Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво е хемолитична болест на новороденото?

Хемолитична болест при новороденото е състояние, когато кръвната група на новороденото и на майката не са съвместими. Хемолитична означава разрушаване на червените кръвни клетки. Хемолитичната болест се случва, когато майка с  Rh отрицателен фактор има бебе от баща с Rh положителен фактор. Когато Rh факторът на бебето е положителен като на бащата проблемът може да се развие, ако червените кръвни клетки се кръстосат с отрицателното Rh на майката. Имунната система на майката вижда Rh положителните червени кръвни клетки на бебето като „чужди”. Точно както, когато бактериите навлизат в организма имунната система реагира чрез разработването на антитела, за да се бори и разруши тези чужди клетки. Имунната система запазва антителата в случай, че тези чужди клетки се появят отново дори и в една бъдеща бременност.

Бебетата засегнати от хемолитична болест обикновенно са втора или по-следваща бременност за майката. Когато антителата на майката атакуват червените кръвни клетки на бебето те са разбити и унищожени. Това прави бебето анемично. Анемията е опасна, защото ограничава способността на кръвта да пренася кислород към органите на бебето. Като резултат от това тялото на бебето отговаря на хемолиза, опитвайки се много бързо да произвежда повече червени кръвни клетки ив костния мозък, черния дроб и далака. Това води до уголемяване на тези органи. Когато червените кръвни клетки се разрушават, веществото наречено билирубин се формира. Бебетата не могат да се отърват от него и той може да се натрупа в кръвта и другите тъкани от тялото на бебето. Това се нарича хипербилирубинемия. Билирубина има пигмент или оцветяване, което води до пожълтяване на кожата и тъканите на бебето, а това се нарича жълтеница.

Хемолитичната болест се диагностицира като се определи дали има несъвместимост н акръвната група. Понякога диагнозата може да се направи още по време на бременността въз основа на информация получена от следните тестове:

  • Ултразвук – чрез него може да се открие дали има разширен орган или натрупване на течност в плода.
  • Аминоцинтеза – измерва размера на билирубин в околоплодната течност. Амниоцентезата е тест, провеждан с цел определяне на хромозомни и генетични нарушения и някои вродени дефекти. Тестът включва вкарване на игла през корема и маточната стена в амниотична торбичка за извличане на проба от околоплодната течност.

След като бебето се роди може да е необходимо лечение на хемолитичната болест, но лечението ще определи лекарят на вашето бебе. Лечението ще зависи от:

  • Гастационната възраст на бебето ви и здравето му като цяло.
  • Степента на заболяване.
  • Поносимостта на бебето към лекарства и процедури.
  • Вашето мнение и предпочитание.

За щастие хемолитичната болест е предотвратимо заболяване. Благодарение на напредналата медицина почти всички жени с Rh отрицателна кръв се откриват в ранна бременност с кръвни тестове.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *