Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Вярно ли е, че зеленият чай намалява холестерола и риска от инфаркт?

Може ли зеленият чай да удължи живота? Какви са доказаните ползи за здравето от чая?

Зеленият чай е изключително полезен, стига да знаем как да го запарваме и в какво количество да се употребява, казва Владимир Бесонов, доктор на биологичните науки.

Наистина ли зеленият чай е по-здравословен?

По някаква причина много хора предпочитат зеления чай, вярвайки, че от него има повече ползи. Черният чай обаче не е по-лош. А за хората, които имат проблеми с кръвното налягане, черният чай е още по-добър. Той не го увеличава, напротив – стабилизира налягането, без да изравнява границите. Зеленият чай, първо леко повишава кръвното, а след това го намалява. Това му свойство определено не се отразява добре на пациентите с хипотония.

Владимир Бесонов

А що се отнася до кофеина, той се съдържа и в двете разновидности – както в зеления, така и в черния чай

От стимулираща и енергизираща гледна точка зеленият чай е малко по-силен от черния. Но разбира се зависи от сорта.

В допълнение, черният и зеленият чай съдържат биологично активни вещества – катехини, флавоноли (естествени антиоксиданти) и теанини.

Трябва обаче да е ясно, че зеленият чай е по-капризен

Например, при неправилна техника на варене, някои от биологично активните вещества в него могат да бъдат унищожени.

Препоръчителната температура за варене на зелен чай е приблизително 75-80 градуса, чайникът трябва да е предварително загрят и т.н. В това отношение черният чай е по-лесен за приготвяне. А биологично активните вещества в него са практически същите, каквито са и в зеления чай.

Всичко е въпрос на ферментация

Разликата между черния и зеления чай е, че в черния протича ферментация (почти същият процес, който виждаме, когато листо, откъснато от дърво, стане кафяво). По време на ферментацията катехините се окисляват и се образуват теафлавини и теарубигини. Те придават черния цвят на чая. Но те идват от същите биологично активни вещества, които се намират във всички видове чай. Нищо не се добавя, това е естествен процес. При зеления чай естествената ферментация се спира чрез моментална топлинна обработка. Въпреки това, и двата вида чай са богати на антиоксиданти.

Интересното е, че в зависимост от това как е ферментирал чаят, е възможно да се получи чай с вещества като гама-аминомаслена киселина, която подобрява мозъчната дейност. Дори има сортове чай, които съдържат по-голямо количество гама-аминомаслена киселина, която се получава именно в момента на ферментация.

Намалява холестерола и риска от инфаркт

Пиенето на чай може да служи като превантивна мярка при редица заболявания. Най-добре ще е да не отдавате предпочитание само на зеления, или само на черния чай. Редувайте ги – един месец пийте зелен, а на следващия – черен. Това важи само в случаите, когато сте решили да се възползвате от полезните свойства на чая. Ако го консумирате за удоволствие, избирайте според вкуса си.

Така или иначе, редовното пиене на чай намалява риска от развитие на заболявания, свързани с окисляване, тъй като съдържат полифеноли – естествени антиоксиданти.

Кои са заболяванията, предизвикани от оксидативния стрес?

• Диабет;
• Атеросклероза и втвърдяване на кръвоносните съдове;
• Възпалителни заболявания и повишено ниво на възпалението в организма;
• Високо кръвно налягане – хипертония и всички свързани с нея усложнения;
• Сърдечносъдови заболявания;
• Когнитивен спад и евродегенеративни заболявания, като Паркинсон и Алцхаймер;
• Ракови заболявания;
• Оксидативният стрес също допринася за преждевременното стареене.

Има редица изследвания, които показват ефекта на чая върху нивата на холестерола

Ако изхождаме от факта, че чаят съдържа флавоноиди, тогава можем да говорим за намаляване на риска от различни сърдечно-съдови заболявания, включително така наречените съдови инциденти – инфаркти, инсулти и др. Но това е само част от грижата за здравето. Чаят е добър, но не е достатъчен. Трябва да отслабнете (ако е необходимо), да се движите повече, да се придържате към подходяща за вас балансирана диета. Не очаквайте чудеса само от чая.

В допълнение, чаят подобрява концентрацията поради стабилното съдържание на кофеин и теанин. Но, това отново зависи от вида на чая.

Леко ферментиралите или неферментирали сортове съдържат повече танини. Тези стягащи вещества не са добри в излишък, защото възпрепятстват чревната абсорбция.

В същото време, има чайове, направени от млади листа. Фините листенца имат малко „вени“, които практически нямат стипчивост дори при ниски концентрации.

И така, какъв да изберем – черен или зелен?

Невъзможно е да се даде на всеки човек универсален съвет кой чай е по-здравословен и по-подходящ за него. Трябва да опитате и да изберете. В зависимост от това къде се отглежда чаят, как се обработва и събира, има леки разлики в химичния състав. Но и двата вида чай са обединени от наличието на полифеноли, флавоноиди, теанин, кофеин, които са характеристиките на тази напитка като биологично активен обект. Единственото нещо, което не трябва да се използва, тъй като убива вкуса на чая, е захар.

Не си мислете обаче, че колкото повече чай пиете, толкова по-добре. При „предозиране“ с чай са възможни същите ефекти като при злоупотреба с кафе, но малко по-забавени. В чая, за разлика от кафето, има стимулиращи и успокояващи вещества, които намаляват скоростта на усвояване.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *