Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Комари – какво ги привлича и как да се предпазим?

Има определени неща, които допълнително привличат досадните комари, добре е да знаете кои са те

комари
Комарите пренасят опасни болести и бактерии

Днес се предлагат много продукти като лосиони, спрейове, репеленти и гривни, които да ни предпазват от комари. Установено е обаче, че те стават все по-резистентни към тях, което прави тези средства все по-малко ефективни.

Най-притеснителното при ухапванията от комари не са сърбящите пъпки, а фактът, че те са носители на паразити и вирусни заболявания като:

  • Денга
  • Вирус Чикунгуня
  • Различни видове енцефалити
  • Малария

Имайки предвид заразите, които разнасят, е добре да знаете кое ги привлича и как да се предпазите от тях. По-надолу ще научите няколко интересни факти, които най-вероятно не знаете.

 

Какво привлича комарите?

 

  1. Кръвна група

Когато комарите ни хапят, това, което те се опитват да направят, е да абсорбират протеините в кръвта ни. В този смисъл се смята, че хората с кръвгна група 0 са по-желани от комарите.

  1. Въглероден двуокис

Комарите имат способносстта да откриват прлячката си благодарение на въглеродния диоксид, които изкарваме при дишане.

  1. Телесна миризма

Неприятните насекоми могат да открият и жетрвата си по телесната миризма от изпотяване. Мирисът, причинен от млечна киселина, урея и амоняк, привлича комарите.

Най-апетитни за тях са хората, които имат повишена телесна температура или са спортували.

  1. Консумация на бира

Изпиването дори на една бира може да привлече комарите. Смята се, че това привличане се дължи на наличието на етанол (алкохол) в бирата. Това твърдение не е науно доказано, но много хора твърдят, че са забелязвали този ефект от консумацията на бира.

  1. Цвят на облеклото

За мнозина може да звучи абсурдно, но комарите търсят плячката си не само по миризма, но и по цвят. Поради тази причина се предполага, че когато човек носи дрехи, които изпъкват сред оконлата среда, като черно, тъмносиньо или червено, те привличат комари.

  1. Бременност

Проучванията показват, че бременните жени привличат двойно повече комари. Това е така, защото:

  • Бременните отделят 21% повече въглероден диоксид
  • Телесната им температура се повишава над нормалното
  1. Бактерии

Комарите са привлечени от области на тялото, където има повече бактерии. Порати тази причина не е изненадващо, че те често предпочитат да хапят по краката и глезените.

Интересен факт за големината на пъпките:

Много хора вярват, че размерът на ухапването зависи от това колко време комарът е смучел кръв. Истината обаче е, че това зависи от реакцията на имунната система към отровата, която вкарва в кожата след ухапването.

 

Предпазване от ухапване с натурални средства

 

Въпреки че компаниите все още се опитват да разработят продукти, които са напълно ефективни при отблъскването на комари, в момента всичко е в процес на изследване.

Може да се предпазите максимално от неприятните кръвопийци по естествен начин. Използвайте етерично масло от лимонов евкалипт върху кожата си. Маслото е напълно безвредно и е много ефективен репелент.

Друга естествена алтернатива е натриването на есенция от чесън върху кожата, но тя има неприятна миризма, което я прави неподходяща за използване сред други хора.

Източници: https://steptohealth.com/; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *