Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Карфиол против стареене, сърдечно- съдови заболявания, остеопороза, рак и др.

Ще останете изумени ползите с, които карфиола може да допринесе за нашето цялостно здраве

Вкусът и множеството вариации за готвене не са единствените причини, поради които да консумирате карфиол по- често. Този зеленчук също така има редица ползи за здравето ни. Нека ги разгледаме.

Карфиола е богат на антиоксиданти

Като част от семейство Brassica (кръстоцветни зеленчуци), карфиолът е богат на специални видове антиоксиданти, наречени фитохимикали, за които е известно, че помагат в борбата срещу свободните радикали, причиняващи увреждане и стареене на нашите клетки“, казва Джена Волпе, RDN, която е със седалище в Остин, Тексас. Тя добавя, че карфиолът съдържа и антиоксиданти като антоксантини, флавоноиди, хлорофил, кверцетин и кумарова киселина.

Свободните радикали са нестабилни атоми, които причиняват хаос на клетъчно ниво. Антиоксидантите се наричат „уловители на свободните радикали“, защото ги стабилизират и неутрализират. Диета, богата на антиоксиданти, може да помогне за смекчаване на вредните ефекти на свободните радикали и да има положителен ефект върху заболявания като сърдечно-съдови заболявания, остеопороза, рак и други, според проучване, публикувано през 2021 г. в International Journal of Molecular Sciences.

Карфиол за здрава имунна система

Портокали, чушки, ягоди – тези плодове и зеленчуци са с високо съдържание на витамин С и са общо приети като полезни за нашата имунна система. Получаването на достатъчно витамин С чрез храната влияе положително на имунното здраве и намалява риска от инфекции, според преглед, публикуван през 2020 г. в Frontiers in Immunology.

Но също така се оказва, че е много добра идея да добавите и карфиол към списъка.

1 чаша карфиол суров нарязан карфиол съдържа 51, 6 мг витамин С, което го прави отличен източник.

Карфиола има много високо съдържание на витамин К

Витамин К в карфиола не е полезен само за правилното съсирване на кръвта – той също играе основна роля за здравето на костите. Калцият е много важен за здравите костите. Според мета анализ публикуван през 2021 година Journal of Orthopedic Surgery and Research карфиолът може значително да намали шанса за развиване на остеопороза.

Намалява риска да се разболеем от рак

Ракът е водеща причина за смърт в световен мащаб, според Световната здравна организация. Той е толкова разпространен, че много хора познават поне един човек, засегнат от рак. Въпреки че има още много да се научи за рака, някои доказателства сочат, че карфиолът има потенциални противоракови свойства.

Изследванията доказват, че кръстоцветните зеленчуци като карфиол са  свързани намаляването на риска от  няколко вида рак. Според проучване, публикувано през 2017 г. в The Journal of Nutrition, яденето на кръстоцветни зеленчуци може да намали риска от рак на белия дроб при непушачи. Подобни проучвания са проведени върху рак на гърдата, простатата и колоректален рак. Изследователите на рака са особено заинтересовани от кръстоцветните зеленчуци поради наличието на глюкозинолати, които се разграждат на съединения като индоли и изотиоцианати, за които е доказано, че инхибират развитието на рак при проучвания върху животни, според Националния институт за изследване на ракови заболявания на САЩ.

Генотрон
ГЕНОТРОН – концентрирана формула с екстракт от глухарче

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *