Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Най-здравословните храни по време на овулация

Наблягането на определени храни и избягването на други, по време на овулация, може да окаже значителен ефект върху плодовитостта

Овулация
Цитрусовите плодове са изключително полезни в периода на овулация

Менструалният цикъл се състои от четири фази – менструална фаза, фоликуларна фаза, овулаторна фаза и лутеална фаза. Хранителни нужди на женското тяло се променят значително по време на различните фази. Овулацията е периодът, когато жената е най-плодовитa и тялото се нуждане от възможно най-много храни, богати на витамини от групата B.

Овулацията също така е период, в които много жени изпитват промени в настроението, подуване на корема, болки и други дискомфортни състояния. Добрата новина е, че неприятните усещания могат да се минимизират с правилно хранене.

 

Какво е овулация и защо е важна тази фаза?

 

Овулацията е репродуктивен процес, който управлява плодовитостта на жената. Проучванията показват, че тя най-често се наблюдава на 15-ти ден от менструалния цикъл.

След началото на овулационната фаза нивата на естроген намаляват, а нивата на прогестерон се повишават. Тези промени в хормоналните нива често се отразяват на настроението. Някои жени могат да станат раздразнителни, тревожни или депресирани поради намалената секреция на естроген.

Това е естествен феномен, възникващ в женското тяло, който осигурява възможно най-високи шансове за зачеване на дете. Ето защо трябва да се грижите особено много за тялото си през този период.

 

Храни, от които тялото се нуждае по време на овуалция:

 

  1. Пълномаслено мляко и млечни продукти

Пълномасленото мляко и млечните продукти увеличават честотата на менструлания цикъл. Тези храни са особено полезни за жени с нередовна овулация.

Носкомасленото мляко действа по обратния начин. То причинява хормонални съмущения и е препоръчително да се избягва.

 

  1. Фасул и леща

Тези храни са чудесни източници на растителни протеини и също така съдържат големи количества фибри и фолиева киселина. Протеините, които са на растителна основа, са по-полезни за тялото, отколкото животинските такива за жени в овулационната фаза на менструалния цикъл.

 

  1. Плодове, богати на витамин C

Цитрусовите плодове не само са богати на витамин C. Те съдържат и редица други важни хранителни вещества. Те осигуряват на тялото фолиева киселина, калций и втамин B. Известно е, че тези съединения насърчават процеса на овулация.

 

  1. Домати

Доматите, когато са сготвени, повишават плодовитостта при мъжете и жените. Това е така, защото те съдържат активната съставка „ликопен”. Този компонент предпазва от появата на ендометриоза и повишава плодовитостта при жените.

 

  1. Авокадо

Авокадото е богато на витамини E и C. Освен това то съдържа ключови за организма хранителни вещества като калий, фолиева киселина, антиоксиданти и фибри. Тези нутриенти са от изключително значение за жените, които желаят да забременеят. Също така авокадото съдейства за регулиране на менструацията и подпомага хормоналния баланс.

 

  1. Кисело мляко

Киселото мляко съдържа всички необходими съставки за поддържане здравословен овулационен процес. В състава му влизат фолиева киселина, калциферол, калций и пробиотици.

 

  1. Аспержи

Аспержите са хранителище на витамини A, B, C и K. Наред с тези витамини, аспержите са богати и на цинк, селен и фолиева киселина. Ежедневната консумация на аспержи ще ви помогне да поддържате стабилен овулационен период.

 

Храни, които да избягвате по време на овулация:

 

В този най-фертилен период от месеца е добре да избягвате определени храни, ако искате да забременеете. В дългосрочен план избягването на тези храни помага за поддържането на добър репродуктивен живот и насърчава доброто здраве.

 

  1. Бърза храна

Нездравословните храни и пърженото съдържат наситени мазнини, които е добре да ограничите. Проучванията показват, че жените, които се хранят нездравословно често страдат от нередовен менструален цикъл. Преработените храни влошават репродуктивното здраве.

 

  1. Кафе

Кафето или кофеинът във всички форми влияят драстично на овулацията, ако надвишава 200 милиграма дневно. Опитайте се да ограничите кофеина до по-малко от 200 милиграма на ден или не пийте повече от 1 чаша кафе, когато сте в овулационната фаза.

 

  1. Алкохол

Алкохолът е първото нещо, от което бихте искали да се откажете в случаи на нередовна овулация. Той нарушава хормоналния баланс на тялото и засяга черния дроб и матката. Освен това пиенето, дори в умерени количества, намалява шансовете за успешна овулация.

Редовната консумация на алкохол води до повишаване на естрадиола. Това може до доведе до нередовен цикъл и ановулация. Скоковете на естрадиол може да повлияят шансовете за зачеване.

Заключение:

 

Овулационната фаза е отговорна за плодовитостта при жените. Ето защо е необходимо да полагате допълнителни грижи за тялото си по време на този период. Консумирането на храни, богати на фибри и протеини, ще помогне за подобряване на овулаторната фаза.

Приемайте малки количества въглехидрати и се опитайте да наблегнете на на пълнозърнести храни, риба, слата, боб, варива и плодове. Също така избягвайте всякакви видове нездравословни храни. И не забравяйте, както при всичко останало, слушайте внимателно от какво се нуждае тялото ви.

Източници: https://www.healthifyme.com/; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *