Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кафяви петна по тялото и лицето: видове и лечение

Появата на кафяви петна по тялото може да означава както безобидно състояние, така и сериозни и дори животозастрашаващи заболявания

кафяви петна

Експерти обясняват какво означава появата на кафяви петна по кожата на лицето, краката и ръцете, трябва ли да се лекуват и как да предотвратим появата им.

Д-р Татяна Степанова е трихолог, козметолог и дерматовенеролог в израелската клиника „Хадаса“.

Д-р Мария Лисина е общопрактикуващ лекар с 13-годишен опит.

Как се появяват кафявите петна по кожата?

Горният епител на човешката кожа съдържа известно количество оцветител – меланин. Под въздействието на ултравиолетовото лъчение обемът на пигмента в кожата се увеличава, което води до излишно количество меланин. Това се проявява с видими морфологични особености – старчески петна.

Появата на кафяви петна по кожата е доста често срещано явление, особено в напреднала възраст. Такава пигментация обикновено има само естетически недостатък и по никакъв начин не влияе на здравословното състояние. Важно е обаче внимателно да се следи появата на нови петна, за да се открият навреме опасни заболявания, като например рак на кожата.

Видове кафяви петна по тялото

Лунички: Малки, безобидни петна по кожата (обикновено по лицето, раменете, ръцете). Основните причини за появата им са генетиката и излагането на слънце.

Хлоазма: Появява се поради нарушено производство на меланин. Петната могат да бъдат доста големи и често се намират по лицето.

Лентиго: Пигментни петна по кожата, причинени от локално натрупване на меланин в кожата. Могат да бъдат плоски или изпъкнали, цветът им варира от светлокафяв до тъмнокафяв.

Невус (бенка): Доброкачествена неоплазма по кожата, която не представлява опасност за здравето, но може да се дегенерира в злокачествен тумор.

Защо може да има кафяви петна по тялото?

Появата на кафяви възрастови петна по тялото е най-честата причина за посещение при дерматолог.

В повечето случаи е просто козметичен дефект. Въпреки това, преди да се пристъпи към локално лечение, е необходимо да се установи дали старческите петна са симптом на заболяване или страничен ефект от употребата на лекарства, казва терапевтката Мария Лисина.

Възраст

Често кафяви петна по кожата се появяват при възрастните хора. Това се дължи на нарушение на равномерното разпределение на меланина в повърхностните слоеве на епидермиса.

Също така, пигментацията по лицето, шията, раменете и крайниците може да се появи под въздействието на ултравиолетовите лъчи на фона на метаболитни нарушения, свързани с възрастта. Това състояние се нарича „сенилно лентиго“.

Хормонален дисбаланс

Не само болести, но и физиологични състояния, като бременност, менопауза, употреба на противозачатъчни лекарства, могат да бъдат придружени от появата на кафяви петна. Причината за това е промяната в хормоналния фон на пациента.

В допълнение, някои заболявания стимулират хормоналните промени в тялото, засягащи пряко работата на меланоцитите (кожни клетки, които произвеждат пигмент меланин). Тези заболявания включват болест на Адисън, акне, хипотиреоидизъм и други.

UV излагане

Кафяви петна по кожата могат да се появят и при прекомерно излагане на слънце – това е така нареченото слънчево лентиго. Излишъкът от ултравиолетова радиация влияе неблагоприятно на кожата, нарушавайки нормалния механизъм за производство на пигменти. Най-често кафяви петна се появяват върху откритите части на тялото.

Лекарства

Някои лекарства също правят кожата по-чувствителна към UV радиацията.

Сред тях са най-често предписваните антибиотици от групата на тетрациклините и флуорохинолоните, противовъзпалителни, болкоуспокояващи, диуретици, противоалергични препарати от първо поколение, химиотерапевтични лекарства, използвани от онколозите и лекарства за лечение на пациенти със сърдечни смущения, допълва терапевтът Мария Лисина.

Д-р Мария Лисина

Нараняване на кожата

Нараняването на кожата също може да причини пигментация: рани, изгаряния, инжекции, ухапвания от насекоми. Това може да доведе до възпалителни процеси, както и да предизвика появата на кафяви петна. В този случай имаме работа с постинфламаторна или посттравматична хиперпигментация.

Други причини

В допълнение към горните причини, кафявите петна по кожата вероятно биват причинени и от заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб, чест стрес, генетично предразположение и кожни лезии, причинени от гъбички. Също така, дефицитът на определени хранителни вещества (например витамини А и Е) или, обратно – техният излишък (например желязо) може да се превърне в рисков фактор за хиперпигментация.

Какво означават кафяви петна по тялото

Както вече разбрахме, има много причини за появата на кафяви петна по кожата. Но как да разберем в кой случай е необходима консултация с лекар?

Светлокафяви петна

Светлокафявите петна по кожата могат да бъдат обикновена бенка или белег по рождение. Те не са опасни, но дерматолозите призовават да се следят внимателно промените във формата, размера и цвета им. Дори една малка бенка може да се развие в злокачествен тумор.

Луничките могат да бъдат и светлокафяви – натрупване на петна по кожата. Основните причини за появата им са генетиката и излагането на слънце.

Светлокафяви петна може да показват питириазис версиколор – хронична повърхностна гъбична инфекция на кожата. В този случай, в допълнение към пигментацията, се появява сърбеж и силно лющене.

Светлокафявите петна с неправилна форма по лицето и откритите части на тялото може да са слънчево лентиго. Те се появяват под въздействието на слънцето, а с възрастта броят на петната се увеличава.

Тъмнокафяви петна

Такива петна могат да възникнат поради неправилно функциониране на яйчниците, черния дроб и надбъбречните жлези. Най-често се локализират на челото, клепачите и слепоочията при мъжете, в областта на зърната и вулвата при жените.

Тъмнокафяво петно ​​с неправилна форма и покрито с косъмчета се нарича невус на Бекер. Най-често се появява при тийнейджъри по раменете, предмишниците, гърба и гърдите.

Себорейната кератоза, най-често срещаният доброкачествен кожен тумор, също може да причини тъмнокафяви петна. Появата на себорейна кератоза е свързана с активно клетъчно делене на епидермиса. Най-често петна се появяват в областта на гърдите, корема, гърба, шията и лицето. Цветът им може да варира от светлокафяв до почти черен.

Люспести кафяви петна

– Белещите се кафяви петна по тялото могат да се появят при гъбична инфекция, хронични кожни заболявания, уточнява козметологът и дерматовенеролог д-р Татяна Степанова . – Например такива петна могат да означават питириазис (разноцветен) лишей. Заболяването се причинява от патогенна гъбичка, която засяга роговия слой на епидермиса.

Д-р Татяна Степанова

Кафяви люспести петна по тялото могат да се появят и при хормонален дисбаланс. Често пигментацията се появява при бременни жени.

Много е важно да наблюдавате бенките по тялото. Ако имат асиметрична форма, неравномерни граници, неравномерен цвят, увеличават се по размер и също започват да се отлепват, трябва да се консултирате с лекар. Тези признаци могат да показват злокачествено заболяване.

Как се лекуват кафявите петна по тялото

Кафявите петна по кожата не могат да бъдат пренебрегнати или лекувани без лекарска намеса. Само дерматолог може да постави точна диагноза и да избере подходящо лечение.

Когато се появи пигментация, е необходим интегриран подход, включващ съвместно лечение на пациента от дерматолог, терапевт и ендокринолог.

Доброкачествените бенки – големи, изпъкнали, които пречат и създават неудобства – могат да бъдат премахнати. В момента има много начини за премахване на бенки: хирургично, лазерно отстраняване, радиовълнов нож, електрокоагулация (излагане на електрически ток) и други методи.

Ако причината за пигментацията е гъбична инфекция на кожата, тогава се използват противогъбични лекарства, които унищожават патогените и блокират тяхното възпроизвеждане. Могат да се използват както външни средства (мехлеми, кремове, гелове, спрейове), така и друг вид препарати.

Кафявите петна по кожата могат да бъдат причинени от заболявания на вътрешните органи и хормонален дисбаланс. В този случай е важно да се справите с основното заболяване. Петно върху кожата може да бъде злокачествен тумор. За лечение на рак на кожата се използват различни методи: може да бъде хирургично изрязване, радиация, химиотерапия и лъчетерапия.

Важни въпроси и отговори

Д-р Татяна Степанова, козметолог и дерматовенеролог, отговаря на въпроси относно появата на кафяви петна по кожата.

Какви петна по кожата трябва да са предупреждение за нещо сериозно?

– Бенките, които започват да губят цвета си или, напротив, пигмента им се засилва, трябва да бъдат аларма за всеки, който ги забележи. В този случай е задължително да се свържете с дерматолог, за да изключите злокачественост на образуванието.

Какъв лекар трябва да търся, ако по тялото се появят кафяви петна?

– Ако се появят кафяви петна, трябва да се консултирате с дерматолог или терапевт.

Какви могат да бъдат опасните кафяви петна по тялото?

– Кафявите петна по тялото могат да показват онкология. Ако е бенка и то злокачествена, тогава изходът може да е неблагоприятен при късно лечение.

Глобал Хелт Анти-пигмент
Глобал Хелт Анти-пигмент – крем за премахване на пигментни кожни петна

 

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *