Орален секс: главен виновник за епидемията от рак на гърлото

Кой е изложен на особен риск от рак на гърлото? Струва ли си да се въздържате от подобни ласки? Какво може да ви защити?

 рак на гърлото

Лекарите от години алармират за епидемията от рак на гърлото, обхванала редица страни. Според тях виновникът е… оралният секс.

Рак на гърлото е заболяване, което има странна история. Смятало се е, че е провокирано от традиционните мъжки „добродетели“ – тютюнопушене и алкохол. Борбата срещу тютюна и „зелената змия“ доведе до факта, че от 1973 до 2004 г. броят на заболелите от този вид рак, започна да намалява.

Успоредно с това се наблюдава бум на случаите на онкология, провокирана от човешки папиломавирус (HPV). Според американски лекари, именно този вирус е причина за 70 процента от всички случаи на рак на гърлото и устната кухина.

Лекарите отдавна са запознати с HPV инфекцията, която се предава по полов път. Смята се за основен виновник за такова неприятно заболяване като рак на шийката на матката. Но онколозите казват, че ракът на гърлото в редица страни вече е станал по-често срещано заболяване, отколкото е било преди. Разраснал се е в нещо като епидемия, дори.

Как папиломавирусът попада в ларинкса и причинява рак на гърлото?

Благодарение на оралния секс. Учените смятат, че този начин за доставяне на удоволствие е широко разпространен в света, благодарение на сексуалната революция и поколението, което младите сега наричат бейби бумъри (хора, родени от 1943 до 1966 г.). Оттогава насам светът буквално е пристрастен към тази нежната страст.

Какъв процент от двойките предпочитат и правят орален секс като начин за постигане на удоволствие? Проучванията дават различни цифри. Трудно е да се приемат всички отговори за искрени на 100 процента. Колкото и широко да се практикува днес, фелациото все още е действие, заради което жената може да „олекне“. А мъжът, който кара любимата си да го задоволи по този начин, рискува да се окаже на самото дъно на социалната йерархия. Повечето изследователи споменават числа от порядъка на 75-80 процента. Въпреки полюсните реакции, с които се приема, явно много двойки предпочитат оралната любов без да имат някакви притеснения. Разбира се, към хетеросексуалните любители фелациото трябва да добавим и онези, които предпочитат да разменят ласки с човек от своя пол. И заради това пандемията от рак на гърлото започва да придобива съвсем ясни очертания.

Но всеки медал има и обратна страна

Изследователи от университета Джон Хопкинс установиха , че мъжете и жените, които нямат задръжки в секса, са с 80 процента по-склонни да развият рак на гърлото. Любопитно е, че мъжете, които се осмеляват на подобни интимни ласки, страдат по-често от жените, в съотношение 70 на 30.

Професор Хишам Механа

Но най-разкрепостените граждани рискуват най-много. Според Хишам Механа, професор в Института по рак и геномни науки към университета в Бирмингам, броят на сексуалните партньори е ключов рисков фактор. Ако сте имали шест или повече партньори за орален секс, значи имате и 8,5 пъти по-голяма вероятност да развиете рак на гърлото, отколкото някой, който държи устата си затворена по време на любовната игра.

И какво сега, ще попитате? Трябва ли да правим любов със стиснати зъби?

„Не, никой не трябва да приема данните от изследването като призив да се забрани оралния секс“, обяснява Хънтър Хандсфийлд, професор по медицина във Вашингтонския университет. – Тези резултати по-скоро подчертават значението на HPV ваксинацията за момичета и момчета, на възраст около 10-12 години.

Според учените повечето хора са се сблъскали с HPV инфекция по един или друг начин

В по-голямата част от случаите имунната система сама премахва вируса от тялото без чужда помощ. Само при малка част от пациентите вирусът се установява в клетките на устната кухина и непрекъснато се размножава. В даден момент клетъчната мутация може да доведе до рак на гърлото.

Съвременните папиломавирусни ваксини показват добра защита. Вярно, по време на пандемията от коронавирус се оказа, че много хора имат едно на ум за ваксинациите. Но както се казва: помислете сами и решете сами дали да имате (рак на гърлото или на маточната шийка) или да нямате.

Парадоксално, налице са някои доказателства от популационни проучвания, че, вероятно в опит да се въздържат от проникващ полов акт, младите възрастни предпочитат да практикуват орален секс вместо това, поне в началото. Но, както стана ясно, това нищо не променя. Даже напротив – води след себе си още повече усложнения.

С други думи, увеличаването на орофарингеалния рак може да бъде смекчено чрез практикуване на по-безопасен секс и ваксиниране срещу вируса.

Майкъл Дъглас отчасти приписва диагнозата си рак на гърлото на оралния секс

През 2013 г. актьорът Майкъл Дъглас подчерта връзката между оралния секс и рака на гърлото, като каза, че това отчасти е и причина за неговата диагноза. Той добави, че е бил пушач и си е пийвал здраво, което заедно може да бъде най-важният фактор за отключване на рак на гърлото.

Източник: www.businessinsider.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *