва по строги показания, когато другите методи не дават ефект. 

Физиотерапия

На всички пациенти трябва да се предписват редица физиотерапевтични процедури в комбинация с други методи на консервативно лечение, за да се постигне стабилна ремисия на заболяването и да се подобри състоянието им.

Ефектът от физиотерапията е премахване или значително намаляване на синдрома на болката, подобряване на двигателната активност, увеличаване на обхвата на движение, отстраняване на мускулен спазъм, подобряване на кръвообращението, на метаболитните процеси, на лимфния поток, укрепване на имунитета, подобряване на предаването на импулси по нервите.

Въпреки безопасността и положителния ефект физиотерапията обаче  има и редица противопоказания за нейното използване: при онкологични заболявания, при тежки сърдечно-съдови патологии и др.

Лечебната гимнастика е неразделна част от процеса на лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат.

Упражненията се избират от специалист, като се вземат предвид хода на заболяването, здравословното състояние на пациента, теглото му, физическата годност, вида на професионалната му дейност и други. Занятията се провеждат всеки ден, като първият трябва да бъде под наблюдението на лекар. В бъдеще, след като пациентът усвои всички правила за изпълнение на упражненията, той може да ги  прави и сам.

Профилактика

За да намалите вероятността от развитие на остеофит, трябва да следвате няколко прости препоръки.

Това ще запази здрави хрущялната тъкан, прешлените и целия ви гръбначен стълб.

Важно е да следите теглото си и да се отървете от излишните килограми, които са натоварване на гръбначния стълб.

Да се ​​откажете от лошите навици. Хранете се балансирано. Тялото трябва да получава калций, цинк, магнезий, фосфор и други минерали, Омега-3 полиненаситени мастни киселини, антиоксиданти. Диетата ви трябва да включва риба, извара, сирене, плодове, зеленчуци и редица други храни, които спомагат за поддържането на здрава костна и хрущялна тъкан.

Лекувайте заболявания, свързани с метаболитни процеси каквито са  подаграта, затлъстяването, диабета и др.

Поддържайте двигателната активност, занимавайте се с физиотерапевтични упражнения, като изберете комплекс от упражнения заедно със специалист. Препоръчително е да ходите повече, да плувате, да ходите по-често на чист въздух. Хората над 40 години, по препоръка на лекар, може да се наложи да приемат профилактични хондропротектори, които защитават и възстановяват хрущялната тъкан.

За профилактика на заболявания на опорно-двигателния апарат и редица други патологии се препоръчва санаториално лечение, калолечение и  масажи. В началните етапи на развитие на остеофитите могат да се почувстват само с незначителни симптоми.

При първия дискомфорт трябва незабавно да се консултирате с лекар, за да започнете своевременно лечение и връщане на подвижността,  облекчаване на болката.

Източник: spinelife

спонди гард гел
Новият СПОНДИ ГАРД: Спешна помощ при шипове и прищипани нерви

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *