Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лековитата вода от Костенец помага при възпалителни ставни и други заболявания

Минералните извори в град Костенец са част от Долината на здравето, както я наричат местните. В нея текат лековитите води на Долна баня, Момин проход и Пчелин

Костенец

Техните уникални минерални извори и достъпни балнеоложки центрове са желани дестинации за много българи и чужденци.

От кога съществуват минералните извори край Костенец?

Повечето хора са чували за Костенския водопад и мнозина навярно са го посетили. Но, точно до него, от почернелите и обрасли със здравец скали извира лековит минерален извор.

Минералните бани са на 2 км от с. Костенец, на 9 км от гр. Костенец и на 835 метра надморска височина. Мястото е толкова живописно, че човек може да се почувства изцелен само докато съзерцава пасторалната красота на това необикновено място, което Иван Вазов с право нарича „кът от Рая“.

За разлика от повечето естествени находища на минерални води в България, водата в Костенец придобива известност сравнително скоро – в края на ХІХ век. Местните я наричали с името „Жежката вода“.

Преданията разказват, че едно време там е имало „седем гьола“ от топли извори, които след голямо наводнение са изчезнали. След това, незнайно как, минералната вода е започнала да извира от две близки една до друга пукнатини в гранита, непосредствено до водопада. В края на 1938г и началото на 1939г са започнали проучвателни и каптажни работи на минералните извори.

На кой ще помогнат лековитите води край Костенец?

Минералната вода край Костенец е хипертермална и слабоминерализирана. Характеризира се още и като хидрокарбонатно-сулфатна натриева, флуорна и силициева. Температурата на извора е около 45,5 °C.

Лечебно-профилактичните свойства на тази вода се определят от нейната хипотоничност и наличието на хидрокарбонатни и сулфатни йони, и наличието на метасилициева киселина. Използва се както за външно балнеолечение, така и за пиене.

Баните ще помогнат на хора, които имат следните заболявания в ремисия:

– Възпалителни заболявания на ставите: артрозоартрити, коксартрози, ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилартрит и др.
– 3аболявания на периферната нервна система: дископатия, радикулит, плексит и др.
– Стомашно-чревни заболявания: хроничен гастрит и колит, хроничен холецистит и хепатит и др.
– На пикочоотделителната система; хроничен пиелонефрит със или без калкулоза, цистит, уретрит и др.
– Кожни заболявания: хронични неспецифични дерматити.

Вътрешно минералната вода край Костенец се приема в определени дозировки

Може да се пие от пациенти със следните заболявания:

– Бъбречно-урологични заболявания: бъбречнокаменна болест, хроничен пиелонефрит, състояния след литотрипсия, следоперативни състояния и др.
– Жлъчно-чернодробни заболявания: жлъчнокаменна болест, хроничен холецистит, холангит, холангиохепатит, хроничен хепатит, дискинезия на жлъчните пътища, следоперативни състояния и др.
– Стомашно-чревни заболявания: хроничен гастрит, гастродуоденит, язвена болест, ентероколит, следоперативни състояния и др.
– Обменно-ендокринни заболявания: подагра, диабет.
– Хронични професионални интоксикации и при лица, експонирани на вредни вещества: олово, радионуклиди, токсични вещества от фармацевтичната промишленост и др.

Къде да отседнете край Костенец?

– Хотел „Костенец“ – намира се в курорта „Вили Костенец“ в източния дял на живописната Рила планина на 835 м. надморска височина, на 3 км. от село Костенец, на 7 км. от град Костенец. Цена на двойна стая от неделя до четвъртък – 65 лева.

– Вила Ренесанс, село Костенец, ул. „Христо Ботев“. Телефон: 088 843 7630 разполага с леглова база от 14 места. Ценови диапазон: 60 лв. – 80 лв. на легло.

В близост до Костенец е курорта Долна баня, който предлага повече алтернативи на хората, които искат да се възползват от лековитите свойства на минералната вода в Долината на здравето.

Източници: duma.bg, therma-kostenetz.bg

Артромин
Артромин – чудото за ставите!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *