Забравете дебелата превръзка

С падането на температурите се увеличават изгарянията от запалени печки, които най-често се намират в близост до вашето кухненско обзавеждане. В такива случаи първото, което се налага да направите, е да се уверите, че пострадалият не е повече в контакт с причинителя на инцидента и не е изложен на топлина и дим. Не се опитвайте да събличате дрехите му. Трябва само да охладите изгореното място. Така ще намалите температурата на тялото в засегнатата област. Увреденият участък, ако е възможно, нека постои под течаща студена вода за 5 минути или докато болката намалее.
Друга възможност е да се потопи в съд с вода. След това покрийте мястото с чиста стерилна марля. В случай че
нямате марля или бинт, може да употребите носна кърпа или салфетка. Не използвайте дебела
памучна кърпа – тя ще раздразни изгореното. Леката превръзка с марля намалява въздуха, който достига до раната, ограничава болката и предпазва от допълнително замърсяване.
Добре е пострадалият да изпие някакво обезболяващо лекарство – аспирин, парацетамол, ибупрофен. Следващата стъпка е да потърсите помощ в най-близкото болнично хирургично заведение.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *