Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво представлява аневризма на аортата?

Аневризма на аортата е по-често срещана, отколкото хората си мислят. Експерти обясняват какви са рисковете, симптомите и как се лекува

Грант Уол почина внезапно от аневризма на аортата на 49 години

Преди около седмица американският журналист Грант Уол припадна и почина внезапно, докато отразяваше световното първенство по футбол в Катар. Той беше само на 49 години и според сведенията здравето му е било сравнително добро. Преди три дни семейството му обяви, че г-н Уол е имал спукан кръвоносен съд в близост до сърцето му, и че смъртта му е резултат от аневризма на аортата.

Аневризмите на аортата са редки, казаха лекарите, но се случват по-често, отколкото хората си мислят. Между 1 до 2 процента от населението на САЩ е склонно да ги развие, каза д-р Ерик Розели, сърдечно-съдов хирург в Кливландската клиника. „Много хора не знаят нищо за аневризма на аортата“, добави д-р Розели. „Затова и заболяването се подценява.“

Ето какво трябва да знаете за състоянието, рисковите фактори и възможностите за лечение.

Какво е аневризма на аортата?

Аневризмите, които са уголемени, отслабени области в кръвоносните съдове, могат да се появят във всяка част на тялото. Аортната аневризма е издутина в аортата, главният кръвоносен съд, който пренася кръв от сърцето през гръдния кош и останалата част от тялото.

Д-р Ерик Розели

Има два основни вида аортни аневризми: аневризми на гръдната аорта, които се появяват в гръдния кош, и аневризми на коремната аорта, които се появяват в корема. Лекарите са склонни да смятат аневризмите на коремната аорта за заболяване, което се среща при по-възрастни хора, каза д-р Дъглас Джонстън, сърдечен хирург в Northwestern Medicine. Аневризмите на торакалната аорта могат да засегнат по-млади пациенти. Според доклада от аутопсията американският журналист, починал Катар, е имал аневризма на възходящата торакална аорта.

Какво се случва при аневризма на аортата?

Два основни проблема могат да възникнат при аортните аневризми: може да се образува дупка в разширената аорта, позволявайки на кръвта да „избухне“ в тялото, или кръвта, която се изпомпва енергично през артерията, може да разкъса вътрешните слоеве на аортата. Разкъсването на слоевете на аортата е известно като дисекация, и когато кръвта се натрупа и продължи да разкъсва стената на артерията, това може да доведе до смърт.

Аневризмите на аортите (коремна и сърдечна) са основна причина за неочаквана смърт при иначе здрави хора, каза д-р Джеймс Пирукчело, асистент професор по медицина и сърдечно-съдов изследовател в Калифорнийския университет в Сан Франциско.

Д-р Дъглас Джонстън

Много хора с разширена аорта няма да получат такива усложнения, каза д-р Пирукчело. Рискът от дисекация или разкъсване нараства с увеличаване на аортата, добави той. В някои случаи, в зависимост от размера на аневризмата, дори пациенти без симптоми могат да бъдат подложени на операция за заместване на сегмента от аортата, който е твърде разширен.

Кой е изложен на риск от аневризма на аортата?

Хората с високо кръвно налягане или висок холестерол са по-склонни да развият това състояние. Втвърдените артерии също са рисков фактор.

Наличието на бикуспидна аортна клапа също води до по-висок риск от развитие на аортна аневризма. Приблизително 2 процента от населението има бикуспидна аортна клапа, казва д-р Джонстън. (Бикуспидна аортна клапа (BAV) е най-честият вроден дефект на сърцето. Касае се за аортна клапа с две платна. Наблюдава се при 1-2 % от хората, като засяга по-често мъжете. Бикуспидната аортна клапа може да функционира нормално в продължение на години, без да причини симптоми. – източник: www.arsmedica.bg)

Пушенето е огромен рисков фактор за аневризми на коремната аорта

Дългогодишното тютюнопушене представлява приблизително 75 процента от всички аневризми на коремната аорта.

По-силната половина на човечеството може да бъде изложена на по-висок риск от аневризми на коремната аорта, каза д-р Ерик Иселбахер, доцент по медицина в Харвардското медицинско училище. Затова се препоръчва мъжете, на възраст между 65 и 75 години, които някога са пушили, да си направят ултразвуков скрининг.

Д-р Ерик Иселбахер

Генетиката също играе роля. Това прави познаването на семейната здравна история от решаващо значение. Ако имате брат, сестра или родител, който има или е имал разширена аорта, трябва да посещавате по-често кардиолог.

Някои наследствени заболявания, като синдром на Марфан и синдром на Ehlers-Danlos, могат да увеличат шансовете на човек да развие аортна аневризма. От решаващо значение е да знаете дали член на семейството ви е починал внезапно и неочаквано, тъй като аортна аневризма може да бъде потенциална причина за ненавременна кончина.

Какви са симптомите и как може да се разпознаят аортните аневризми?

Аневризмите на коремната аорта могат да бъдат открити при физикален преглед, каза д-р Ерик Иселбахер. Лекарите могат да усетят разширените аорти чрез палпиране на корема.

Но средностатистическия пациент, който се разхожда с аневризма на аортата в гърдите, няма да има никакви симптоми. Д-р Джонстън отбеляза, че някои хора може да почувстват стягане в гърдите или кашлица. Други може да имат лек сърдечен шум, добави той.

КТ и ЯМР могат да открият аневризми на гръдната аорта

Лекарите обикновено не препоръчват такива прегледи, освен ако нямате фамилна анамнеза или друг генетичен риск за разширена аорта. Ехокардиограма или ултразвук на сърцето също може да помогнат за откриване на аортни аневризми.

Хората с руптури или дисекации на аортата може да се затрудняват да дишат или преглъщат. Може и да почувстват силна болка в гърдите, излъчваща се откъм гърба, каза д-р Елизабет Рачфорд, директор на Центъра за съдова медицина Джон Хопкинс.

„Всеки, който развие внезапна болка в гърдите, трябва да бъде закаран в болница възможно най-скоро“, каза д-р Джонстън.

Ако пациентът има достъп до спешна помощ и е правилно диагностициран, има голям шанс за оцеляване. Лекарите могат да извършат операция за отстраняване на разширената част от аортата и да помогнат на болния да се възстанови.

Как може да се намали риска от усложнения при аневризма на аортата?

След като лекарите открият аневризма, те наблюдават внимателно пациентите, като обикновено правят визуална диагностика на всеки шест месеца, каза д-р Пирукчело. „Не е като да я открием веднъж и да се надяваме, че няма да расте“, каза той. „Лекарите трябва агресивно да я наблюдават“, добави той. „Ако аневризмата достигне критичен размер, лекарят може да извърши операция за замяна на сегмента от аортата, който е твърде голям.“

Но при някои пациенти не се стига дотам. „Много от тях са наясно, че нещо не е наред, но рядко правят каквото и да е по въпроса“, каза д-р Рачфорд.

За да се предотврати развитието на аортна аневризма, хората трябва да внимават за стойностите на кръвното налягане. Основните градивни елементи на сърдечно-съдовото здраве – подходяща диета, упражнения и сън – са критични инструменти за намаляване на риска от развитие или смърт от аневризма на аортата.

„Аортната аневризма не е смъртна присъда“, каза д-р Джонстън. Ако се управлява правилно, „хората имат нормален начин на живот и стандартна продължителност на живота“, поясни той.

Източник: www.nytimes.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *