ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

7 летни плодове, полезни при ревматоиден артрит

Консумацията на някои плодове може да облекчи възпалението при ревматоиден артрит

плодове, полезни при ревматоиден артрит
Динята е богата на съединения, които са много полезни за ставите

Лятото е време за свежи плодове. Ако имате ревматоиден артрит може да се възползвате от изобилието от вкусни плодове, които сезонът предлага. Те са заредени с антиоксиданти, витамини и полифеноли (органични съединения, намиращи се в растенията), които помагат за намаляване на оксидативния стрес и борбата с възпалението.

Няма по-подходящо време да включите пресни плодове в диетата си от лятото.

Ако се притеснявате за захарта, която се съдържа в плодовете – не е нужно. Ето какво казва по въпроса Рут Фречман, регистриран диетолог и автор на „The Easy Arthritis Diet Cookboook”.

„Има огромна разлика между парче шоколад и плод. Да, всеки въхлехидрат се разгражда до захар. Плодовете обаче носят и много други полезни вещества, като витамини, минерали, фибри и фитонутриенти, които намаляват възпалението. А парчето шоколад е просто добавена захар с много калории, но по-малко хранителни вещества”.

Рут Фречман ревматоиден артрит
Рут Фречман, регистриран диетолог и автор на „The Easy Arthritis Diet Cookboook”

Плодове, полезни за хора с ревматоиден артрит:

 

  1. Череши

Проучване, публикувано в “Nutrients” през 2018 г. относно ползите за здравето от черешите, установява, че те са чудесен източник на полифеноли и витамин C, които имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Учените установяват, че консумацията на череши намалява маркерите за оксидативен стрес в 8 от 10 теста, намалява възпалението в 11 от 16 теста, нормализира кръвното в 8 от 9 теста и помага при артритни болки в 5 от 5 теста.

 

  1. Плодове с костилки и цитрусови плодове

Плодовете с костилки (праскови, кайсии, сливи) и цитрусовите плодове (лимони, портокали, лайм) са пълни с антиоксиданти, противовъзпалителни съединения и витамин C. Може да звучи нелогично, но консервираните праскови всъщност съдържат повече витамин C отколкото пресните.

 

  1. Нар

Изследване, публикувано в “The International Journal of Clinical Practice” през 2021 г., установява, че наровете спомагат за управление на усложненията от ревматоиден артрит чрез намаляване на възпалението.

Нарът е изключително богат на полифеноли, които са мощни антиоксиданти. Плодът също така съдържа и витамин K, който е добър за намаляване на подуването на ставите и участва в изграждането на хрущялите и костите.

 

  1. Горски плодове и касис

Горските плодове имат невероятно високо съдържание на антиоксидани, но също така са богати и на антоцианини (те предават червения, синия или лилавия цвят на някои растения), кверцитин и различни видове фенолни киселини. Всички тези вещества спомагат значително за намаляване на възпалителните процеси.

Рут Фречман препоръчва горските плодове да се смесват с кисело мляко и гранола за закуска.

 

  1. Ананас

„Анансите са чудесен начин за набавяне на витамин C, но те също така осигуряват и бромелаин. Това е ензим, който е много полезен за храносмилането”, категорична е диетоложката.

Ананасът е невероятно вкусен за консумация пресен, но може и да го запечете на скара, което го кара да се карамелизира и го прави още по-изкушаващ.

 

  1. Диня

Този утоляващ жаждата плод е пълен цитрулин, ликопен, полифеноли и витамини A и C, всички от които имат силни антиоксидантни свойства и насърчават здравето на ставите. Множество проучвания доказват, че динята е сред най-полезните плодове и се препоръчва при заболявания и състояния, като диабет, рак и затлъстяване.

 

  1. Грозде

Според Фречман бялото и черното грозде са добри източници на антиоксиданти и полифеноли. Тъмното грозде съдържа също и ресвератрол. Това е естествен полифенол, за които е известно, че притежава противовъзпалителни и противоракови свойства.

 

Не разчитайте само на храненето

 

За да управлявате състоянието е нужно и движение. Леките аеробни упражнения, плуването и цялостното укрепване на мускулите са ключови за подобряване на качеството на живот при хора, страдащи от ревматоиден артрит.

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.ruthfrechman.com; https://pixabay.com/

Артромин
АРТРОМИН – билкова хранителна добавка за подобряване на подвижността и болките в ставите

ревматоиден артрит

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *