БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Как да разпознаем сериозните заболявания по външния вид?

Има заболявания, които са факт, но не се усещат. За тях ще ни подскажат не само изследванията, но и начина по който изглеждаме

 заболявания

Д-р Елена Малишева и нейните колеги разказаха в предаването „Живейте здрави!“ какви заболявания всеки може да види сам и какви мерки да предприемем, ако бъдат открити.

Д-р Елена Малишева

Проблем първи: лице, изкривено на една страна

Често такава деформация се споменава като част от симптоматиката на инсулта (мозъчен удар). Но лицето се изкривява, и половината от него буквално се плъзга надолу, докато няма нито болка, нито кръвното е повишено, нито по някакъв начин е засегнат говора.

Както отбеляза имунологът Андрей Продеус, това е възпалителна патология, която идва след усложнение на вирусна инфекция. Проблемът е свързан с факта, че лицевият нерв страда от оток, поради което се развива парализа. Нервната функция е нарушена и няма болка. Освен това проблемът може да се развие бързо – буквално за час, час и половина.

Като лечение, казва имунологът, се използва противовъзпалителна терапия, която трябва да се справи с такава реакция на имунната система. Предвидена е и стероидна терапия, тоест използването на хормони. И понякога лекарите предлагат лечение с имуноглобулини, които се прилагат венозно.

Д-р Елена Малишева допълни, че в никакъв случай не трябва да се отлага лечението, защото ако отокът продължи, ще се увреди трайно лицевият нерв и тогава лицето ще остане изкривено. При използване на хормони подуването бързо ще премине – буквално в рамките на един ден ситуацията ще се възстанови.

Проблем втори: загуба на вежди

Ако веждите започнат да падат, това също е причина да сте нащрек за здравето. Обикновено проблемът започва да е видим отвън. В същото време всички косми по тялото изтъняват, но веждите са по-забележими. Както отбелязват лекарите, това се дължи на факта, че няма достатъчно хормони на щитовидната жлеза, метаболизмът се забавя, растежът на космите се забавя или понякога спира напълно.

Съответно, трябва да отидете на ендокринолог и да изследвате хормоните на щитовидната жлеза, предимно TSH. Може да се направи и ултразвук на щитовидната жлеза, както да се предпишат и други изследвания.

Известен недостатък днес е страстта към допълването и оформянето на веждите с техника, подобна на татуировката – заради това е лесно да не забележите, че собствената ви вежда е станала по-тънка.

Проблем трети: изпъкнали очи

Болестта на Грейвс е резултат от хиперфункция на щитовидната жлеза. На нейния фон тъканта зад окото започва да расте и го избутва напред. Всъщност, окото не се увеличава от само себе си, то само излиза напред. Но може да стърчи толкова много, че клепачите да не се затварят.

Лекарите отбелязват, че подобна ситуация, разбира се, трябва да бъде разгледана много обстойно. В крайна сметка, ако окото не се затваря, ще започнат различни проблеми с роговицата и други части на зрителния орган.

Първо трябва да отидете на ендокринолог, да направите изследвания на щитовидната жлеза, за да определите нивото на хормоните. След това ще се използват техники за намаляване на тъканта, която е нараснала зад окото. Обикновено това е специална хормонална терапия, при която лекарствата се инжектират директно зад окото, за да се премахне подуването. Това може да бъде направено от офталмолог.

Понякога се използва операция за отстраняване на част от тъканта и препозициониране на окото. Обикновено такива операции се извършват от онкоофталмолози.

Проблем четвърти: прекомерно изпотяване

Изпотяването е нормален процес. Потта е течен секрет, съдържащ определени вещества, главно електролити. Има няколко причини, поради които се появява изпотяване, което е не само неприятен, но и забележим симптом.

Първата и основна е терморегулацията

В процеса на изпотяване тялото регулира вътрешната температура. Също така потта помага за пречистването му от токсини. В по-голяма степен за това са отговорни бъбреците и черният дроб, но при необходимост тази работа може да бъде свършена и от потните жлези. Третата функция е личната миризма, с помощта на която човек може да бъде разпознат.

Както отбеляза д-р Малишева, изпотяването е неразделна част от поддържането на хомеостазата, тоест постоянството на вътрешната среда на тялото. Един от основните ѝ показатели е поддържане на постоянна температура на тялото, която е около 37 градуса.

Съществуват обаче редица специфични причини, поради които човек може да развие изпотяване. И някои от тях изискват спешна консултация и преглед от лекар.

Една такава причина е ракът на кръвта

Д-р Андрей Продеус

В този случай телесната температура може да се повиши и до доста високи стойности. Освен това се добавя химиотерапия. Имунологът Андрей Продеус отбелязва, че в такава ситуация изпотяването не е терморегулация в обичайния смисъл на думата. Текущата инфекция и повишената телесна температура също причиняват изпотяване. Обикновено оплакванията на пациентите са свързани с нощно изпотяване.

Елена Малишева уточни, че потта може да се появи поради температура на фона на някакво заболяване, за да се намали топлината. Освен това организмът може да си помогне по този начин при трудно лечение, когато прочистването само с урина и изпражнения е невъзможно – концентрациите на токсини са твърде високи. И ако изведнъж започнете да се потите, като преди не сте имали такъв проблем, струва си да се направи кръвен тест, за да проверите дали всичко е наред.

Друга причина са проблемите с щитовидната жлеза

Изпотяването, когато се появява обилно през нощта, и ако потта е лепкава, може да е признак на проблеми с щитовидната жлеза, по-специално хипертиреоидизъм. Това се дължи на факта, че се произвеждат много хормони и тялото трябва по някакъв начин да премахне енергията, свързана с това, и излишната топлина, за да не прегрее. И то може да се справи с помощта на прекомерно отделяне на пот. Нощното изпотяване е причина да посетите ендокринолог и да изследвате тироид-стимулиращия хормон (TSH).

Третата причина е наднорменото тегло

В края на краищата излишните килограми са както голяма площ, така и повишено натоварване на тялото. Повече жлези – повече изпотяване, тъй като тялото се страхува, че ще прегрее. Струва си да припомним, че само в подмишницата има 500 потни жлези на кубичен сантиметър. Разбира се, ако сте с наднормено тегло, основната препоръка е да отслабнете. Но ако изпотяването пречи на начина, по който сте свикнали да живеете, може да се справите с помощта на ботулинов токсин. Въвежда се в зоната на особено активно изпотяване, резултатът се появява бързо и продължава 8-12 месеца.

Важно е да се знае: ако потта е с променена миризма, трябва да се консултирате с лекар. В крайна сметка това показва някакъв вид провал в начина, по който тялото функционира.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *