Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

7 съвета за интимна хигиена, препоръчани от експерти по женското здраве

Има някои лесни практики и навици, които ще ви помогнат значително в поддържането на добра интимна хигиена и здраве

интимна хигиена
Поддържането на интимна хигиена е изключително важно

Поддържането на вулвата и вагината чисти е изключително важно. То е ключово за предотвратяване на инфекции, дразнене и неприятни миризми. Но интимната хигиена изисква по-специални грижи, защото обикновеното измиване със сапун може да причини проблеми.

Ето няколко основни насоки, които трябва да следвате, за да поддържате интимните си части чисти и здрави.

 

7 съвета за поддържане на интимна хигиена и здраве:

 

  1. Ходете на гинеколог

Ако сте на възраст между 18 и 65 години, трябва да ходите на гинеколог поне веднъж на 3 години, за да си направите цитонамазка, която тества за анормални клетки, които могат да сигнализират за рак или полово предавани инфекции.

В някои случаи може да се наложи да посещавате гинеколог по-често. Ако имате заболявания като човешки папилома вирус или хронични гъбични инфекции.

Ако забележите необичайно течение, нередовен цикъл или силна миризма, е нужно да посетите гинеколог незабавно.

 

  1. Избягвайте ароматизирани продукти

„Парфюмите и ароматизантите, добавени към продуктите за баня, могат да бъдат дразнещи за вулвата и вагината”, казва д-р Катрин Уайт, професор по акушерство и гинекология в Бостнския университет и автор на „Your Sexual Health”.

Някои от най-често срещаните ароматизирани продукти включват:

  • Тампони
  • Превръзки
  • Сапун
  • Лубриканти
  • Перилни препарати

Ако имате чувствителна кожа, тези ароматизирани продукти могат да причинят дразнене, парене и повишено вагинално течение.

„Ако изпитвате дискомфорт в интимните части, опитайте да използвате сапун без аромат и неароматизиран перилен препарат”, съветва Уайт.

„Особено важно е да избягвайте ароматизираните лубриканти, защото вътрешните стени на вагината са много чувствителни” казва Алийс Фоснайт, специалист по сексуална медицина.

Химикалите, които се съдържат в тези лубиканти, могат да променят нивото на pH във вагината и да разрушат деликатния баланс между „добрите” и „лошите” бактерии.

д-р Катрин Уайт
д-р Катрин Уайт, професор по акушерство и гинекология в Бостнския университет и автор на „Your Sexual Health”

 

  1. Мийте интимната област с топла вода всеки ден

„За да измиете вулвата си, нямате нужда от нищо повече от топла вода. Не е необходимо да се нанася сапун”, категорична е д-р Фоснайт.

„Вулвата е богата на мастни жлези, които секретират феромони и спомагат за балансирането на pH на гниталиите. Използването на друго освен вода може да намали това pH и да доведе до сърбеж, прекомерно течение и инфекции на пикочните пътища”, допълва още докторката.

 

  1. Уринирайте и почиствайте интимната зона след секс

Когато правите секс, бактериите могат да попаднат в утретрата. „Това може да увеличи риска от инфекция на пикочния мехур или пикочните пътища”, казва Уайт.

Пикаенето веднага или скоро след секс може да помогне за изхвърлянето на всички бактерии, които са попаднали в уретрата.

Трябва също да почистите и вулвата след секс. „Използвайте топла вода и чиста кърпа, за да отстраните мръсните остатъци, които може да са се задържали в областта на гениталиите”, съветва д-р Фоснайт.

Алийс Фоснайт, специалист по сексуална медицина
Алийс Фоснайт, специалист по сексуална медицина

 

  1. Поддържайте зоната суха

Поддържането на интимните части сухи е ключово за вашата вагинална хигиена. Носенето на потен клин за упражнения или мокър бански създава влажна среда, която е идеална за размножаването на бактерии.

Тази повишена влажност може да доведе до дразнене на кожата, повишено отделяне на секрет и увеличава риска от развитие на гъбична инфекция.

 

  1. Носете памучно бельо

Памукът е един от най-добрите материали за бельо, защото позволява на въздуха да преминава и е по-малко вероятно да задържа влага, отколкото тъкани като коприна или полиестер.

Тъканите, които улавят влагата и блокират въздушния поток, създават благоприятна среда за гъбични инфекции и бактериална вагиноза. Също така носенето на тези тъкани може да причини по-силна миризма.

 

  1. Носете широки дрехи в леглото или спете без бельо

Нощта е идеална възможност да дадете почивка на гениталната си зона от тесни или неудобни дрехи.

„Тесните дрехи могат да ограничат притока на кръв към гениталиите, както и да притиснат нервите, причинявайки болка или изтръпване”, казва Уайт.

Тесните дрехи също така създават повече триене в зоната около вагината, което може да причини изтъняване на кожата и дразнене.

Поради тази причина е добра идея да не носите бельо в леглото. Ако все пак препочитате да носите такова, изберете някое, което е от памук и има по-свободна кройка.

 

С помощта на тези лесни съвети ще запазите добра интимна хигиена и здраве

 

Изграждането на горепосочените навици за вагинална хигиена, като ежедневно измиване на вулвата, избягване на ароматизирани продукти и носенето на удобно памучно бельо ще помогнат да запазите интимната зона здрава и без раздразнения.

„Съветвам всяка жена да обърне внимание на продуктите си за баня, на перилните си препарати и на дрехите, които носи”, препоръчва Уайт.

Ако забележите миризма, дразнене или прекомерно течение, задължително потърсете консултация с гинеколог.

Източници: https://www.insider.com; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *