Как действат на организма водноразтворимите витамини

Знаете ли, че има 14 вида витамини, които попадат в две различни категории. Тези две категории са мастноразтворими и водноразтворими витамини. Мастно-разтворимите витамини включва витамините А, D, E и K и се съхраняват в тялото в черния дроб, ако не се използват от организма веднага за храносмилането. Този вид витамини не е добре да се натрупват в организма, тъй като могат да достигнат токсични нива и да се окажат много вредни за човешкото здраве. Водо-разтворимите витамини, включват витамин С, холин, биотин и седем витамина В, които се разтварят във вода и могат да се съхраняват по-дълго в тялото. Когато тези витамини са в излишък в тялото те се отделят с урината.

  • Витамин С е мощен антиоксидант, който защитава LDL холестерола от окислително увреждане. Този витамин помага при заздравяването на раните, намалява тежестта на обикновенната настинка, намалява риска от развитието на катаракта и помага за понижаването накръвното налягане. Съдържа се в броколи, червени чушки, касис, брюкселско зеле, магданоз, розово бедрата, цитрусови плодове и ягоди.
  • Холинът – известен също като „лецитин“, е от съществено значение за клетъчните мембрани и нормалното функциониране на мозъчните клетки. Също така улеснява и движението на мазнините в човешкия организъм. Не е необходимо да се консумират храни богати на холин в големи количества, защото това води до увеличаване на миризмата на риба на човешкото тяло. Холинът се съдържа главно в соя, черен дроб, овесени ядки, зеле и карфиол.
  • Биотинът се съдържа в червените меса, овесените ядки, яйчния жълтък, соята, гъбите, банани, фъстъци, и бирена мая. Препоръчва се за лечение на диабет и е полезен при чупливи нокти и косопад.
  • Тиамин /витамин В1/ – се препоръчва при лечение на диабет, лечение на гангрена и за намаляване на симптомите на морска болест. Помага за правилната работа на нервната система, сърцето и мускулите. Съдържа се най-много в пшеничения зародиш, пшеница, грах, боб, риба, фъстъци, и месо.
  • Кобалмин /витамин В12/ – помага за нормалното функциониране на нервните клетки, при депресия, астма, висок холестерол, както и при леки наранявания. Съдържа се в яйцата, месо, млечни продукти и птици.
  • Рибофлавин /витамин В2/ – необходим е за нормалния процес на разграждане на мазнините, аминокиселините, фолиевата киселина и витамин В6. Помага на тялото ни като освежава уморените очи и премахва болката в устата, устите и езика. Съдържа се в млечните продукти, яйца, месо, зелени листни зеленчуци и пълнозърнести храни.
  • Ниацин /витамин В3/ – Помага на тялото при освобождаването на енергията получена от въглехидратите, регулира холестерола, подобрява кръвообращението, премахва лошия дъх, намалява мигрената. Съдържа се в бирената мая, фъстъците, риба, месо и пълнозърнести храни.
  • Патотенова киселина /Витамин В5/ – Помага но организма ни да произвежда антитела за да се препори по-добре с инфекциите. Преобразува захарите и мазнините в енергия и намалява умората. Надбъбречните жлези в организма ни зависят от този витамин за да функционират добре. Съдържа се в черния дроб, мая, сьомга, зеленчуци, млечни продукти, яйца, зърнени храни и месо.
  • Пиридоксин /витамин В6/ – предпазва организма ни от развитието на болести като инсулт, някои сърдечно-съдови заболявания, остеопороза и болестта на Алцхаймер. Облекчава сухотата в устата причинено от различни лекарства, намалява изтръпването на ръцете, спира сутрешното гадене. Съдържа се в картофи, банани, стафиди, трици, зърнени култури, леща, черен дроб, пуйка и риба тон.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *