Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Грешки след преболедуване от ковид

Постковид синдромът може да се развие независимо от тежестта на протичане на COVID-19 и да се прояви с различни симптоми

ковидВирусът отключва продължително възпаление в много системи и органи.

Често човек, който е минал заболяването, се смята за здрав, но след известно време усложненията се усещат. Може ли това да се избегне?

Ето какво казва лекарят-терапевт Ирина Губанова.

Грешка №1 в постковидното лечение – ​​забавено начало на терапията

Лечението на последствията от прекаран ковид веднага и след известно време са задачи с различна сложност. Затова дори след „лек“ коронавирус има смисъл всеки болен да проверява здравето си. Това ще помогне да се избегнат инсулти, инфаркти, тромбози и емболии при постковид синдром, които често се наблюдават дори при млади пациенти, прекарали заболяването. Изследванията и прегледите отнемат от 1 до 3 дни. Това ще ви позволи надеждно да научите за възможните рискове и да уцелите вярната посока за по-нататъшни действия.

Ирина Губанова

Грешка №2 – Възстановяване по предчувствие

Кои пост-COVID симптоми изискват задължителна медицинска помощ и в кои случаи можете да опитате да се справите сами?

Изключително трудно е да се отговори на този въпрос. COVID-19 е ново заболяване и независимите опити да се разбере заради кое се нуждаете от помощ и кое може да изчезне от само себе си са изпълнени с подценяване на последствията.

Със сигурност можем да кажем, че трябва незабавно да отидете на лекар, ако:

– след заболяване пулсът се ускорява с 20 или повече удара в минута, когато човек стане от седнало или легнало положение;

– в легнало положение пулсът е над 76, в седнало положение – 98, в изправено положение – 122;

– кръвното налягане в покой е над 130/80 mmHg, въпреки факта, че преди това не се е повишавало;

– след прекаран COVID-19 предписаната антихипертензивна терапия спира да помага;

– при всяко леко натоварване или в покой се появява безпричинен задух;

– На фона на нормално кръвно налягане се появява замаяност или остра слабост;

– зрението бързо намалява;

– мускулната слабост или болката не изчезват или се засилват, и опитите за лечение с локални противовъзпалителни мехлеми/гелове или таблетки НСПВС за 3-5 дни не дават резултат.

Състояния, при които е по-добре да потърсите квалифицирана помощ

„Мъгла в главата“, главоболие и безсъние, които често се срещат при пост-COVID синдрома

Причините за така наречената „мъгла в главата“ могат да бъдат много. Ако това усещане е еднократно, тогава най-вероятно няма нищо сериозно.

Ако „мозъчната мъгла“ се повтаря периодично, би било разумно да се консултирате с общопрактикуващ лекар, невролог или кардиолог. Когато се установи причината за това състояние, ще са необходими други специалисти.

Повтарящите се главоболия изискват медицинско обсъждане, ако не изчезнат в рамките на две седмици. Ако главоболието е придружено от повишаване на кръвното налягане, по-добре е незабавно да се консултирате с лекар.

Що се отнася до нарушенията на съня, трябва да се консултирате с лекар, ако редовно се събуждате посред нощ. Първо трябва да се свържете с терапевт, а след това може да се нуждаете от по-тесни специалисти – невролог, кардиолог и сомнолог.

Нарушения на стомашно-чревния тракт

Често първите симптоми на COVID-19 са гадене, повръщане, диария, липса или намален апетит, подуване на корема или коремна болка. По време на заболяване често се нарушава ензимната функция на черния дроб и панкреаса и чревната микрофлора страда.

За да се възстанови функцията на стомашно-чревния тракт, е необходимо да се спазва диета – храненето трябва да бъде балансирано, термично щадящо, да включва достатъчен прием на вода и фибри, пресни плодове и зеленчуци. Ако тези мерки не помогнат, е необходимо да се подложите на преглед и лечение от гастроентеролог.

Ускоряване на възстановяването на обонянието/вкуса

Десетки хиляди хора след ковид страдат от паросмия (изкривяване на вкуса), която продължава с месеци или години. Степента на възстановяване до голяма степен зависи от времето на лечение и пълната терапия в началото на заболяването. Ако загубите обонянието или вкуса си, препоръчително е незабавно да се консултирате с лекар, който ще предпише лекарства, които ще ви помогнат да ги възстановите.

Спиране на косопада

Има шампоани за косопад, но ако те не забавят или спрат процеса за една до две седмици, тогава е препоръчително да се консултирате с лекар.

Влошена памет и намалена концентрация на вниманието след прекаран ковид

Подобни последствия след инфекциозни заболявания не са рядкост и в повечето случаи не са свързани с хормоните на хипофизата. Това е проява на така нареченото страдание на нервната тъкан на мозъка. Без задълбочен преглед и изследване на пациента е трудно да се каже колко дълго ще продължат подобни явления.

Според статистиката на китайските лекари, около 40% от пациентите, които са се възстановили от коронавирус, страдат от остро развитие на объркване. Около 80% от пациентите, прекарали Covid-19, имат някаква степен на когнитивно увреждане под формата на деменция, тревожност или депресия. За да се изведе пациентът от това състояние, са достатъчни някои елементарни мерки: нормализиране условията за възстановяване (сън и бодърстване, осигуряване на пълноценен сън през нощта, ходене пеш през деня и спазване на правилна, най-често класическа здравословна диета.

Въпреки това, за начало е необходимо да се изключат други здравословни проблеми, включително заболявания на хипофизната жлеза.

Трябва да се знае, че дисбалансът на хормоните на хипофизата провокира две ясно изразени заболявания. Ако хипофизната жлеза произвежда твърде много хормон на растежа – акромегалия, поради което чертите на човека рязко се уголемяват, а растежът може да достигне повече от два метра. Ако е твърде малко – хипофизен нанизъм (липса на растежен хормон). И двете заболявания се повлияват добре от проведено навременно лечение.

Нарушеното производството на адренокортикотропен хормон (АКТХ) и кортизол от надбъбречните жлези може да причини болестта на Кушинг, което води до много тежки заболявания: фрактури на костите, увреждане на сърцето и кръвоносните съдове. Този синдром прави човек беззащитен срещу инфекция и обезобразява на външния вид, което води до особен вид затлъстяване. Съвременната неврохирургия, заедно със специални лекарства, може да реши подобни здравословни проблеми.

При аденом на хипофизата днес се извършва неврохирургично лечение. Смъртността при такива хирургични интервенции е намаляла от 20% (в началото на 20 век) до по-малко от един процент днес.

Между другото!

Днес всеки пациент, прекарал ковид, трябва да направи задълбочен медицински преглед. За да не се объркате кое след кое изследване следва, разделени са на два етапа.

Първият етап включва задължителни изследвания:

– общи и биохимични кръвни изследвания;

– сатурация (насищане на кръвта с кислород);

– 6-минутен тест за ходене;

– спирометрия или спирография (оценка на състоянието на белите дробове);

– рентгенография на гръден кош;

– определяне на D-димер в кръвта (за пациенти с умерен и тежък ковид) – за оценка на риска от тромбоза;

– заключение на общопрактикуващ лекар.

Вторият етап е необходим за пациенти, при които са открити отклонения на първия етап.

– Ако сатурацията е под 94% или тестът с ходене показа проблеми, се назначават ехокардиография и компютърна томография .

– Ако концентрацията на D-димер е над нормата, се извършва доплерография на съдовете на долните крайници.

Ако се установят усложнения, назначава се лечение в болница или рехабилитация.

Ето защо е важно прекаралите ковид пациенти да обръщат по-голямо внимание на здравето си, включително и да не пропускат назначените изследвания.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *