Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Нареченски минерални бани лекуват нервни болести, сърдечни проблеми и диабет

Ако страдате от нервни болести, сърдечно-съдови заболявания, остеопороза и диабет, идете в Нареченски минерални бани

Нареченски минерални бани
Източник на снимкатаwww.bulgariatravel.org

Особеното на Нареченски минерални бани е, че те са балнео-климатичен курорт. Това ще рече, че освен водата, въздухът също има лековито въздействие.

Нареченски минерални бани се намират в Родопите, на около 40 километра от Пловдив, разположени край поречието на река Чая (Асеница). Пътят до Нареченските минерални бани минава през Асеновград, където освен да видите Асеновата крепост, може да похапнете и вкусни пасти и баклави, изработени от местни майстори-сладкари. Малко след това стигате до Бачковския манастир и на около 10-а километра след него е село Нареченски бани.

Какво лекуват Нареченски минерални бани?

Минералната вода в Наречен е хипотермална, хидрокарбонатна- натриева, радонова и флуорна. Приятна е на вкус, бистра, няма мирис и лекува както отвън, така и отвътре. Може да се пие, в едно с предписаните методи на лечение, които включват лечебен басейн, перлени и тангенторни вани.

Какво има в Нареченската вода?

Основната съставка във водите на Наречен е радонът. Той влиза в организма през кожата, храносмилателната система и белите дробове (като се вдишват изпарения от водата, която достига до 29 градуса по Целзий). Лечебните му свойства са многобройни и са доказани от науката. Радонът действа общоуспокояващо и обезболяващо. Много е полезен за сърдечната дейност, разширява съдовете, понижава или нормализира кръвното налягане. Има противовъзпалително действие и подпомага зарастването на раните. Благоприятно повлиява на нервната система, като я успокоява.

В водата има още и соли бор, мед, германий, молибден, титан, манган, сребро, стронций, литий, алуминий, желязо, олово, барий, волфрам.

Методи на лечение

В санаториумът в Наречен лекуват с физиотерапия с пълен комплект физиотерапевтична апаратура. Има парафинолечение и кинезитерапия. По време на престоя болните правят лечебна гимнастика, мануална терапия, рефлексо и лазерна терапия, електросън. Храненето е диетично и е съобразено със заболяването, заради което сте посетили санаториума.

Нареченските минерални бани се препоръчват за лечение и профилактика на функционалните разстройства на нервната система, функционални нарушения на стомаха, жлъчните пътища, жлъчния мехур и дебелото черво. Водата има благоприятно въздействие и успешно се повлияват сърдечно-съдовите и ендокринни заболявания.

Може да се възползвате от терапиите, които предлага Специализираната болница за рехабилитация в Наречен по клинична пътека, чрез програмите на НОИ (отпускат се помощи за лечение) или на свободен прием.

Клинична пътека могат да ползват пациенти, които:

– са провели болнично лечение до 1 месец, такива които са след дехоспитализация (при медицински противопоказания до 3 месеца).

– пациенти с трайно намалена трудоспособност над 70% по повод на основното заболяване (ТЕЛК).

– болни, при които няма достатъчен терапевтичен ефект от извънболничната помощ.

И в трите случая ще ви трябва:

– Направление за хоспитализация (бланка на МЗ –НЗОК, № 7) – 1 бр.

– Амбулаторен лист с насоченост за рехабилитация в болнични условия, издадени от болницата, личен лекар или физиотерапевт, когато не е налице достатъчен терапевтичен ефект в извънболничната помощ.

Трябва да се носи ксерокопие на рецептурната книжка и документ, освобождаващ пациента от потребителска такса (решение от ТЕЛК, ксерокопие на Диплом за мед. образование, документ от Бюро по труда, фактура с касов бон за болничен престой от началото на календарната година). НЗОК заплаща клинична пътека еднократно годишно на един пациент.

Ако решите на посетите специализираната болница за рехабилитация в Нареченски минерални бани на свободен прием ще трябва да носите следните документи:

– Медицинско направление (бланка на МЗ № 119) издадено от лекуващия лекар или специалист – срок на валидност до 3 месеца от датата на издаване;

– Пълна медицинска документация включваща: епикризи, изследвания, снимки, електрокардиограми и др. (при необходимост);

– Решение на НЕЛК/ТЕЛК, ако има такова;

– За пациенти над 70 годишна възраст – кардиологичен статус от личен лекар или кардиолог, актуализиран преди датата на постъпване.

Забележителности в близост до Нареченски минерални бани

Пампорово е на 41 км. от Нареченски бани. От там могат да се правят излети до върховете Мургавец и Снежанка.

На 29 км. от Нареченски бани в курорта Бяла черква се намира най-високият манастир в България “Св.св. Петър и Павел” ( 1645 м. над морското равнище). При желание може да се включите и в екскурзия до Кръстова гора. “Чудните мостове” са малко по-далеч на около 3 часа път, ако се тръгне от с. Орехово.

Източници: nkrehabilitation.bg, dariknews.bg

НЕВРОХЕЛТ плюс – стимулира мозъчната дейност, при постоянно безпокойство и стрес
НЕВРОХЕЛТ плюс възстановява функциите на мозъка след прекаран инсулт

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *