ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ново проучване: Пиенето на достатъчно вода увеличава продължителността на живота

Поддържането на тялото добре хидратирано предотвратява развиването на хронични заболявания и забавя стареенето

пиенето на вода забавя стареенето

Пиенето на вода е много полезно и е ключово за оцеляването ни. То предотвратява дехидратацията, поддържа нормална телесна температура и често може да облекчи запека. Според ново проучване количеството вода, което пиете, също може да бъде свързано с това колко бързо остарявате и риска от развитие на хронични заболявания .

Възрастните в проучването, които са били достатъчно хидратирани, изглеждат по-здрави, показват по-малко признаци на стареене, развиват по-малко хронични заболявания и живеят по-дълго от хората, които не са добре хидратирани.

Експертите предполагат, че предимствата на дълголетието от хидратацията изглежда са свързани с поддържането на нивата на натрий под контрол.

 

Пиенето на недостатъчно вода води до по-високи нива на натрий, а те са свързани с редица здравословни проблеми

 

Проучването на Националния институт по здравеопазване (NIH) разглежда данни за здравето на повече от 11 000 възрастни в Съединените щати, които са били проследявани в продължение на около 25 години. Изследователите са разполагали с данни от няколко точки във времето, включително когато участниците са били на 50 години и когато са били на възраст между 70 и 90 години.

За да определи колко хидратирани са били участниците, изследователският екип измерва концентрацията на натрий (сол) в кръвта им.

Наталия Дмитриева, д-р, автор на изследването и изследовател в Лабораторията по сърдечно-съдова регенеративна медицина към Националния институт за сърцето, белите дробове и кръвта (NHLBI) на САЩ, казва, че понижените нива на вода в тялото са най-честият фактор, който повишава натрия в кръвта.

Докато повечето от участниците са имали нива на натрий в кръвта, които са в нормални граници – 135 до 146 милимола (mmol) на литър, изследователите са открили, че хората със серумни нива на натрий над 144 mmol са имали 21% повишен риск да умрат по-млади в сравнение с хората които са били по-добре хидратирани и с по-малко натрий в кръвта.

Учените установяват още, че хората, които имат серумни нива на натрий над 142 mmol, имат 39% повишен риск от развитие на хронични заболявания като сърдечна недостатъчност, деменция, белодробни заболявания, инсулт, диабет и високо кръвно налягане (хипертония).

Д-р Наталия Дмитриева, автор на изследването

Може ли адекватната хидратация да забави стареенето?

 

Дмитриева признава, че са необходими повече изследвания, за да се разбере как липсата на добра хидратация може да ускори стареенето и да увеличи риска от хронични заболявания, но те имат теории.

Една идея на Дмитриева е, че ниският прием на вода и дехидратацията стимулират секрецията на хормони, които влияят негативно на бъбреците, което води до отделянето на по-малки обеми по-концентрирана урина.

„Повишените нива на тези хормони засягат и други тъкани в тялото, като постепенно подкопават правилните им функции и водят до ускорено стареене“, каза тя.

 

Колко вода трябва да се пие на ден?

 

Реалността е, че нуждите от прием на течности не са еднакви за всички. Дневните количества варират поради разликите във възрастта, пола, здравословно състояние, бременността, размера на тялото, нивото на активност и навиците на живот, както и фактори като температурата на околната среда.

Всеки се нуждае от различно количество течности. Колкото повече се потите или спортувате, толкова по-вероятно е да сте дехидратирани, следователно от толкова повече вода ще имате нужда.

Трябва да вземете под внимание и други храни и напитки, които приемате през деня. Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ отбелязват, че докато повечето хора получават достатъчно течности, като пият обикновена вода, храни с високо съдържание на вода като плодове и зеленчуци също могат да им помогнат да задоволят нуждите си от течности.

Препоръчително е да се придържате средно към 8-10 чаши вода от по 250 мл на ден.

Източници: https://www.verywellhealth.com; https://nihrecord.nih.gov; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *