Астматичния пристъп е опасно състояние

Да проследим какво се случва по време на пристъпа на бронхиална астма. Бронхитите (мъничките разклонения от дихателното дърво) се свиват вследствие на рязкото съкращение на мускулите клетки в техните стени. А също и заради възпаления, оток, събиране на слуз и задръстване. Астматичните пристъпи са с различна степен на тежест, но във всички случаи непременно трябва да бъдат овладени. Разбира се, най-добре е въобще да не се допускат, да не се стига до тях. Това не е толкова трудно, стига да знаете трите периода на развитие на пристъпа-предшественици, разгар(задушаване) и обратно развитие.

Периодът на предшествениците настъпва няколко минути или няколко часа. А може и дори няколко дни преди пристъпа. Запомнете с какви симптоми се проявяват тези предвестници: обилно отделяне на секрет от носната лигавица; кихане; сърбеж в очите и по кожата; пристъпообразна кашлица; задух; главоболие; умора; прекалена диуреза; честа промяна на настроението. Именно в този стадий може и трябва да приемете препарат за овладяване на пристъпа и така да не му позволите да се развие.

Периодът на разгара се проявява по следния начин: поява се усещане за недостиг на въздух, стягане в гърдите, изразен задух. Кратки вдишвания и бавни издишвания. Вдишването се съпровожда с гръмки продължителни свиващи хрипове, чувани от разстояние. Човекът не може дума да продума, лицето му бледнее и придобива синкав оттенък.

По време на пристъпа може да се наблюдава кашлица с много трудно отделяни гъсти храчки.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *