Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Еуфория като признак на онкологични и психични заболявания

Някои причини за усещането на еуфория са естествени и здравословни

Тръпката, почти постоянната еуфория и вълнението, които изпитваме на влакчето в увеселителен парк, или чувството на радост и удовлетворение след като постигнем важна цел, са примери за естествени еуфорични настроения.

Добре е да се знае, че самодоволството и радостната възбуда не винаги показват здравословно поведение и състояние на човека.

„Първото нещо, което винаги оценяваме в медицинската история на пациента, е неговото състояние: чисто контактно. Ако постоянно е „на черешата“, това вече е симптом“, обяснява д-р Александър Мясников, известен лекар и телевизионен водещ.

Д-р Александър Мясников

Естествените еуфорични настроения понякога могат да бъдат предизвикани от неща като аеробни упражнения, секс и любов. Бегачите на дълги разстояния, например, описват изживяване, близко до еуфорията, което е известно като „дрогата на бегача“. Състоянието се характеризира с приятно чувство на еуфория.

Но еуфоричните настроения не винаги са нещо положително. Понякога чувството на еуфория може да бъде симптом на психично заболяване. В други случаи хората приемат психоактивни лекарства, за да изпитат прилив на еуфорично настроение. И в трети – може да е признак на заболяване.

Тази статия обсъжда характеристиките, видовете и причините за нездравословна еуфория

Когато пациентът е приет в такова състояние, което медицината нарича „болестно“, често се прави анализ за съдържанието на алкохол в кръвта. Ако има, пациентът ще бъде оставен да наспи и това е всичко – той представлява сериозен проблем и единственото, от което има нужда, е някой близък да го наблюдава. Ако обаче е прекалено развълнуван, а алкохолът в кръвта е нисък и пада, това вече е причина да се внимава, предупреждава д-р Александър Мясников. Всъщност, такава ситуация това може да е симптом на делириум тременс, който има смъртност от 30%. Заради това човекът се поставя в реанимация, на системи.

Също така, отбеляза лекарят, когато се появи еуфорично състояние с неадекватно поведение, човекът се проверява за наличие на чернодробни заболявания. По този начин може да се прояви чернодробна енцефалия (промяна в съзнанието на фона на чернодробна недостатъчност). Както казва д-р Александър Мясников, при такъв проблем може да има както грубо и неадекватно поведение, така и почти непрекъсната еуфория.

И също така, твърде доброто настроение, съчетано с желание постоянно да правите нещо и всичко във вас да ври и да кипи, може да бъде признак на биполярно разстройство (по-рано се наричаше маниакално-депресивен синдром).

„Трябва да се вгледате внимателно в човека. Ако говори, смее се, прави нещо и след това седи обезвъздушен, необходимо е да бъде заведен на психиатър“, обясни лекарят.

Редица лекарства също могат да повлияят върху развитието на патологична еуфория.

Признаци на еуфорично настроение

Когато изпитвате еуфорично настроение, то може да се почувства изключително радостно и приятно. Възможно е да усещате сигурност, да се чувствате подкрепени и безгрижни. Може да изпитате силно чувство за благополучие и увереност, че сте дълбоко свързани с другите и с останалия свят.

Тези чувства са нормална част от живота и помагат да се мотивират хората към здравословно поведение и общо процъфтяване. Въпреки това, понякога те са провокирани от забранени вещества или се изпитват заедно с други симптоми на психични заболявания.

Често еуфоричните настроения, свързани с психиатрични състояния или употреба на наркотици, могат да бъдат придружени от други симптоми, включително:

• Безпокойство;
• Объркване;
• Дезориентация;
• Халюцинации;
• Промени в настроението;
• Параноя;
• Тревога.

Видове еуфорични настроения

Някои специфични видове еуфорични настроения включват:

• Еуфорични настроения, предизвикани от психични разстройства

Има редица състояния на психичното здраве, които могат да причинят еуфорични настроения, включително биполярно разстройство, шизофрения и някои мозъчни нарушения.

• Еуфорични настроения, предизвикани от вещества

Наркотиците, които имат еуфоричен ефект, активират системата за възнаграждение на мозъка, което засилва употребата им и ги прави пристрастяващи. Някои вещества, които предизвикват чувство на еуфория, включват LSD, псилоцибин, кокаин , метамфетамини , екстази, кетамин, някои бензодиазепини, хероин, кодеин, фентанил и марихуана .

• Еуфорични настроения, предизвикани от лекарства

Лекарствата, отпускани с рецепта, също могат да предизвикат еуфорични ефекти. Това може да включва опиоидни болкоуспокояващи с рецепта, азотен оксид, алпразолам и клоназепам. Изследванията показват, че кортикостероидът преднизон, може да предизвика еуфорични настроения при някои индивиди.

• Еуфорични настроения, предизвикани от активност

Еуфорията може също да е резултат от естествени награди и от социални дейности. Ефектът на ендорфините се увеличава максимално от дейности, които са синхронизирани с други хора, като изпълнение на музика, групови упражнения, смях с приятел или правене на секс или влюбване в някого.

 

Въздействие на еуфоричните настроения

Еуфорията е едно от най-приятните психични състояния, но именно това изключително удоволствие може да я направи проблематична, когато е резултат от пристрастяващо лекарство (или поведение). След като хората приемат някакво вещество и изпитат чувство на еуфория, те искат да изпитат това чувство отново.

Психоактивните вещества предизвикват „прилив“ на ендорфини и други невротрансмитери във веригата за възнаграждение на мозъка. Ендорфините се освобождават естествено, когато преживяваме приятни неща, като например участие в творческа дейност. Въпреки това, лекарствата произвеждат по-високо ниво на ендорфини, отколкото обикновено произвеждаме сами. Тези високи нива създават приятни усещания, които ни карат да се чувстваме еуфорични.

С течение на времето пациентите трябва да приемат по-големи дози от дадено лекарство, за да почувстват изобщо ефекта му. Неприемането му може да доведе до симптоми на отнемане и чувство на дисфория.

С течение на времето често е необходимо повече вещество, за да продължите да изпитвате същите приятни чувства – феномен, известен като толерантност. За да продължат да изпитват еуфорични настроения, хората трябва да приемат повече и повече от онова, към което са развили зависимост.

Лечение на еуфорично настроение

Еуфорията е приятно емоционално състояние и не е психично отклонение само по себе си. Но понякога може да бъде симптом или признак на психично заболяване.

Ако имате проблем с психичното здраве, който е придружен от еуфория, както и други симптоми, трябва да говорите първо с личния лекар, който ще ви насочи към специалист.

Лечението на вашето основно заболяване, което причинява еуфоричното настроение, зависи от естеството на състоянието. Вашият лекар или терапевт може да препоръча психотерапия , но някои състояния е възможно да изискват употребата на лекарства, за да се контролират симптомите.

В много случаи вашият специфичен план за лечение може да включва комбинация от терапия, лекарства, промени в начина на живот и социална подкрепа.

Как да постигнете добра еуфория?

Има няколко начина за постигане на добро настроение, когато това не е патология. Така например д-р Александър Мясников отбеляза, че можете да спортувате, но в същото време, за да постигнете желания ефект във фитнеса, трябва да работите с не толкова с пълна отдаденост, колкото редовно и с желание.

Можете също така да почувствате удовлетворение, като направите нещо, което не си позволявате често. Например, да изядете тиган картофи, изпържени със свинска мас. На пръв поглед нищо особено, но не и ако ви се налага да спазвате някакви ограничения в храненето. Усещането за щастливо вълнение ще бъде само ако човек не се упреква за това, не започва да се тревожи за килограмите, които ще натрупа. Не трябва да ядете така всеки ден, оправдавайки всичко с повишаване на настроението, но понякога може да си позволите да получите едно такова удоволствие от живота.

Източник: www.krasotaimedicina.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *