ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Най-добрите напитки при възпалено гърло

Възпалено гърло може да се появи поради много причини: промени в температурата, алергии, вирусни или бактериални заболявания

възпалено гърло
При възпалено гърло е налице болезнен процес, който причинява много неудобства и увеличава рисковете за здравето. То може да провокира по-сериозни заболявания като тонзилит или инфекция на белите дробове.

Предлагаме ви селекция от лесни, но ефективни напитки, които ще донесат облекчение и ще намалят възпалението.

Някои хора са по-чувствителни към рисковите фактори: климатик, хипотермия и смяна на сезоните, които често причиняват възпалено гърло. Паренето, болката при преглъщане и говорене значително влошават здравословното състояние. Те могат да се превърнат в пречка за нормална работа и активен социален живот.

Лечебни сокове, чайове и запарки при възпалено гърло

Напитка с лимон и ябълков оцет

Необходими съставки:

• Чаена лъжичка ябълков оцет;
• Сок от половин лимон;
• Чаена лъжичка мед;
• Щипка лют пипер.

Това е изпитана и ефективна рецепта, която благодарение на полезните свойства на меда, ябълковия оцет и лимона намалява възпалението, почиства стените на гърлото от вируси и бактерии и стимулира имунната система.

За да се възползвате от лечебните ѝ качества, налейте чаена чаша вода (около 300-400 милилитра). Щом заври, добавете сока от половин лимон и чаената лъжичка ябълков оцет. Оставете леко да се охлади (да е приятна за пиене) и подправете с лъжица мед и щипка лют червен пипер.

Ще получите напитка с пикантен вкус и аромат. Препоръчително е да я пиете на малки глътки, така че сместа да има ефект върху лигавицата на гърлото.

Приемайте напитката поне два пъти на ден в продължение на три дни.

Чай от джинджифил и лимон с канела при възпалено гърло

Необходими съставки:

• Супена лъжица ситно нарязан или настърган джинджифил;
• Пръчка канела;
• 2 резена лимон (добре измит, с кората);
• Чаена чаша вода (разредете ако е прекалено пикантно за вашия вкус).

Джинджифилът има аналгетичен ефект и ще тушира болката в гърлото. В комбинация с лимоновия сок ще намали възпалението и ще действа антисептично.

За да приготвите такъв чай, кипнете чаша вода, добавете всички необходими съставки и оставете да се вари в продължение на 10-на минути. През това време джинджифилът ще пусне лечебните си съставки.

Пийте чая на малки глътки два пъти дневно в продължение на няколко дни, докато възпаленото гърло престане да ви създава проблеми.

Сок от моркови с мента

Необходими съставки:

• Средно голям морков;
• 4 листа мента;
• сок от половин лимон;
• малко масло;
• 1/2 чаша вода.

Полезните съставки на този чай ще спомогнат да се реактивира имунната система. Комбинирането на моркови с мента помага за прочистването на дихателните пътища и тушира вредните ефекти на бактериите.

Сокът от моркови е изключително полезен, особено ако се приема сутрин. За да има полза от тях (особено от бета-каротина, който е естествен провитамин А) в чая се слага малко масло. То придава допълнително по-плътен вкус. Пригответе сока от един по-голям морков и четири листа мента, добавете сока от половин лимон и половин чаша топла вода.

Може също така да направите смути от тези съставки в блендер или кухненски робот. Сместа трябва да е хомогенна. Не трябва да пиете сока студен, идеално е да го разредите с топла вода с комфортна температура.

Сок от ананас, ябълка и чесън

Необходими съставки

• Два-три кръгли резена ананас;
• Една зелена ябълка;
• Скилидка чесън;
• 1/2 чаша вода.

Ябълката и ананасът, освен че са вкусни, са и лечебни плодове. Ананасът, благодарение на бромелаина спомага за намаляване на възпалението, а ябълката укрепва имунната система.

Чесънът от своя страна е мощен природен антибиотик, който ще помогне не само при възпалено гърло, но и при други заболявания. Може би вкусът на този коктейл ще ви се стори странен, но не забравяйте, че го приемате заради неговите лечебни свойства, а не за удоволствие.

За да направите сока, обелете шайбите ананас и зелената ябълка и ги нарежете на малки резени. Смелете плодовете в блендер, добавете половин чаша топла вода и скилидка чесън, нарязана наполовина. Отново разбъркайте добре сместа, така че да се получи хомогенна консистенция. Консумирайте го току що направен сутрин и бързо ще почувствате облекчение.

Може да изберете от представените рецепти тази, която ви допада като вкус, или да комбинирате две или повече от тях. В същото време не забравяйте, че е много важно да поддържате водния баланс в тялото, ако имате възпалено гърло, като пиете достатъчно течности.

Ще са необходими три-четири дни, за да се възстановите напълно, при условие че приемате избраната лечебна напитка 2-3 пъти на ден. Разбира се, ще почувствате облекчение още на първия ден, тъй като всички представени комбинации имат антисептични свойства, заради които ще можете да се възстановите сравнително бързо.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *