Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Всичко за разширените вени

Вените са кръвоносните съдове, които отвеждат кръвта обратно към сърцето и белите дробове. Наситената с кислород кръв от белите дробове се изпомпва обратно към тялото. За да могат вените да отведат кръвта обратно към сърцето те имат клапи, които пречат на кръвта да се движи по грешен начин. Когато тези клапи отслабнат и спрат да работят правилно вените стават разширени.

Как изглеждат те?
Когато вената е разширена може да се появи издутина на кожата и да стане много по-забележима. Те понякога може да изглеждат като бучки или възел и да бъдат по-тъмни на цвят, обикновено в лилаво или синьо.

Някои хора не изпитват някакви симптоми, различни от външния вид, но при други краката могат да болят или да се чувстват доста неприятно. Не е необичайно да усещането за парене или пулсиране в засегнатата зона, но това ​​може да бъдат намалено чрез поддържане на краката студени и отпочинали.

Причините за разширени вени
Може да се окаже, че няма конкретна причина поради която вените ви са станали разширени. За други това може да бъде генетично явление и не може да бъде избегнато. Установено е, че женските полови хормони може да доведат до отслабване на кръвоносните съдове, така че жените биха могли да бъдат по-изложени на риск.

Също така се смята, че хората с наднормено тегло имат значително по-голям риск, тъй като вените трябва да подкрепят по-голямо тегло на тялото и имат повече работа за вършене, за да получите кръвта обратно към сърцето и дробовете. Бременността също може да бъде причина, тъй като циркулацията се промени в подкрепа на растящото бебе и в по-късните етапи кръвта в краката намалява, поради нуждите на бебето и увеличеното телесното тегло оказват натиск върху съдовете.

Лечение на разширени вени
Ако не страдате от някакви симптоми, различни от козметичните вероятно не се нуждаете от лечение. Повечето разширени вени не водят до проблеми с кръвообращението, тъй както другите кръвоносни съдове компенсират увредените.

Ако се препоръчва лечение то може да бъде с химикали или така наречена Склеротерапия – инжектира се солен/салинов или друг химически разтвор в разширените вени с помощта на техники за ултразвуково сканиране. Вената се втвърдява и после изчезва.

Възможно е да се наложи операция като лечение на разширени вени, която се нарича Стрипинг. Тази процедура се прави с обща или спинална анестезия и ако няма усложнения или някакви медицински проблеми, по отношение на пациента, той може да се прибере още същия ден. След прилагането на анестезия, хирургът прави малък разрез в слабините и друг над глезена, през засегнатата вена се прекарва тънка гъвкава пластмасова тръбичка с помощта, на която вената се издърпва през долния разрез.

Когато засегнатите съдове са били отстранени е необходимо да се носи стегната превръзка за да се предотврати кървене. Възстановяването обикновено отнема около 3 седмици.

Предпазване от разширени вени
Смята се, че стоенето в едно положение за дълги периоди може да допринесе за развитие на разширени вени. Затова е хубаво да се правят упражнения със стъпалата, глезените и коленете за да се предотврати повреждането на вените.

Някои професии може да изискват от вас престои в продължение на дълги периоди от време, така че е важно да носите удобни обувки и да коригирате позицията си когато можете за да се стимулира здравословния кръвен поток през долната част на тялото и крайниците.

Загубата на излишно теглото и отказването от пушене ще направи чудеса за вашето кръвообращение и ще помогне да се избегнат много оплаквания и заболявания. Чрез насърчаване на здравословно кръвно налягане, сърцето и кръвоносните съдове няма да се натоварват толкова усилено за да изпомпват кръвта към тялото. Когато седите избягвайте кръстосването на краката или поставянето им под тялото ви, тъй като това принуждава вените да работят по-усилено за да прокарат кръвта в правилната посока.

Ако чувствате краката си болезнени и кръвообраще- нието си засегнато, опитайте с носене на стегнат компрес или чорап през целия ден, тъй като това ще помогне на притока на кръв в правилната посока и ще помогне за предотвратяване и увреждане на вената.

Разширените вени са често срещан проблем, но в повечето пъти няма сериозни последствия. Те могат да причинят известен дискомфорт, но цялостното ви кръвообращение няма да бъде засегнато. Много хора търсят лечение ако дискомфорта им се влоши или вените са станали особено нелицеприятни, но това не винаги е необходимо.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Всичко за разширените вени

  1. Pingback: Как да си помогнем при разширени вени? | Лекува нет

  2. Pingback: Не разчесвайте ухапаното от комари! | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *