Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо разширените вени се влошават през лятото?

Ако разширените вени са потвърдени с диагноза, лятото ще е труден сезон за онези, които страдат от това заболяване


Докато разширените вени са просто грозни и могат да попречат на хората да носят къси панталони, поли или дори бански костюми през летните месеци, други откриват, че топлината е в състояние да ги накара да се усещат още по-неудобни или болезнени. Д-р Еди Шалонър, съдов хирург, обяснява защо това е така.

Еди Шалонър

„Горещото време кара вените да се подуват повече и това прави симптомите на дискомфорт много по-лоши. Носенето на шорти или поли при затопляне на времето излага вените на показ. Поради тези причини сме склонни да виждаме повече пациенти, идващи в клиниката, когато зимата се превръща в пролет.“

Кой най-често страда от разширени вени?

Разширените вени са често срещани при възрастни хора (както мъже, така и жени). Някои проучвания показват, че с напредване на възрастта един на всеки трима души страда от умерени до тежки проблеми с вените. Дефинирани като разширени участъци от вената, те се причиняват от клапите (отговорни за правилната циркулация на кръвта от и към сърцето), които не работят правилно. Обикновено се виждат по краката или стъпалата точно под повърхностния слой на кожата. Не само видими, разширените вени могат да причинят грозни и в някои случаи неудобни и болезнени издутини.

Въпреки че семейната анамнеза за проблеми с вените е възможно да играе роля, бременността и наднорменото тегло също могат да бъдат фактори, допринасящи за развитието на отслабени вени. При хората, които извършват активна или физическа работа, продължителните периоди на изправено положение също могат да бъдат фактор, дори ако индивидът иначе е здрав.

Горещото време срещу разширените вени

Горещото време кара всички вени да се разширяват, особено на повърхността на кожата, тъй като тялото се опитва да губи топлина и да поддържа постоянна температура. Това е част от нормалния отговор на жегата, точно както изпотяването, и не означава непременно, че вените са необичайни или пък че има някакъв по-сериозен проблем с тях. Сериозността на положението с разширените вени може да бъде потвърдена само съдов хирург, след направен преглед и назначени изследвания.

Само летните горещини няма да ги причинят, но ако вече имате разширени вени, те могат да се усещат много по-зле при горещо време. Докато тялото се опитва да се охлади, вените изпъкват и се подуват дори повече от нормалното, което е причина за допълнителна болка, пулсиране и подуване около глезените.

VeinSense Beautiful Legs Formula – за красиви крака без разширени вени
VeinSense Beautiful Legs Formula – за красиви крака без разширени вени

Има три основни причини за лятно обостряне на разширените вени:

• намален тонус на вените;
• общо забавяне на кръвообращението в долните крайници;
• висок риск от образуване на кръвни съсиреци.

Хората трябва да имат предвид, че при температура на въздуха 23-25 ​​​​градуса разширените вени се влошават, а при по-висока температура (на 30 градуса) това се усеща и при здрави индивиди. Изтънените стени на вените и кръвоносните съдове се разпъват, притокът на кръв се увеличава и венозните клапи не могат да се справят със ситуацията. Кръвта частично се задържа в съдовете, заради което се вижда син цвят върху кожата. Краката се подуват, усеща се тежест, вените изглеждат плашещи, а при натиск върху такова място се усеща изтръпване или дори болка.

Как да се облекчи натиска върху разширените вени през лятото?

Разбира се, не чакайте обостреното състояние на вените да мине от само себе си, а потърсете съвет от флеболог.

От „домашните“ превантивни мерки се препоръчва следното:

• не се прегрявайте, не стойте с часове на плажа, опитайте се да се скриете на сянка, разхождайте се от време на време;

• пийте повече вода;

• ходете боси по тревата и плувайте повече;

• придобийте навик за редовни контрастни душове – това е чудесен начин за „изпомпване“ на вените. Промяната на температурата на излагане помага за укрепване на стените на кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението. Основното е, че температурната разлика не трябва да бъде твърде рязка;

• следете нивото на физическа активност на краката (липса е вредна не по-малко от претоварването);

• избягвайте тесни дрехи и обувки (съвет особено за жените: не носете високи токчета, те също могат да попречат на изтичането на кръвта);

• не забравяйте през лятото винаги да използвате овлажнители и слънцезащитни продукти.

Немедикаментозно лечение на разширени вени

Ако се борите с разширени вени, може би вече знаете, че не можете да направите много. Може да легнете с повдигнати крака или да използвате компресионни чорапи, за да облекчите дискомфорта. Много хора избягват носенето на такива чорапи. Често се чуват оплаквания, че те са още по-неудобни за носене при горещо време.

От време на време разтривайте краката с охлаждащ гел или използвайте подходящ билков крем за подхранване, омекотяване и тонизиране на кожата при разширени вени.

ВЕНОТОН - S Единственият продукт за разширени вени, който решава проблема до 10 дни

 

Изброените до тук мерки предлагат само временно облекчение. Търсенето на медицинско лечение е сигурен начин за разрешаване на проблемите с разширените вени в дългосрочен план.

Източници: www.benendenhospital.org.uk, www.centerforvaricoseveins.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *