Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Вредни ли са ароматизираните свещи?

Ароматизираните свещи са любими дори на онези, които не се интересуват от ароматерапия, масла и дифузери

Ако ароматизираните свещи не са купени от тях, то са получени като подарък. Произвеждат се от компании, които правят парфюми или от такива за домашен декор. Има и свещи, които се правят ръчно и в малки серии от художници или най-обикновени ентусиасти. Миризмите варират от традиционна ванилия или лавандула до „вагината на Гуинет Полтроу“ (това е просто смело име за смес от аромати на здравец и бергамот).

Друг вариант, който не губи популярност, са пръчиците, които разпространяват аромат, когато се запалят. Решихме да разберем дали миризливите продукти, които ароматизират помещенията чрез горене, са вредни, и какво да търсите, когато избирате такива предмети за дома.

Има ли опасни съставки в ароматизираните свещи?

Информация за опасностите от свещите – с и без аромати – най-често може да намерите в сайтове, посветени на натуралната козметика. В него се посочва , че парафиновите свещи освобождават повече от дузина канцерогенни компоненти при изгаряне, за разлика от „безопасния“ пчелен или соев восък.

В САЩ има National Candle Association (NCA), която се занимава с безопасността на свещите и определя стандартите за тяхното производство. Според нея всички свещи горят по един и същ начин, а ароматите, независимо дали са синтетични или естествени, не отделят токсични вещества.

Едно проучване, проведено от изследователи в САЩ и Европа, заключава , че при „нормални условия“ ароматизираните свещи не са вредни за здравето. В друго проучване от Университета на Южна Каролина се казва, че парафиновите свещи все още излъчват вещества, които могат да доведат до бронхиална астма или дори рак – но на теория, ако ги палите ежедневно и в продължение на много години.

Друго изследване показа, че свещите и ароматните пръчици могат да съдържат много вредни компоненти – от малки, твърди частици, които замърсяват въздуха, до олово, което се добавя към фитилите, въпреки че например американските фирми отдавна не слагат олово в пръчиците, които произвеждат (за разлика от индийските).

Преди няколко години The Telegraph съобщи за резултатите от проучване, проведено в университета в Йорк

Оказа се, че компонентът лимонен (или още дипентѐн), който придава на продукта цитрусов вкус и аромат, може да бъде опасен. Във въздуха бързо се превръща в канцерогенен формалдехид. Като цяло има доказателства, че употребата на свещи може да бъде вредна, но все още не е ясно до каква степен – все пак хората използват аромати и горят свещи от хиляди години и не са докладвани потвърдени случаи на свързани заболявания. Очевидно най-добрият подход е умереността, както и добрата вентилация и противопожарната безопасност.

Ами пръчиците?

Авторите на едно от изследванията твърдят, че димът на ароматните пръчици е по-опасен от цигарения дим – в лабораторен експеримент той по-често причинява мутации в клетките на животни и бактерии. Струва си да се отбележи, че са тествани само четири стика и една цигара, а двама от изследователите са служители на тютюнева компания. В допълнение, димът от цигари при пушене отива директно в белите дробове, така че ефектът върху белодробните клетки може да бъде различен. Все пак е вероятно вредата от честото използване на ароматни пръчици да се сравни с вредата от пасивното пушене. За разлика от свещите, които се произвеждат от големи марки, загрижени за репутацията, произходът на пръчиците често е неизвестен.

В Тайван са изследвали проби от въздуха в храмове, постоянно опушени с тамян

Оказало се, че концентрацията на канцерогени (полициклични ароматни въглеводороди) е много висока.

Нивата им били четиридесет и пет пъти по-високи от тези в стаите на пушачи, например. Съобщава се, че честата употреба на тамян повишава риска от респираторни проблеми, алергичен контактен дерматит и неоплазми. Препоръките на учените се свеждат до намаляване на времето, прекарано в помещенията, където се горят ароматни пръчици, а ако правите това у дома, проветрявайте добре. Всяко горене води до дим, а димът може да раздразни белите дробове и да ги разболее.

Кои свещи са най-добри за вашето здраве?

Изгарянето на почти всичко има потенциал да отдели химикали, които могат да навредят на вашето здраве.

Димът от запалените свещи в добре проветрено помещение е малко вероятно да има значително въздействие върху здравословното ви състояние, в сравнение със замърсения въздух, което вдишвате всеки ден.

Ако искате да сведете до минимум количеството прахови частици, които вдишвате, придържането към свещи, произведени от естествени източници, е най-добрият ви вариант.

Според едно проучване от 2014-а година, свещите, направени от палмов стеарин, освобождават само половината от саждите, отколкото свещите, направени от парафин. Изследователите също така обясняват, че естествените свещи изглежда освобождават най-малкото количество потенциално опасни химикали.

Някои опции за естествени свещи включват:

– кокосов восък;
– пчелен восък;
– соев восък;
– палмов восък;
– растителен восък.

Как да използвате ароматизираните свещи?

Изявленията на NCA (National Candle Association) относно безопасността на свещите идват с важно предупреждение – свещите трябва да са с добро качество и да се използват правилно. Ароматните композиции е добре да отговарят на стандартите на Международната парфюмерийна асоциация (International Fragrance Association, IFRA). В същото време е трудно да се намери връзка към сертификата IFRA на уебсайтовете на производителите или на опаковките, но се разбира, че достойните марки вече отговарят на тези стандарти (в противен случай те ще се сблъскат с проблеми като изземване на продукция и т.н.). Като цяло можем да препоръчаме да не купувате евтини свещи с неизвестен произход – най-вероятно качеството им ще бъде по-лошо и компонентите може да са вредни.

На уебсайта на парфюмната марка Jo Malone можете да намерите съвети за правилното използване на ароматизирани свещи:

– не ги оставяйте да горят без надзор;
– не палете свещи на течение;
– не оставяйте фитила да изгори напълно;
– предпазвайте повърхността на която свещта стои.

За да може повърхността на восъка да остане равна, без дупка в центъра, не бива да гасите свещта твърде силно и бързо – трябва да оставите цялата повърхност да се разтопи. При хора с астма и други алергични заболявания, летливите вещества могат да предизвикат нежелана реакция – това обаче се отнася не само за запалените ароматни свещи. Не палете свещи и пръчици в малки затворени помещения като баня – мястото трябва да е добре проветрено.

Източник: www.healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *