Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Берберин – мощно натурално средство за понижаване на кръвната захар и холестерола

За какво са полезни добавките с берберин и кой трябва да внимава с тях?

берберис берберин
Берберисът (познат още като кисел трън) е сред най-богатите източници на берберин

Берберинът е ботаническо съединение (което означава, че идва от растение), което е насочено към протеин, участващ в инсулиновата резистентност и производството на кръвна захар. „Берберинът е алкалоид, извлечен от специфична група растения“, обяснява Скот Кийтли, регистриран диетолог, съоснователят на Keatley Medical Nutrition Therapy. „Това жълто вещество се използва от растенията за защита срещу хищници и регулиране на растежа.“

Берберинът може да помогне при висок холестерол, диабет тип 2, синдром на поликистозни яйчници и затлъстяване, със силен акцент върху използването на добавката за борба със сърдечно-съдовите проблеми, свързани с тези състояния, според изследване. За берберинът също е доказано, че подпомага отслабването. Използвал се е дори за боядисване на тъкани, благодарение на жълтия си цвят.

 

 

За какво е полезен берберинът?

 

1. Понижаване на кръвната захар

Берберинът е свързан с понижаване на кръвната захар и има множество изследвания, които го доказват. Той намалява инсулиновата резистентност, помага на тялото да разгради захарите в клетките, забавя разграждането на въглехидратите в червата и дори увеличава броя на добрите бактерии в червата.

2. Понижава холестерола

Берберинът може да понижи холестерола чрез инхибиране на ензим, наречен PCSK9, който позволява повече LDL холестерол (известен още като „лошия“ вид) да бъде отстранен от кръвта, показват изследвания.

„Берберинът изглежда е ефективен агент за понижаване на мазнините при тези с високи нива на холестерол в кръвта“, казва Кийтли, отбелязвайки, че добавката изглежда „безопасна алтернатива“ на статините, които обикновено се предписват при висок холестерол.

3. Може да има благоприятно действие при поликистозни яйчници

Има голям интерес около берберина и действието му при синдром на поликистозните яйчници, защото се смята, че действа благоприятно при симптомите и усложненията на състоянието. Също така се предполага, че може да е в състояние да намали риска от сърдечно-съдови заболявания при пациентки със СПКЯ. Но за потвърждаване на тези предположения са нужни още задълбочени изследвания.

Установено е обаче, че берберинът сам по себе си не може да помогне за подобряване на плодовитостта при жени, страдащи от СПКЯ.

 

За кого не е препоръчително да приема добавки с берберин?

 

Берберинът се счита за безопасен, когато се използва като хранителна добавка. Все пак има определени групи хора, които трябва да бъдат внимателни или да избягват приема на добавки с берберин без консултация със здравен специалист. Те включват:

  • Бременни или кърмещи жени: Има ограничени изследвания за безопасността по време на бременност или по време на кърмене, така че е най-добре да избягвате добавките с берберин през тези периоди, освен ако не са специално препоръчани и наблюдавани от медицински специалист.
  • Деца: Берберинът не е проучен подробно при деца и неговата безопасност и ефикасност при педиатрична употреба не са установени. Следователно не трябва да се дава на деца без консултация с педиатър.
  • Хора с чернодробни или бъбречни заболявания: Берберинът се метаболизира основно в черния дроб и се екскретира през бъбреците. Следователно, хората с чернодробни или бъбречни заболявания трябва да бъдат внимателни и да се консултират със здравен специалист, преди да приемат добавки с берберин, за да си гарантират безопасност и подходящо дозиране.
  • Лица, приемащи определени лекарства: Берберинът може да взаимодейства с определени лекарства, включително, но не само, лекарства за понижаване на кръвната захар, лекарства за кръвно налягане и лекарства за понижаване на холестерола. Ето защо е изключително важно да се консултирате със здравен специалист, ако приемате някакви лекарства, преди да добавите добавки с берберин към вашия режим, за да избегнете потенциални взаимодействия.

Източници: https://www.womenshealthmag.com; https://supplements.selfdecode.com; https://pixabay.com/

Глюко баланс
Глюко баланс с берберин, канела и хром – за нормализиране на кръвната захар

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *