Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Над 2 милиарда души страдат от това! Как да разпознаем дефицита на цинк?

Днес е обичайно да се приписва всяко заболяване на стрес, преумора, тревожност, липса на време, промяна на времето. Но лошото здраве може да бъде свързано с дефицит само на един микроелемент и да причини впечатляващи здравословни проблеми. Според Световната здравна организация повече от 2 милиарда души на планетата страдат от хроничен дефицит на цинк.

цинк
Как да разпознаем дефицита на цинк?

Цинкът е основен минерал, чийто дефицит води до необратими последици. Цинкът не може да се произвежда в човешкото тяло сам, но е изключително важен за стабилното функциониране на имунната система, на всички органи и за секрецията на хормони.

Как да разпознаем дефицита на цинк?

Цинкът е един от основните незаменими микроелементи в човешкото тяло, от който се нуждаят както децата, така и възрастните.

Достатъчното количество от елемента допринася за нормалното развитие и формиране на вътрешните органи при децата в утробата. Липсата на микроелемента цинк по време на бременност може да предизвика необратими патологични процеси във формирането на плода, което ще доведе до малформации.

В състава на човешкото тяло цинкът е вторият по количество метал след желязото.Обикновено тялото на възрастен човек съдържа около 2-3 грама цинк. Най-висока концентрация на веществото се открива в мускулите – до 60% и в костите  – 30%. Цинкът участва в метаболизма, повишава имунната сила и има мощни антиоксидантни свойства. Цинкът активира над 200 ензима, използвани от тялото за смилане на храната и усвояване на полезните хранителни вещества.

Ако тялото не получава достатъчно цинк, това сигнализира за проблем със следните симптоми: лошо нощно виждане, постоянна умора на очите, косопад, сив цвят на кожата, екзема, акне, нарушен вкус и обоняние, лошо храносмилане, бавно зарастване на рани, намалена концентрация, разстройство на нервната система, висока нервна възбудимост, раздразнителност, умора.

Злоупотребата с алкохол, дългосрочната употреба на хормонални лекарства, както и периодът на възстановяване след операции и наранявания изчерпват запасите от цинк.

Бременни жени, вегетарианци, хора с хронични възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт и диабетици също са изложени на риск от развитие на дефицит.

Ползи за тялото

Антиоксидантните свойства на цинка предотвратяват развитието на хронични заболявания като диабет, рак и сърдечни заболявания.

Микроелементът намалява риска от развитие на възпалителен процес в тялото между сезоните. Проучванията показват ефективността на цинковите препарати при настинки: приемът на цинк намалява продължителността и тежестта на симптомите при остри респираторни вирусни инфекции, а навременната употреба с превантивни цели може да помогне за леко справяне със заболяването или да го предотврати напълно.

В допълнение, цинкът намалява нивото на кортизола – хормонът на стреса, който подкопава имунната система и разрушава дори мускулните влакна. Редовният прием на цинк подобрява работата на сърдечно-съдовата система, помага за пречистване на кръвоносните съдове от холестерол и триглицеридите и спомага за стабилизиране на систолното налягане. Редовната употреба на микроелемента стимулира мозъчната дейност, подобрява паметта, стабилизира общото благосъстояние и психо-емоционалния фон.

Цинкът регулира нивата на захарта и участва в секрецията на инсулин

Лекарите препоръчват добавки с цинк в диетата при склонност към дерматози и в комплексната борба с тежки форми на акне и кистозно акне. Стимулирайки производството на колаген, цинкът повишава еластичността на кожата и дори изглажда бръчките.

Цинкът ускорява усвояването на витамин А, предотвратявайки блефарит и катаракта. Също така е в състояние да спре макулната дегенерация – това е една от най-опасните очни патологии, която води до пълна загуба на зрението.

И което е важно за външната привлекателност на жените – цинкът реанимира безжизнените нишки, стимулира растежа на косата, укрепва ноктите.

Дерматил
ДЕРМАТИЛ съдържа цинков оксид – помага при сърбежи, екземи, напукване, дерматити, раздразнения на кожата

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *