Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да разпознаем проблемите с черния дроб по краката: 9 признака

Краката са огледало на черния дроб

черния дроб
Заболяванията на черния дроб са много коварни. Например, цирозата и рака на черния дроб в началото изобщо не се усещат, а очевидните симптоми се появяват едва в крайните стадии.

Оказва се, че може да се идентифицират евентуални проблеми с този важен орган, като се прави редовен оглед на краката. От статията ще научите кои са деветте основни признака на различни чернодробни патологии.

Черният дроб се състои от 500 000 чернодробни делчета (лобули). Всяко от тях е пронизано от артерии, вени, жлъчни пътища, нерви и лимфни съдове. Има симптоми на чернодробно заболяване, на които човек може да не се отдаде чак такова значение. Например, кафяви петна или паякообразни вени по краката. На какво е важно да се обърне внимание?

Червено-кафяви петна

Такива петна обикновено се намират под коленете. Приличат на обриви и блестят на светлината. Появата им е свързана с нарушения на кръвообращението и влошаване на съдовете. Петна могат да се появят при чернодробна недостатъчност, заради което налягането намалява и кръвоносните съдове се разширяват.

Паякообразни и разширени вени показват проблеми с черния дроб

Паякоопразните вени са група от разширени съдове, разположени близо до повърхността на кожата. Външно изглеждат като мрежа. Човек с болен черен дроб обикновено има няколко от тези капилярни мрежи по краката. Понякога това състояние е придружено и от развитие на разширени вени. „Звездичките“ се появяват поради повишени нива на естроген, който засяга кръвоносните съдове. Естрогенът се повишава или по време на бременност, или при хронично чернодробно заболяване. Ако кракът е осеян с паякообразни вени, това може да показва стеатоза, фиброза, цироза или алкохолен стеатозен хепатит.

Напукани пети

Витамините А и Е са отговорни за здравето на кожата. За тяхното усвояване е необходимо черният дроб да отделя нормално количество жлъчка, която да постъпва навреме в дванадесетопръстника. Напуканите пети (и като цяло по-сухата кожа на тялото) могат да показват хронично чернодробно заболяване, което е довело до проблеми с жлъчката, а именно:

• наличие на камъни в жлъчния мехур;
• прегъвания на жлъчните пътища;
• не се произвежда жлъчка в достатъчни количества;
• вискозитетът на жлъчката е нарушен.

Сърбеж в ходилото и долната част на крака (особено прасците)

Сърбежът в долната част на краката е често срещан при хора с хронични чернодробни заболявания. Краката сърбят най-вече при състояния, свързани с увреждане на жлъчните пътища и нарушение при изтичането на жлъчката. Сърбежът на краката/ръцете е типичен за хора с първична билиарна цироза. Той се причинява от натрупването на жлъчни соли под кожата и повишаване нивата на хистамина.

Краката може да миришат неприятно заради проблеми с черния дроб

Кожата не само ни предпазва от увреждане, но също така помага за премахване на различни неприятни и вредни излишъци от тялото. Чрез потните жлези се отделят токсини и метаболитни продукти. Не може да имате болен черен дроб и здрави бъбреци. Заболяването на черния дроб води до натрупване на токсини и нарушен кръвен поток, което засяга бъбреците и други органи. Заради това потните секрети имат неприятна миризма.

Подуване на краката

При заболяване на черния дроб краката може да се подуят. Ако надутата повърхност се натисне с пръст, остава вдлъбнатина. Отокът на краката е късен симптом, причинен от портална хипертония или ниски нива на албумин. Подутите крака, китки и корем често се свързват с наличието на цироза.

Болки в краката

Чернодробното заболяване може да причини невъзпалително увреждане на нервните влакна в краката. Възможно е да има усещане за гъделичкане или необяснима болка при ходене.

Гъбички по ноктите

Ако цветът на ноктите е променен, ако са загрубели, лющят се, загубили са блясъка си и кожата на краката като цяло е в ужасно състояние – това са гъбички по ноктите. При хора с болен черен дроб балансът на чревната микрофлора е нарушен, което може да доведе до появата на патогенните микроорганизми.

Еритема

Това е ограничен участък от силно зачервена кожа. Среща се при цироза и при хепатит.

Струва си да правите редовни огледи на краката. И ако има един или няколко от изброените признаци, направете консултация със специалист. Колкото по-навреме се открие заболяването, толкова по-ефективно и лесно може да се излекува.

Източник: ayzdorov.ru

Алкогард алкохолизъм
АЛКОГАРД – помага при алкохолизъм и проблеми с черния дроб

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *