Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Диабетната ретинопатия е свързана с дългогодишен диабет

Диабетната ретинопатия засяга ретината в задната част на окото, което значи, че не може да бъде открита без помоща на специални инструменти. Това заболяване е свързано с дългогодишен диабет и е основната причина за лошото зрение сред населението в много страни по света. Ретинопатията може да се получи при всички видове диабет и ако не се лекува може да доведе до слепота.

Колкото по-дълго един човек боледува от диабет толкова по-голяма е вероятността да развие диабетна ретинопатия. Продължителния период на високите нива на кръвна захар причиняват увреждане на малките кръвоносни съдове р ретината в задната част на окото. Тези кръвоносни съдове се пукат и това води до кръвоизливи. Това също може да предизвика подуване, което е известно като оток на ретината. Това заболяване може да се предотврети като се контролира постоянно нивото на кръвната захар. Диабетната ретинопатия е различни видове. Може да бъде класифицирана по различни начини, но има три основни типа: пролиферативна ретинопатия, макулопатия и пролиферативна ретинопатия. Това не са различни заболявания, а различни етапи на това състояние.

Диагнозата за диабетна ретинопатия се поставя чрез иследване на ретината с помоща на специални инструменти. Повишен риск от ретинопатия може да има ако:

  • Имате белтък в урината.
  • Ако имате високо кръвно налягане.
  • Имали сте по-дълго време диабет.
  • Имате повишени нива на холестерол и триглицериди в кръвта.

Диабетната ретинопатия не е напълно предотвратима, но може да се облекчи, като се контролира. Може също така да се обърне вниманиена рисковите фактори от сърдечно съдови заболявания, тъй като те също влияят на ретинопатията. Това може да направите като: спрете да пушите и редовно контролирате нивата на холестерол в кръвта. Ако сте с диагностцирана ретинопатия и при услове, че не е напреднала при добър контрол на кръвната захар ще предотвратите понататъшното и развитие. Така, че редовно контролирайте нивото на кръвната захар и редовно посещавайте лекуващия си лекар.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Диабетната ретинопатия е свързана с дългогодишен диабет

  1. Pingback: 7 симптома, които показват увреждане на бъбреците | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *